Ο ρόλος των νικοτινικών υποδοχέων στη γήρανση και την άνοια

Δημοσίευση από National Library of Medicine
Η ενεργοποίηση των νευρωνικών νικοτινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης (nAChRs) έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί τη γνωστική λειτουργία που μπορεί να επηρεάζεται από τη γήρανση ή την ανάπτυξη άνοιας.

Η νικοτίνη και οι νικοτινικοί αγωνιστές (ουσίες που ενεργοποιούν έναν υποδοχέα για να παράγει βιολογική απόκριση)  φαίνεται πως βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το κάπνισμα έχει επίσης αποδειχθεί σε ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες ότι λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Αυτό υποστηρίζεται από μελέτες σε ζώα τόσο in vivo όσο και in vitro που έχουν δείξει ότι η νικοτίνη είναι νευροπροστατευτική.

Η θεραπεία με νικοτινικούς αγωνιστές μπορεί επομένως να είναι χρήσιμη τόσο στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όσο και στη βελτίωση της λειτουργίας σε ασθενείς με τη νόσο. Ενώ η αυξημένη νικοτινική λειτουργία έχει αποδειχθεί ευεργετική, η απώλεια χολινεργικών δεικτών παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με άνοια, υποδηλώνοντας ότι η μειωμένη χολινεργική λειτουργία θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στα γνωστικά ελλείμματα όσο και στον νευρωνικό εκφυλισμό, που σχετίζεται με την άνοια.

Στη μελέτη παρουσιάζονται υποθέσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς που διέπουν την ικανότητα της λειτουργίας του nAChR να προστατεύει από τον νευροεκφυλισμό ή να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, δύο δυνητικά διακριτές δράσεις της νικοτίνης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα https://www.replacesmoke.com/ σύμφωνα με μελέτη της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος κάλυψης της ανάγκης για νικοτίνη αλλά και διακοπή καπνίσματος. Το ποσοστό επιτυχίας για οριστική απομάκρυνση από το συμβατικό κάπνισμα είναι μεγαλύτερο από τις τσίχλες ή επιθέματα νικοτίνης.

Πρόσφατα στην χώρα μας κυκλόφορησε το νέο ηλεκτρονικό τσιγάρο Airscream Bottle. To ηλεκτρονικό τσιγάρο Bottle Airpops κέρδισε το βραβείο Red Dot Award για την καινοτομία του, τον άψογο σχεδιασμό αλλά και λειτουργικότητα του.

Πρόκειται για ένα συμπαγές ηλεκτρονικό τσιγάρο, εύκολο στην μεταφορά αλλά και χρήση. Απευθύνεται σε ενήλικες καπνιστές που θέλουν να μεταβούν στο άτμισμα και να κόψουν το κάπνισμα. Διαθέτει απλή ενεργοποίηση μέσω κουμπιού και αυτόματη απενεργοποίηση. Φορτίζει γρήγορα μέσω σύγχρονης θύρας Type-C και η ενσωματωμένη μπαταρία του (1200mah) είναι αρκετή για να έχετε αυτονομία για όλη την μέρα. Στη Replace Smoke θα βρείτε διάφορα ηλεκτρονικά τσιγάρα με κορυφαία χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν όπως είναι τα Innokin https://www.replacesmoke.com/eshop/pod-system/innokin

Related posts

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί ο Χριστός είπε “τετέλεσται”;

Παντοτινό ανάθεμα, αιώνια καταισχύνη!