Πότε πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται οι έφηβοι τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν;

Όσο οι έφηβοι μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο πλησιάζει μια επιλογή που τρομοκρατεί τους πιο πολλούς από εκείνους. Και όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και εσάς, ως γονείς τους. Είναι απολύτως λογικό να αναρωτιέστε, ειδικά αν έχουν ξεκινήσει πια το Λύκειο, πότε θα ήταν καλό να αρχίσουν να σκέφτονται ποιο επάγγελμα θα ήθελαν να ακολουθήσουν. 

Πότε είναι μια καλή στιγμή;

Και ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο πότε θα ήταν μια καλή στιγμή (καθώς, εδώ που τα λέμε, κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του χρόνους και αντιμετωπίζει τα πράγματα διαφορετικά), έχουμε να προτείνουμε το εξής: Το «τώρα» είναι πάντα λίγο καλύτερο από το «πολύ αργότερα». 

Και αυτό επειδή όσο πιο σύντομα αρχίσουν οι έφηβοι να σκέφτονται τι περίπου θα ήθελαν να κάνουν, τόσο πιο εύκολα θα επιλέξουν και μια κατεύθυνση στο σχολείο. Θα επικεντρώνονται στα μαθήματα που αντιστοιχούν στην κατεύθυνσή τους και δεν θα χρειάζεται να αλλάξουν πορεία ενώ θα έχουν ήδη επιλέξει κάτι. 

Επιπρόσθετα, οι έφηβοι θα μπορούν να έχουν στο μυαλό τους έναν ξεκάθαρο, μακροπρόθεσμο στόχο. Αυτό θα τους βοηθήσει να εργαστούν με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια και επιμέλεια, καθώς θα έχουν κάτι που θέλουν να πετύχουν. 

Χρήσιμες συμβουλές

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους εφήβους να επιλέξουν κάτι.

  1. Αποδεχτείτε ότι μπορεί να μην το πετύχουν με την πρώτη

Πολύ σημαντικό, προτού δοκιμάσετε οτιδήποτε, είναι το να αποδεχτείτε ότι μπορεί να μην πετύχουν με την πρώτη το ιδανικό. Μπορεί να μην διαλέξουν αμέσως κάτι που τους εκφράζει. Ομολογουμένως, αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί σε μικρή ηλικία και πολλά μπορούν να αλλάξουν.

  1. Βοηθήστε με την αναζήτηση

Φυσικά, θα πρέπει να τους βοηθήσετε με την αναζήτηση που θα κάνουν. Κρατήστε ανοιχτούς ορίζοντες και μην θέτετε περιορισμούς εξαρχής. Εξάλλου, στο τέλος οι έφηβοι θα πρέπει να επιλέξουν αυτό που εκείνοι θέλουν. Μπορείτε, ωστόσο, να αξιοποιήσετε την εμπειρία σας για να τους συμβουλέψετε σωστά, χωρίς να τους κατευθύνετε. 

  1. Εμπιστευθείτε τους ειδικούς

Δεν είναι απαραίτητο πως θα ξέρετε ακριβώς τι θα ήταν το καλύτερο να τους συμβουλεύσετε. Μπορείτε, όμως, πάντα να εμπιστευθείτε τους ειδικούς. Στα Φροντιστήρια Mέσης Εκπαίδευσης ΕνΤάξη προσφέρονται προγράμματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές να σχεδιάσουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. Αν ψάχνετε για φροντιστήριο στη Λάρισα, μην αμελήσετε να τα επισκεφθείτε για να μάθετε πώς μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο των παιδιών σας.

Πάνω από όλα, να θυμάστε πως πρέπει να είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί.

Related posts

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Πρόσωπο με πρόσωπο

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Η σιωπή πριν ξεσπάσουν τα μεγάλα γεγονότα

Οι Πολιορκίες και η Έξοδος από τη σκοπιά των Οθωμανών