Εκσυγχρονισμός κατοικίας

Μεγάλη φαίνεται να είναι η ανάγκη επαναπροσδιορισμού προσανατολισμού, σε αυτά που είναι ουσιώδη σε μια κατοικία. Με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της κατασπατάλησης ενεργειακών πόρων, είναι απαραίτητο όλοι  να στραφούν σε πιο πράσινες λύσεις στην καθημερινότητα.

Ξεκινώντας από την αλλαγή στο σπίτι, προκύπτει μεγάλο όφελος στην κοινότητα.   Αυτό θα μπορούσε να λάβει χώρα, τόσο στην ανέγερση νέων κτιρίων όσο και στον εκσυγχρονισμό παλιότερων. Σχετικά με τις νέες κατοικίες, το πρώτο μέλημα είναι η εύρεση κατάλληλης τοποθεσίας και ο προσεκτικός σχεδιασμός,  προκείμενου να την εκμεταλλευτεί ο αρχιτέκτονας όσο το δυνατόν περισσότερο. Το φυσικό φως θα πρέπει να φτάνει σε όλα τα σημεία του σπιτιού, ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα  για να περιοριστεί η χρήση τεχνητού φωτός . Αυτό επιτυγχάνεται με μεγάλα παράθυρα σε σωστό προσανατολισμό. Επίσης, η χρήση κατάλληλων υλικών μόνωσης και εξελιγμένων κουφωμάτων, μειώνει την ανάγκη θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι. 

Ακόμη όμως και σχετικά με τη θέρμανση υπάρχουν λύσεις που είναι πιο οικονομικές και σίγουρα πιο «πράσινες» από τις αντλίες θερμότητας https://www.caloria.eu/category/proionta/antlies-thermotitas/ . Οι λέβητες συμπύκνωσης αερίου αποτελούν ασύγκριτα πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης σε σχέση με τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου https://www.caloria.eu/category/proionta/kafstires/petrelaiou/ , με μείωση κατανάλωσης καυσίμου που αγγίζει ως και το 1/3 του συνολικού, με την ίδια ακριβώς απόδοση. Πέραν όμως του οικονομικού οφέλους, προκύπτει ένα ακόμη πιο ουσιαστικό και με θετικό πρόσημο  μακροπρόθεσμα. Η ρύποι που απελευθερώνονται , οι βλαβεροί για το περιβάλλον, όπως είναι τα οξείδια του αζώτου και το μονοξείδιο του άνθρακα περίπου μηδενίζονται αφού με τους  λέβητες συμπύκνωσης αερίου σχεδόν επιτυγχάνεται η τέλεια καύση. Λύση επιβεβλημένη τόσο σε νέες κατοικίες όσο και σε εκσυγχρονισμό παλιότερων, που διαθέτουν ακόμη συμβατικούς καυστήρες πετρελαίου

Ένα ακόμη σχέδιο για την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών μιας κατοικίας είναι η χρήση φωτοβολταϊκών, όπου αυτό είναι εφικτό. Με μία ικανοποιητική έκταση είτε σε κήπο είτε σε ταράτσα και σε σκεπή, μπορεί να καλυφθεί σχεδόν το σύνολο του ηλεκτρισμού που είναι απαραίτητος για τη διαβίωση των ενοίκων.  Τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά τα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτούν την αλλαγή των κατοικιών σε «πράσινες», προς όφελος όλων.   

Δεν είναι πλέον καθόλου ουτοπική η προαιρετική η διαδικασία ενεργειακής εξέλιξης παλιότερων οικημάτων ή η επιλογή νέων κατοικιών που προστατεύουν το περιβάλλον. Είναι απολύτως ωφέλιμο, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και σε επίπεδο οικολογικής συνείδησης να εκσυγχρονίσουμε και να εκσυγχρονιστούμε. Η αλλαγή σε υλικά θα πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψη του κόσμου με έναν διαφορετικό τρόπο. Τέτοιον που να επιτρέπει, να ονειρευτεί κανείς ένα καλύτερο αύριο.

Related posts

Τελικά 82.000 άνθρωποι «Άνοιξαν την Πόρτα»

ΓΟΝΕΙΚΟΤΗΤΕΣ, Έκθεση φωτογραφίας από το Photopolis Festival

Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου Μεγάλη Γιορτή στην Achaia Clauss – Το πρόγραμμα