Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Ο γάμος των ομοφυλοφίλων

Ποια είναι η έννοια του γάμου; Πότε τελείται το Ιερό Μυστήριο του γάμου; Υπάρχουν πολλές μορφές οικογένειας; Λέγεται γάμος ο γάμος των ομοφυλοφίλων; Πώς και γιατί τελείται το Μυστήριο του γάμου; Πώς σχετίζεται η έννοια του γάμου με την οικογένεια; Μπορούν δυο ομοφυλόφιλοι να τελέσουν γάμο; Πώς η Εκκλησία αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό; Μπορεί ένα ζευγάρι ομόφυλο να δημιουργήσει οικογένεια;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν χαρακτηρίζει μια πράξη ή μια στάση ζωής ως αμαρτία και πάθος, δεν το κάνει για να καταδικάσει τον άνθρωπο, αλλά για να τον καλέσει να απελευθερωθεί από αυτό και να προστατεύσει τον εαυτό του από τις ολέθριες συνέπειες, που με βεβαιότητα θα του προκαλέσουν οι πράξεις και οι επιλογές του.

Η Εκκλησία δεν είναι δικαστήριο, αλλά καταφύγιο, και οι άγιοι διδάσκαλοι του χριστιανισμού δεν είναι ηθικιστές κατήγοροι, αλλά σοφοί και στοργικοί θεραπευτές της ανθρώπινης ψυχής από τα τραύματα, που ο ίδιος ο άνθρωπος από αδυναμία προκαλεί στον εαυτό του.

Τούτο δεν αφορά μόνο στο πάθος της ομοφυλοφιλίας, αλλά σε όλα τα πάθη, από τα οποία υποφέρει ο καθένας μας και τα οποία μας κάνουν να πληγώνουμε τον Θεό, τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι άνθρωποι δεν έχουμε μόνο πάθη και ελαττώματα, αλλά και αρετές. Κανένας αμαρτωλός δεν απορρίπτεται ως πρόσωπο· προειδοποιείται όμως με σεβασμό ότι οι επιλογές του τον απομακρύνουν από την αληθινή αγάπη και την αληθινή χαρά.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος

Related posts

Παντοτινό ανάθεμα, αιώνια καταισχύνη!

Μεγάλη Τετάρτη: Ερμηνεία στο τροπάριο της Κασσιανής

Επιτέλους αφυπνίστηκε η συνείδηση, μίλησε η ψυχή του Μεσολογγίου