Η ζωή με μια γάτα

Οι γάτες δεν είναι τόσο απαιτητικές όσο οι σκύλοι, αλλά απαιτούν κάποια προσοχή. Πρέπει να τις ταΐζετε, να παίζετε μαζί τους και να τις περιποιείστε.

Αν θέλετε να φροντίσετε μια γάτα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές προμήθειες. Θα χρειαστείτε τροφή, νερό και ένα κουτί για την άμμο. Θα χρειαστείτε επίσης παιχνίδια και προϊόντα περιποίησης.

Οι γάτες μπορούν να φάνε σχεδόν οτιδήποτε τρώνε οι άνθρωποι, αλλά ορισμένες τροφές είναι καλύτερες από άλλες γι’ αυτές. Οι γάτες δεν πρέπει να ταΐζονται με ωμό κρέας, επειδή μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα στις γάτες αλλά και στους ανθρώπους. Το ωμό κρέας περιέχει επίσης βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και στα δύο είδη.

Οι γάτες πρέπει να έχουν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος, ώστε το τρίχωμά τους να είναι υγιές και λαμπερό. Σε ορισμένες γάτες αρέσουν οι λιχουδιές Sam’s field με γεύση ψαριού ή άλλες μορφές θαλασσινών, όπως κομμάτια γαρίδας ή καβουρόψαρου, που αναμειγνύονται επίσης μια στο τόσο στο φαγητό τους!

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, τότε πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να τρώει και πόσο από αυτό πρέπει να τρώει.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγοι και το σώμα τους έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου ώστε να χωνεύει το κρέας. Η ιδανική διατροφή για μια γάτα είναι αυτή που αποτελείται από περίπου 70 τοις εκατό πρωτεΐνες και 30 τοις εκατό λίπος. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας τρώει 1 ουγγιά τροφής την ημέρα, τότε θα πρέπει να τρώει περίπου 0,7 ουγγιές πρωτεΐνης και 0,3 ουγγιές λίπους κάθε μέρα.

Ακολουθεί ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσετε πόση τροφή πρέπει να τρώει η γάτα σας: Πολλαπλασιάστε το βάρος της επί 6 και διαιρέστε αυτόν τον αριθμό με το 100 (δηλαδή, πολλαπλασιάστε το βάρος της γάτας σας σε κιλά επί 6 και διαιρέστε με το 100). Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τη βέλτιστη πρόσληψη θερμίδων σε θερμίδες ανά ημέρα – που ισοδυναμεί με την ποσότητα τροφής που πρέπει να τρώει σε γραμμάρια ανά ημέρα (δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο).

Θα πρέπει επίσης να παρέχετε φρέσκο νερό ανά πάσα στιγμή για την υγεία της γάτας σας αλλά και την ευτυχία της!

Οι γάτες είναι ιδανικά κατοικίδια για ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν σκύλους, είναι αυτόνομές αλλά και πολύ παιχνιδιάρες, λατρεύουν να σκαρφαλώνουν παντού και υπάρχουν αρκετά οικονομικά ονυχοδρόμια για να τις κρατάτε απασχολημένες και μακριά από τα πολύτιμα αντικείμενα του σπιτιού. Συχνά είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους και δεν απαιτούν τόσο πολλή άσκηση. Οι γάτες είναι επίσης πιο καθαρές και καλλίτερες στην περιποίηση από ό,τι οι σκύλοι, οπότε δεν χάνουν τόσο πολύ τρίχωμα. 

Related posts

Μεγάλη Τετάρτη: Ερμηνεία στο τροπάριο της Κασσιανής

Επιτέλους αφυπνίστηκε η συνείδηση, μίλησε η ψυχή του Μεσολογγίου

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Πρόσωπο με πρόσωπο