Η τουριστική σεζόν ξεκινά με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας 

Ποιος δεν θυμάται τις εποχές που η Ελλάδα πάλευε για να φτάσει τα δέκα εκατ. τουρίστες την σεζόν;  Αυτό πέρασε και πλέον βρίσκεται στο άλλο άκρο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το πρόβλημα της ελλείψεως εργατικών χεριών.   

Η Γκέλη Καλέα, στέλεχος ξενοδοχειακής επιχείρησης, δίνει κάποιες απαντήσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Από τον Άγιο Νικόλαο η σεζόν ξεκινά με πολλά κενά. Και αυτό γιατί ο κλάδος πέρασε από δυσκολίες μετά την πανδημία και οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν κάτι πιο σταθερό. Επιπλέον, το ταμείο ανεργίας καλύπτει τους τρείς από τους έξι μήνες του χειμώνα και αυτό δεν αρκεί για να συντηρήσει ένα σπιτικό με υψηλό κόστος παγίων αναγκών.

Ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο για την επιστροφή των εργαζομένων στον κλάδο; Η κ. Καλέα, τονίζει τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, κυρίως της παραμονής σε κάποιους χώρους που διαθέτουν οι επιχειρηματίες για το προσωπικό. Αυτοί δεν ενδείκνυνται για ύπνο και ξεκούραση, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις ενός εποχικού επαγγέλματος. Χωρίς τα απαραίτητα τετραγωνικά για ένα άτομο, στοιβαγμένοι σε ανήλεους χώρους αποθηκών με ανύπαρκτα ρεπό και εξουθενωτικά ωράρια, στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα.

Έπειτα από 13 σεζόν η κ. Καλέα κατάφερε να κερδίσει τις συνθήκες εργασίας που αρμόζουν σε έναν υπάλληλο και συστήνει σε κάθε υποψήφιο, όταν υποβάλλει το βιογραφικό τους σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση να ζητά εγγράφως λεπτομέρειες για το περιβάλλον εργασίας και διαμονής.

Είναι βέβαιο ότι τα ρομπότ της τεχνητής νοημοσύνης αργούν και κοστίζουν προς το παρόν, ενώ το πρόβλημα θα διογκωθεί μαζί με την αύξηση των τουριστών τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά την λύση των εισαγόμενων εργαζομένων από χώρες της Άπω Ανατολής δεν εγγυάται αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί οι κάτοικοι στο εξωτικό νησί της Μαδέρας, όπως και κάτοικοι άλλων τουριστικών πόλεων στην Ισπανία βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους ευτελείς μισθούς των εργαζομένων στον τουρισμό, την άνευ ορίων και όρων διόγκωση του τουρισμού και τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες. Η Ισπανία η δεύτερη σε τουρισμό χώρα της Ευρώπης μετά την Γαλλία ζεί το βάρος των ευκαιριακών επιλογών της, όπως και η γείτονά της και όλα δείχνουν πως το αντίτιμο που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι υψηλό.

Related posts

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες

Μπλόκο στους αστυνομικούς που είναι δημοτικοί σύμβουλοι