Η Όλγα Δασκαλή για το Μουσείο Βάσως Κατράκη

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, μαζί με μέλη του συνδυασμού μας, βρεθήκαμε με την κα. Μαριάννα Κατράκη και τον κ. Νικήτα Δεσποτίδη. Συζητήσαμε εκτενώς τα προβλήματα του Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό. 

Ο χώρος έχει όλες τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως ένας πολυδύναμος οργανισμός. Η καλλιτεχνική παρακαταθήκη της χαράκτριας είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη. 

Το γεγονός ότι αποτελεί το μόνο αμιγώς Μουσείο χαρακτικής στον Ευρωπαϊκό χώρο, θα έπρεπε να μας έχει δώσει χρόνια τώρα το πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός πόλου έλξης με θέσεις εργασίας για τους επαγγελματίες του πολιτισμού (ξεναγούς, φύλακες, διαχειριστές). Θα περίμενε κανείς το Αιτωλικό να έχει αγκαλιάσει το Μουσείο και το Μουσείο το Αιτωλικό.

Όμως, το Μουσείο δεν λειτούργησε ποτέ ως Μουσείο!

Πρόθεση μας ως νέα δημοτική αρχή είναι να προστατέψουμε το έργο της χαράκτριας και να λειτουργήσουμε το Μουσείο, όπως του αρμόζει, ως χώρο πολιτισμού. 

Ως νομικός και ως διαχειρίστρια πολιτιστικών έργων, ανέπτυξα πιθανούς σχεδιασμούς και τρόπους υλοποίησης, τους οποίους με χαρά θα μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη. 

Η κα. Μαριάννα Κατράκη και ο κ. Νικήτας Δεσποτίδης μοιράστηκαν μαζί μας τις προσπάθειες τους και μια καταγραφή αναγκών και σχεδίων για την λειτουργία του Μουσείου. 

Θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα της κα. Μαριάννας Κατράκη σε πρόσφατο δημοσίευμα της που απαντά στον Αντιπρόεδρο του Μουσείου, ότι είναι άλλο η αγάπη για κάτι και άλλο η διοίκηση. 

Ο συνδυασμός Όλγα Δασκαλή – Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών  δεσμεύεται για την ορθή λειτουργία του Μουσείου τηρώντας όλες τις προδιαγραφές, ενεργοποιώντας αυτόν τον “κλινικά νεκρό” θησαυρό.

Κλείνω με τα λόγια της Βάσως Κατράκη από χειρόγραφες σημειώσεις της: “Η τέχνη δεν είναι παιχνίδι για αργόσχολους, είναι αστραπή, είναι πόνος, είναι γέννα”.

Όλγα Δασκαλή

Υποψήφια Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Συνδυασμός “Ισχυρός Δήμος-Δυνατές Κοινότητες-Ευημερία Πολιτών” 

Related posts

Ο «Χάρβεϊ» της καρδιάς μας από τη θεατρική ομάδα «Τρίτο κουδούνι» του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου

Απάντηση Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε παραπλανητικά δημοσιεύματα

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου