ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΦΙΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ

«Σταθμάρχη» ή δήμαρχο Πάνο Κατσούλη στο Μεσολόγγι;

Του Βασίλη Μπρούμα 

Δημοτική παράταξη ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ. 

Επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου

Παναγιώτης Κατσούλης

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιακής τεχνολογίας και των υψηλών ταχυτήτων, εμείς εδώ πορευόμαστε λες και δεν μας αγγίζουν οι καιροί, η κίνηση των πραγμάτων και οι σύγχρονες εξελίξεις. Κι ενώ στο τιμόνι του Δήμου έχουν βρεθεί τα τελευταία εννέα χρόνια εντελώς ακατάλληλα άτομα, πρέπει τώρα να δούμε πώς θα γλιτώσουμε το τελειωτικό ναυάγιο, τον πλήρη καταποντισμό και την ολοκληρωτική καταστροφή ως τοπική κοινωνία και ως Δήμος. Ο τόπος  δεινοπαθεί, δυστυχώς, εδώ και εννέα χρόνια από δύο «σταθμάρχες»,  άσχετους με την αυτοδιοίκηση, έξω από την κουλτούρα της και μακριά από τα ουσιαστικά ζητούμενά της. Και το κακό δείχνει πως θέλει να συνεχιστεί με υποψηφιότητες κάθε λογής ατόμων, υποταγμένων  σε όσους μας κυβέρνησαν εναλλασσόμενοι για δεκαετίες, και με  προσωπείο μάλιστα  αθωότητας για τον Δήμο,   με μπέιμπι φέις, πολιτικούς χαμαιλέοντες  και …πράσιν’ άλογα, προφανώς με όχι τόσο καλά υποκρυπτόμενο, δήθεν …ανεξάρτητο προσανατολισμό. 

Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα  ευθύνονται και για την κατάντια του Δήμου μας, πέραν των άλλων, με τις διαχρονικές πολιτικές και αποφάσεις εις βάρος του. Να το πούμε ευθέως: Εάν αυτό το τοπικό πολιτικό προσωπικό  δεν εξαφανιστεί από το δημοτικό πολιτικό πεδίο, τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου δεν πρόκειται ούτε καν ν’ αρχίσουν να λύνονται. 

Ο σημερινός δήμαρχος, όπως και ο προηγούμενος, «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής». Από μια άποψη, έχει δίκιο ο ποιητής: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε…». Είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε να παραδεχτούμε και τα (πολλά κατά τη γνώμη μας) αρνητικά, μα και τα όποια θετικά της τωρινής διοίκησης, δεν υπάρχει όμως, δυστυχώς, καμιά κοινή  ομολογία περί των δεύτερων. Δεν θέλουμε να καταγραφούμε στους άδικους προς καμιά πλευρά. Τουλάχιστον να κυοφορούμε στη γνώμη και στους αγώνες μας όση αξιοπρέπεια μπορούμε. Αυτή η προσπάθεια για αξιοπρέπεια είναι μια καίρια παρακαταθήκη μας. Στον Δήμο μας, όμως, δεν αρμόζει το «πάμε κι όπου βγει», δεν ταιριάζει να τον εκπροσωπούν ακατάλληλα, ανεπαρκή  άτομα  του στομαχικού κορεσμού και του ραγιαδισμού.

Κι εμφανίζονται τώρα μια σειρά άλλων υποψηφίων, φτερών στον άνεμο. Κανένας, φυσικά, δεν τους υπολογίζει για  να «ξέρουν τη δουλειά», εκτός δυο τριών περιπτώσεων που έχουν ικανότητες αλλά δεν κάνουν για αρχηγοί. Δεν μιλάμε βέβαια για γραφικούς Κάιν που έχουν ξεφύγει εντελώς και δεν έχουν καν επίγνωση της κατάστασής τους. Που την «πέφτουν» άγρια, χωρίς καμία ντροπή,  και πείθουν …ανεπανόρθωτα νέους, γέρους, γυναίκες και παιδιά.  Οι υπόλοιποι, αδύναμοι, ασπόνδυλοι, χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό, χωρίς πολιτικό νεύρο. Χωρίς να βγάζουν νόημα σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο. Με (μη) θέσεις και πολιτικές παρουσίες  που δεν μπορούν να συγκινήσουν την πλειοψηφία. Σε  συμβολισμούς  κενούς περιεχομένου. 

Η Ιερή Πόλη και ο Δήμος  ζητούν την ταυτότητά τους, την αξιοπρέπειά τους, την υπερηφάνειά τους. Μια ασπίδα προστασίας. Η δημοτική παράταξή μας ΄΄ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.΄΄, με επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Κατσούλη, έχει εναλλακτική προοδευτική διοικητική πρόταση που απαντάει στα προβλήματα του Δήμου. Με όραμα για κάτι καλύτερο που συγκεκριμενοποιείται σε ένα δημοτικό πολιτικό πρόγραμμα. Με Πάνο Κατσούλη η αυτοδιοίκηση θα είναι προετοιμασμένη και θα αποτελέσει τον χώρο ανάπτυξης των κοινωνικών αντιστάσεων έναντι  πολιτικών που θα προωθήσουν τον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό σε ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που ραγδαία συντηρητικοποιείται. Θα απαντήσουμε στην πρόκληση, υπερασπίζοντας την τοπική δημοκρατία, τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια εκπαίδευση και υγεία, την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. 

Η δημοτική αρχή  Κατσούλη δεν θα είναι θεατής των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά θα υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της και θα αναζητήσει έναν νέο χώρο που θα παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες. Οι υποσχέσεις της έχουν ισχυρή θεμελίωση, που υπολογίζουν την υπάρχουσα πραγματικότητα, έχοντας ακριβή διάγνωση γι’ αυτή.  Οι ιδέες μας δημιουργούν κοινότητα, ένα κοινό ήθος, μια σταθερή βάση. Οι αξίες μας έχουν ιδεολογική βάση, δεν είναι φλυαρίες. Γνωρίζουμε πως αν οι λεγόμενες αξίες δεν βρίσκουν τρόπους υλοποίησης, παραμένουν απλή φλυαρία. Για μας είναι δεδομένη η ιερότητα του άλλου, των πολλών με τους οποίους εγκαθιδρύουμε μια ισοδύναμη σχέση. Αυτοί οι άλλοι είναι συμμέτοχοι σε έναν διάλογο και όχι συλλεκτικά αντικείμενα, όπως δυστυχώς, το βλέπουμε κι αυτό εδώ,  να επιδεικνύουν ασύστολα ως ΄΄λάφυρα΄΄ ακόμη κι απλούς κι ανυποψίαστους ανθρώπους, κυρίως τα δύο αδέλφια.  Εμείς συνεχίζουμε να ακούμε τα αιτήματα των δημοτών, είμαστε σε θέση να πείσουμε και να κερδίσουμε. Μόνο η ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ. και ο Κατσούλης μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι σε ό,τι και όποιον επιβουλεύεται τα συμφέροντα του Δήμου και υπέρ των αναγκών της κοινωνίας. Αν δεν θέλουμε η επόμενη μέρα να είναι εφιαλτική και να μπει ταφόπλακα στο Μεσολόγγι. Το σύστημα, τα συμφέροντα διαφόρων ειδών,  θέλουν  ανθρώπους υποτακτικούς τους  και στον Δήμο Ι.Π.Μεσολογγίου για να κάνουν ανενόχλητα και ανεμπόδιστα τις δουλειές τους. Ανθρώπους χωρίς πολιτική οντότητα, χωρίς κύρος, χωρίς αντιστάσεις, άκαπνους, να τους κρατάνε στο χέρι.  Βλέπουμε ποιους και ποιες προσπαθούν να προωθήσουν εδώ. 

Με δήμαρχο τον Πάνο Κατσούλη θα προωθηθούν διεκδικήσεις με τις οποίες θα μπορούν να ταυτιστούν οι δημότες που ζουν καθημερινά προβλήματα και αδικίες. Ο Κατσούλης μπορεί να ξαναενώσει την κοινωνία. Θα υλοποιήσουμε ένα αξιόπιστο δημοτικό πρόγραμμα. Με αισιοδοξία αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή  εμπειρία και γνώση των προβλημάτων. Χωρίς ρεμούλες και διαφθορά. Με αξιοσύνη και πραγματική αριστεία. Χωρίς επικύψεις μιας ατελέσφορης ικεσίας. Με συγκρότηση που μπορεί να επιβάλει η παρουσία του Κατσούλη στο τιμόνι. Ο οποίος ξέρει ποιος είναι, πού πηγαίνει και με ποιους. Με σύνεση, τόλμη, διανοητική ικανότητα, καθαρότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτά που βλέπουμε. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε και αυτά που θα θέλαμε να δούμε. Ενάντια στο γενικότερο πολιτικό κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας στον κόσμο και στον Δήμο μας, εμείς βγαίνουμε με κεντρικό σύνθημα «Να ανατρέψουμε την ψευδεπίγραφη ΄΄δημιουργική ανατροπή΄΄, για μια δημοτική αρχή ικανή, μαχητική, αξιοπρεπή και υπερήφανη». Και θα το πετύχουμε όλοι μαζί. 

Related posts

Εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου στη Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Μεσολόγγι: Ενημέρωση για ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης-Μουσείου Τρικούπη

Μεσολόγγι: Διανομή τροφίμων ενόψει εορτών Πάσχα