Αη Συμιός 2023: Στην πόλη οι πανηγυριστές Αη συμιώτες( ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πανηγυριστές Αη Σιμιώτες επέστρεψαν στην πόλη του Μεσολογγίου από το μοναστήρι του Αη Συμιού.
Χθες Κυριακή, εκατοντάδες επισκέπτες παρακολούθησαν, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, τους πανηγυριστές με την σημαία των Εξοδιτών να κατευθύνονται προς το μοναστήρι όπου ακολούθησε όλο το βράδυ γλέντι.
Αυτήν την ώρα οι πανηγυριστές είναι στις παρέες τους μέσα στην πόλη και το γλέντι θα κρατήσει μέχρι το ξημέρωμα.

Το θρησκευτικό / εθνογραφικό πανηγύρι του Άη Συμιού, τελείται δυο φορές το χρόνο, μια το Φεβρουάριο που διαρκεί 2 μέρες (χειμωνιάτικο) και μια την Κυριακή της Πεντηκοστής που διαρκεί 4 ημέρες (καλοκαιρινό). Έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν αφού ο εορτασμός του συνηθίζονταν ακόμα και επί της τουρκοκρατίας με την ανοχή των ραγιάδων. Με την απελευθέρωση, το πανηγύρι άρχισε να γιορτάζεται με ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα, καθώς το μοναστήρι του Αγίου Συμεών είχε συνδεθεί στενά με την τοπική ιστορία και την Έξοδο των Μεσολογγιτών. Το συγκεκριμένο πανηγύρι όμως έχει ακόμα μια ιδιαιτερότητα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Ρομά όλα αυτά τα χρόνια, όπου με τα νταούλια και τους ζουρνάδες (ζυγιές) ξεσηκώνουν τον κόσμο σε εκστατικούς χορούς. Η ψυχή του πανηγυριού είναι οι παρέες των ντόπιων (αντρών) που μαζί με τις ζυγιές δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Η σχέση μεταξύ των μελών της παρέας αλλά και με τη ζυγιά, χαρακτηρίζεται από την ισότητα και όλα τα στερεότυπα καταρρίπτονται (έστω και για τις λίγες αυτές ημέρες). Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μέλη της παρέας έχουν κάνει κουμπαριές με μέλη της ζυγιάς.

Το πέταγμα των χαρτονομισμάτων κατά τη διάρκεια του πανηγυριού που είναι τα δολάρια (μετά τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ) προς τη ζυγιά αλλά και προς τους χορευτές, υποδηλώνει τη λύτρωση του πανηγυριστή και την περιφρόνηση των υλικών αγαθών προς τα άυλα. Όσο πέφτουν τα χαρτονομίσματα η μουσική δε σταματά και γι’ αυτό το λόγο οι ζυγιές αποτελούνται από 4-5 μουσικούς που εναλλάσσονται για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους εξαντλητικούς ρυθμούς του πανηγυριού.

Related posts

Με τρία έργα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) συμμετέχει το σχολείο μας στον 7ο διαγωνισμό Generation Next

Eγγραφές στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για την Α΄ Γυμνασίου.

Ανακοίνωση ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τα χωριά του Αράκυνθου