Όλα στη φόρα…DII

Καλό μήνα, καλό καλοακίρι αγαπημένοι μου!

Ξεκινά σήμερα στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του Αη Συμιού. Κάθε χρόνο το τετραήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, γιορτάζεται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του Άη – Συμιού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου.

«Αρχαία συνήθεια επεκράτησε να τελήται κατ’έτος την Πεντηκοστήν πανήγυρις.Αφ’εσπέρας πηγαίνουσιν οι πανηγυρισταί ως και την πρωίαν. Επίσης κατ’αρχαίαν συνήθειαν μεταβαίνουσιν οι πλείστοι τούτων ένοπλοι και μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται εκ μέρους ιδία των νέων τις να φέρει την λαμπροτέρα πανοπλίαν…»(Εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά 1859).

Το Πανηγύρι του Αγίου Συμεών (Άη Συμιού) είναι έθιμο με ιστορική, θρησκευτική και μουσικοχορευτική διάσταση που τελείται δύο φορές τον χρόνο, το διήμερο της Υπαπαντής (2-3 Φεβρουαρίου) και το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος (Σάββατο-Τρίτη). Είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές για την πόλη του Μεσολογγίου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ξεχωριστά δρώμενα της περιοχής της Αιτωλίας.

Οι αρματωμένοι, με την απαραίτητη συνοδεία «ζυγιάς»(δυο ζουρνάδες και ένα νταούλι) σχηματίζουν από το πρωί της Πεντηκοστής παρέες με ορισμένη οργάνωση και καθιερωμένο εθιμικό τυπικό. Το απόγευμα, μαζί με έφιππους συνεορταστές, ξεκινούν από το περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα για το μοναστήρι, σταματώντας, για λίγο, στον κήπο των Ηρώων, όπου ψάλλεται τρισάγιο. Στο χώρο του μοναστηριού, κάθε παρέα έχει το δικό της προκαθορισμένο από χρόνια χώρο, όπου κρεμούν τα άρματα, αφού πρώτα προσκυνήσουν και προσευχηθούν στην εκκλησία. Ακολουθεί ολονύχτιο γλέντι με «άϊ -συμιώτικα» τραγούδια και με τοπικούς χορούς. Αργά το βράδυ της επόμενης ημέρας, που και αυτή περνά με χορούς και τραγούδια, επιστρέφουν στο Μεσολόγγι και το γλέντι συνεχίζεται. Το πανηγύρι τελειώνει μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με την ευχή όλων: «Καλό Αη–Συμιό να ΄χουμε».

Πλήθος κόσμου έχει καταφτάσει στην πόλη για το πανηγύρι. Να ξέρετε ότι η “αδυναμία” κάποιων,πέρσι, στην κλοπή των καταλυτών από αυτοκίνητα έχει μετατραπεί φέτος σε κλοπή των μπαταριών αυτοκινήτων. Αν το αμάξι μας δεν παίρνει μπροστά θα ξέρετε ότι σας έχουν κλέψει την μπαταρία από το αμάξι!

Ερχεται σύντομα ο διαγωνισμός του έργου “Βελτίωση προσβασιμότητας και ανάπλασης της αρτηρίας των οδών Παπαδιαμαντοπούλου – Ναυπάκτου στο εντός σχεδίου πόλης Ι.Π. Μεσολογγίου τμήμα της”. Το έργο έχει προϋπολογισμό 7,93 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 9,83 εκατ.). Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση της κύριας συλλεκτήριας οδού της πόλης του Μεσολογγίου σε μήκος 4,14 χλμ από το σηματοδοτούμενο κόμβο συμβολής της με την Ν.Ε.Ο 05 ανατολικά μέχρι τη θέση του 2ου Λυκείου Δυτικά . Η οδός στο πρώτο της τμήμα μέχρι το Νοσοκομείο αποτελεί τη κύρια 1η Είσοδο της πόλης από την Ιόνια Οδό μέσω τμήματος της ΝΕΟ 05 , και διασχίζει περιαστικές περιοχές με ανεπτυγμένη γραμμική δόμηση . Στο δεύτερο τμήμα της αποτελεί τη κύρια συλλεκτήρια του αστικού ιστού της πόλης διασχίζοντας περιοχές εντός σχεδίου μέχρι το πέρας της.

Στο τελικό στάδιο εργασιών βρίσκεται το θεατράκι στο λιμάνι Μεσολογγίου. Ένα κόσμημα για τον πολιτισμό στο Μεσολόγγι θα είναι έτοιμο ώστε οι πολίτες να δουν ωραίες πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε σε μία σεμνή τελετή τον πρωτοπόρο για την εποχή του επιστήμονα, τον αείμνηστο Ιατρό και Δήμαρχο, Ιωάννη Λυκούδη. Σε μια εκδήλωση, υψηλού συμβολισμού και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 28 Μαΐου 2023   στη Πλατεία Διονυσίου Σολωμού  στο Μεσολόγγι, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Συνεχίζεται…

Related posts

Μεγάλη Τετάρτη: Ερμηνεία στο τροπάριο της Κασσιανής

Επιτέλους αφυπνίστηκε η συνείδηση, μίλησε η ψυχή του Μεσολογγίου

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Πρόσωπο με πρόσωπο