Όλα στη φόρα…CD

H Ελλάδα πενθεί για την αδιανόητη εθνική τραγωδία. Το ανθρώπινο λάθος θα είχε ακυρωθεί και η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί -όπως και κάθε δρομολόγιο τρένου με το ρίσκο να παίζεις εν αγνοία σου, τη ζωή σου «κορώνα-γράμματα»- αν είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα φωτοσήμανσης και ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Είπα στον γιο μου να μην πάει με το τρένο και να τον πάω εγώ με το αμάξι. Ξέρεις που είναι το παιδί μου; Ξέρεις αν έφυγε από τα χωράφια; Έχουν ψάξει στα χωράφια; Μήπως τραυματίστηκε και είναι κάπου εκεί έξω; Δεν είναι σε νοσοκομείο; Μπορείς να μου απαντήσεις; Δεν μου απαντάει κανείς. Που πήγε το παιδί μου; Που είναι ; Τα έχει καταφέρει είναι ζωντανός. Μπορείς να μου απαντήσεις», μου είπε και «έσπασε». Τι να πεις σε αυτόν τον άνθρωπο; Ποια απάντηση να του δώσεις;

Από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου κυριαρχεί ένα οδυνηρό αίσθημα απώλειας που συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως είναι η λύπη, η απογοήτευση, η ενοχή, ο θυμός, ο φόβος. Το πένθος για τα 57 άτομα, σε πολύ νεαρή ηλικία τα περισσότερα, που έχασαν τη ζωή τους ταξιδεύοντας με το θεωρούμενο ως το πλέον ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς είναι σαν να αφορά έναν δικό μας άνθρωπο.

Η αίσθηση της απώλειας παραμένει έντονη, νιώθοντας ότι δεν απέχει και πολύ η πραγματικότητα από την πιθανότητα να ήσουν εσύ ο ίδιος/η ίδια ή ένα δικό σου πρόσωπο μέσα σε αυτό το μοιραίο Intercity.

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι μια «άνω τελεία» στη ζωή μας, μια «κακή στιγμή», μετά το ξεθώριασμα της οποίας θα ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το είχαμε αφήσει. Είναι ένας σταθμός, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και θα πρέπει να δούμε το μετά της δικής μας ζωής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ως κοινωνία και ως χώρα, με τρόπο ουσιαστικό και γενναίο.

Την Δευτέρα το βράδυ στις 7 η ώρα με ενα κεράκι στο χέρι, θα πραγματοποιηθεί πορεία απο τον Κήπο Των Ηρώων προς το λιμάνι εις μνήμη των αθώων θυμάτων της φονικής σύγκρουσης των τρένων. Με σεβασμό, με σιωπή ας συμπαρασταθούμε στον άδικο χαμό των αθώων ανθρώπων.

Μέσα σε όλο τον σπαραγμό δεν μπορούσαν να μην εμφανιστούν οι ξερόλες. Τι κρύβουν και δεν ανοίγουν τα φέρετρα; Τι φορτίο είχαν τα βαγόνια και δεν μας λένε; Ρε καμμένοι!!! Πάτε καλά; Άνθρωποι που έγιναν ένα με τις λαμαρίνες, άνθρωποι που διαμελίστηκαν στην φονική σύγκρουση, τι περιμένετε και θέλετε να αντικρύσουν οι συγγενείς τους; Πόσο άρρωστοι έχετε καταντήσει κάποιοι; Δεν μας νοιάζει ρε καμμένοι τι φορτίο είχε το εμπορικό τρένο! Να τιμωρηθούν οι ένοχοι θέλουμε να αγαλιάσουν οι ψυχούλες των αθώων θυμάτων!

Mεγαλώνει ο αριθμός των υποψηφίων δημάρχων για τις δημοτικές εκλογές στο Μεσολόγγι. Ανακοίνωσε ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος και ο Θανάσης Λύρος. Αναμένουμε άραγε και άλλες υποψηφιότητες; Για να δούμε τι θα δούμε;

Σήμερα η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Καρπενησίου. Θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης Ι.Π. Μεσολογγίου (Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη). Η Αδελφοποίηση των δύο Δήμων, με συνδετικό κρίκο έναν από τους πιο σημαντικούς και ηρωικούς οπλαρχηγούς του 1821, τον Μάρκο Μπότσαρη, έρχεται να προσδώσει μια νέα διάσταση στην κοινή πορεία των δύο Δήμων και να επισφραγίσει μία προσπάθεια που άρχισε πριν από μήνες.

Διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τίτλο «Συν-ομιλώ για τον Αυτισμό», το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου 2023 στο κτίριο Χρυσόγελου , στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Την διοργανώνουν ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ –ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας –ΕΨΥΠΕΑ και το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Φάσματος του Αυτισμού του Γ.Ν.Π «Η Αγία Σοφία», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού.

Συνεχίζεται…

Related posts

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί ο Χριστός είπε “τετέλεσται”;

Παντοτινό ανάθεμα, αιώνια καταισχύνη!