Νοσοκομείο Μεσολογγίου μια εβδομάδα μετά – λογαριάζουν χωρίς τους… ξενοδόχους!

Του Βασίλη Μπρούμα 

Στις 15 Φεβρουαρίου συνέβη κάτι πρωτοφανές στο Μεσολόγγι: πρώτη φορά με τέτοιο όγκο και παλμό σύσσωμη σχεδόν η ευρύτερη τοπική κοινωνία διεκδίκησε  το δίκαιο για το Νοσοκομείο. Ένα τεράστιο και ρωμαλέο κίνημα αξιοπρέπειας κορυφώθηκε με τη μεγάλη διαδήλωση,  που αποτέλεσε το φιτίλι, την αφορμή για ανυπολόγιστες και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εγγύς μέλλον στο Μεσολόγγι και ευρύτερα. Ένα σήμα αφύπνισης όλων των δημοτών από τρεις τουλάχιστον δήμους. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, μαζί με τρεις γειτονικές  δημοτικές αρχές αποτέλεσαν τον πυρήνα ενός μεγάλου, αυθεντικού και απρόβλεπτου κινήματος. «Εξέγερση» των πολιτών ενάντια στη «βαρβαρότητα» της κυβέρνησης, στην αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας και στην ιδιοτέλεια της εξυπηρέτησης αφανών και εμφανών ιδιωτικών συμφερόντων. Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων και οι  Δήμοι  γίνονται πλέον εμψυχωτές και οργανωτές  κινητοποιήσεων στο εγγύς μέλλον. 

Αυτό το κίνημα που ξεπήδησε δεν έχει φτάσει ακόμα επίσημα στο κατώφλι του υπουργείου και της κυβέρνησης.  Μέχρι την περιφέρεια μόνο. Ωστόσο τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα της 15ης Φεβρουαρίου κι έκτοτε, και τα πολλαπλά, βαρύνουσας σημασίας, μηνύματα που έστειλε αλλά και που έλαβε, τίθενται τώρα υπό διερεύνηση.  

Το συγκλονιστικό «Μας πήρατε τα πάντα, όχι και αυτό» που ακούστηκε στη διαδήλωση αντιμετωπίστηκε με περισσή αδιαφορία και ασέβεια κατ’ αρχήν από κάποιους τοπικούς  κυβερνητικούς βουλευτές. Έσπευσαν, δύο μέρες μετά, να πραγματοποιήσουν μετακίνηση υπαλλήλου από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου στο ΙΚΑ Αγρινίου! Εξευτελισμός και γελοιοποίησή τους πέρα για πέρα. Αναξιοπρέπεια των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, διότι κάποιοι από αυτούς προβαίνουν συστηματικά σε ασχήμιες κατά του Μεσολογγίου, μιαίνοντας και βεβηλώνοντας την ιστορία, το ήθος και λοιπά με τις αθλιότητές τους. Μισούν το Μεσολόγγι. Αυτό δείχνει και η επιμονή τους να μην ορρωδούν προ ουδενός, ούτε όταν συλλαμβάνονται «με τη γίδα στην πλάτη». Είναι, μαζί με άλλους, ένοχοι πολλαπλών αδικιών, εκτελεστές μεγάλων πολιτικών εγκλημάτων κατά του Μεσολογγίου. Λίγο φιλότιμο, λίγη ντροπή. 

Βλέπουμε πως η  ιδεοληπτική κυβέρνηση εμμονικά μεθοδεύει την κατάργηση του ΕΣΥ και τη διάλυση των νοσοκομείων και ανοίγει διάπλατη λεωφόρο στον ιδιωτικό τομέα. Έβαλαν σκοπό να τα καταστρέψουν όλα. Τώρα επιχειρείται το μεγάλο έγκλημα.  Επιχειρούν  να δώσουν  την «τελική λύση», να  αφανίσουν τα μικρότερα νοσοκομεία ολοκληρωτικά. Τι σοφίστηκαν οι ραδιούργοι; Αντί να τα ενισχύσουν με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και να τα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο,  τα διαλύουν. Δεν θα συμμετάσχει  στο κοινό Δ.Σ. ο διοικητής του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου, όπως αυτό του  Μεσολογγίου. Εν τω μεταξύ η λειτουργία της παθολογικής κλινικής τίθεται εν αμφιβόλω από τον Μάρτιο. 

Πώς πρέπει να εξηγηθεί το μη υποκρυπτόμενο πλέον μίσος των κυβερνώντων για το δημόσιο νοσοκομείο και ορισμένων για το ίδιο το Μεσολόγγι; Γιατί τόση, δικτατορικού ύφους επιμονή – και μάλιστα αντιδημοφιλής, σε χρόνο προεκλογικό; Γιατί τόσα κατά συρροήν πολιτικά και εθνικά [σε ό,τι αφορά το Μεσολόγγι πρόκειται και περί αυτού] εγκλήματα; Ένας  κοινός παρανομαστής, πάντως, είναι  η διασύνδεση των μεγάλων αυτών «πολιτικών εγκλημάτων» με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον αξιακό εκφυλισμό και τις εγκληματικές πρακτικές. Έχουν όμως κι άλλους λόγους να μισούν το ίδιο το Μεσολόγγι. Γιατί η Ιερή Πόλη  είναι διάσταση ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Τόπος ζωντανής ιστορικής μνήμης και εξεγέρσεων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθούν.  Αντιστρατεύεται από τη φύση της και την ιστορία της τόσο τον αξιακό ξεπεσμό όσο και τον κατακερματισμό της κοινωνίας σε απομονωμένα άτομα. Όπως και σε ότι αφορά το Νοσοκομείο από ασθενείς σε πελάτες. Αυτό το τελευταίο όμως είναι το ιδανικό των γνήσιων νεοφιλελεύθερων. Δεν υπάρχει γι’ αυτούς  ιστορία, δεν υπάρχει ιερό και όσιο, «δεν υπάρχει κοινωνία αλλά άτομα», όπως το είχε πει και η δασκάλα τους Θάτσερ. Είναι όμως «μακριά νυχτωμένοι», αυτοί οι φιλόδοξοι κύριοι,  αυτές οι καρικατούρες επίγονοι, καθώς όλα δείχνουν πως ευρύτερα αλλά και στο Μεσολόγγι ιδιαίτερα λογαριάζουν χωρίς τους… ξενοδόχους!  Όχι μία, πολλές 15ες Φεβρουαρίου βρίσκονται σε προετοιμασία και θα επαναληφθούν πολύ σύντομα.

Related posts

Με το βλέμμα του Νίκου Αλιάγα

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξετάσεις για την ανίχνευση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Συμμετείχαν 80 αθλητές από όλη την Ελλάδα στο Brevet «Βασίλης Ράπτης» στο Μεσολόγγι