Εκλογές 2023: Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και οι κενές θέσεις

Του Αντώνη Αντζολέτου

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό το 75% των υποψηφίων. Προφανώς το επόμενο διάστημα ανά κύματα από την Κουμουνδούρου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούν σε ανακοινώσεις ονομάτων που θα δίνουν μια εικόνα και έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα. Οι ανοιχτές θέσεις, άλλωστε είναι αρκετές και οι επιτελείς του κόμματος μιλούν για εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτικά στην Α΄ Αθήνας λείπουν τρία πρόσωπα για να κλείσει η λίστα, στον νότιο τομέα επτά και στον βόρειο και στον δυτικό τομέα έξι. 

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης υπάρχουν οχτώ που μένουν να συμπληρωθούν και στη Β΄ Θεσσαλονίκης τέσσερις. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το διαχειρίζεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και θα ανακοινωθεί πολύ αργότερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε εκλόγιμη θέση θα βρεθούν ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ Όθωνας Ηλιόπουλος, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

Η είδηση που προέκυψε από τα ψηφοδέλτια είναι πως ο Γιάννης Δραγασάκης θα δώσει τελικά το παρών στην εκλογική μάχη από τον δυτικό τομέα της Αθήνας, την περιφέρεια δηλαδή που εξελέγη και στις προηγούμενες εκλογές. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εσωκομματική «μάχη», καθώς στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευτούν η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου που πρώτευσαν στις εκλογές του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το «φάλτσο» του Παύλου Πολάκη και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του Μιχάλη Χαιρετάκη από τη λίστα στα Χανιά ιδιαίτερη θα είναι η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υγείας και του Γιώργου Σταθάκη.

Αυτό που θέλουν να σηματοδοτήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ψηφδέλτια είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση που δεν περιορίζεται μόνο προς το κέντρο, αλλά απλώνεται και στην Αριστερά. 

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στη Σάμο θα είναι υποψήφιος ο Μανώλης Κάρλας, ο οποίος διετέλεσε νομάρχης το 2002, ιατρός στο επάγγελμα, ο Δημήτρης Ράβναλης στη Β΄ Θεσσαλονίκης, που είχε εκλεγεί δήμαρχος Ασσήρου και ο Γιώργος Αρμουτάκης στο Ηράκλειο, πρώην δήμαρχος Φαιστού. Η Ζωή Αναστασοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ, στην Ηλεία, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας και πρώην πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, Γιάννης Γόγολος θα δώσουν επίσης τη μάχη του σταυρού.

Το 2021 ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα και θα είναι υποψήφιος στην Εύβοια. Στη  Κοζάνη μια θέση στη Βουλή θα διεκδικήσει ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης. Η Φωτεινή Μπακαδήμα, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25 και εντάχθηκε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη μάχη της Α΄ Πειραιά. Ο πρώην βουλευτής Πιερίας Ζήσης Ζάννας, που τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με 24 συναδέλφους του συγκροτώντας τη Λαϊκή Ενότητα, επιστρέφει και πάλι στις λίστες της Κουμουνδούρου.

Οι επαφές του προέδρου προς αναζήτηση νέων υποψηφίων συνεχίζονται εστιάζοντας στον επιστημονικό κλάδο, σε έμπειρους επαγγελματίες, εργαζόμενους, εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών ομάδων.

Πηγή: skai.gr

Related posts

Ευρωεκλογές: Τα 31 κόμματα που πήραν «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο

Ευρωεκλογές: Ξεπέρασε τις 114.000 εγγραφές η επιστολική ψήφος

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης με μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων ελιών ‘’ΠΕΜΕΤΕ