Διατροφή και καρκίνος

4 Φερβρουαρίου.«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου»

Ο καρκίνος είναι μια πάθηση που οφείλετε στις μεταλλάξεις του γενετικού υλικού. Για τις μεταλλάξεις αυτές, φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο, πέραν των γονιδιακών και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, ο τρόπος και το περιβάλλον διαβίωσης.

Από μελέτες για την σχέση της διατροφής με τον καρκίνο, προκύπτουν στοιχεία ότι το αυξημένο, πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα, βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, με πιο σημαντικές από αυτές του μαστού, εντέρου, πνευμόνων και προστάτη. 

Οι συστάσεις του World Cancer Research Fund για την πρόλυψη του καρκίνου αντιπροσωπεύουν ένα πακέτο επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής που, από κοινού, μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με αυτές:

  1. Διατηρούμε το βάρος μας εντός του υγιούς εύρους και αποφεύγουμε την αύξηση βάρους στην ενήλικη ζωή. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία προκαλεί πολλές μορφές καρκίνου.
  2. Να είμαστε σωματικά δραστήριοι ως μέρος της καθημερινής ζωής, να περπατάμε περισσότερο και να καθόμαστε λιγότερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους ενήλικες να είναι ενεργοί καθημερινά και να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Για την πρόληψη του καρκίνου, είναι πιθανό ότι, όσο περισσότερη άσκηση κάνετε, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος.
  3. Κάνουμε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια ένα σημαντικό μέρος της συνηθισμένης καθημερινής μας διατροφής. Η κατανάλωση 30 γραμμάρια φυτικών ινών και τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία μας από ορισμένους καρκίνους.
  4. Περιορίζουμε την κατανάλωση των «φαστ φουντ» και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άμυλα και σάκχαρα. Η μειωμένη κατανάλωση προπαρασκευασμένων πιάτων, σνακ, αρτοποιημάτων και γλυκών βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  5. Να τρώμε όχι περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος, όπως μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί  και να τρώμε λίγο, έως καθόλου, επεξεργασμένο κρέας, όπως ζαμπόν, σαλάμι, μπέικον λουκάνικα φρανκφούρτης κ.ά. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος είναι αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου.
  6. Περιορίζουμε την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη και να πίνουμε κυρίως νερό ή τσάι και καφέ χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τα ζαχαρούχα ποτά παρέχουν ενέργεια αλλά δεν μας χορταίνουν. Αυτό μπορεί να προάγει την υπερκατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια την αύξηση βάρους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου.
  7. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αλκοολούχα ποτά όλων των τύπων έχουν παρόμοια επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου. Για την πρόληψη του, είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ.
  8. Για μητέρες: θηλάστε το μωρό σας, αν μπορείτε. Στην αρχή της ζωής, το ανθρώπινο γάλα είναι το καλύτερο. Τα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό είναι μεγαλύτερα όσο μεγαλύτερη είναι η αθροιστική διάρκεια του θηλασμού.
  9. Σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου, ακολούθησε όσες περισσότερες συστάσεις μπορείς, πάντα με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας. Η κατάλληλη διατροφή και σωματική δραστηριότητα έχει θετικές επιδράσεις σε άτομα  που επιβιώνουν από καρκίνο.

Συμπληρωματικά, η αποφυγή έκθεσης στον καπνό και τον υπερβολικό ήλιο είναι επίσης σημαντικά για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου.

Βιβλιογραφία: World Cancer Research Fund https://www.wcrf.org/.

Related posts

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί ο Χριστός είπε “τετέλεσται”;

Παντοτινό ανάθεμα, αιώνια καταισχύνη!