Ποιες ημερομηνίες έχει “κυκλώσει” το Μαξίμου για τη διεξαγωγή των εκλογών

Με την ώθηση που τους δίνει ο ούριος δημοσκοπικός άνεμος που, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί η πρωτοφανής παγκόσμια ενεργειακή κρίση, φυσάει στα κυβερνητικά πανιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του μπαίνουν όλο και βαθύτερα στα προεκλογικά νερά με περιοδείες στην περιφέρεια, εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά, εγκαίνια έργων, αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες και εν γένει εντατική προετοιμασία για το στήσιμο της κάλπης.

Στα ενδότερα, μάλιστα, του Μεγάρου Μαξίμου έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίσει οι συζητήσεις για την κατάρτιση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος με τρόπο που να διευκολυνθεί η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη της κυβερνητικής παράταξης στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδύναμης πλειοψηφίας, ο οποίος τίθεται εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης όπου η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οπως αναφέρει το protothema, Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο και οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του με το περιβάλλον του, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι οι στενοί συνεργάτες του έχουν κυκλώσει στα ημερολόγιά τους τις ακόλουθες δύο Κυριακές για τη διεξαγωγή των εκλογών:
■ 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων)
■ 21η Μαΐου (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης)

Τα υπέρ και τα κατά
 

Αν και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το απώτατο τυπικό όριο για να διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η 6η Αυγούστου 2023, δηλαδή έναν μήνα μετά τη συμπλήρωση της τετραετούς θητείας της Βουλής που εξελέγη στις 7 Ιουλίου 2019, η προετοιμασία που γίνεται στο κυβερνητικό επιτελείο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κάλπες θα στηθούν, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, την ερχόμενη άνοιξη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάζουν τα υπέρ και τα κατά των πιθανότερων ημερομηνιών που βρίσκονται στην ατζέντα τους.

Ετσι, με βάση τις συζητήσεις που έχουν διαρρεύσει εκτιμούν ότι:

■ Η Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και άρα θα διευκολύνει την πρόωρη μετάβαση στους τόπους καταγωγής τους πολλών ετεροδημοτών, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση μπορεί να αποφασίσουν αποχή από την πρώτη αναμέτρηση, αφού θα είναι σχεδόν προεξοφλημένη η επαναληπτική εκλογή. Μειονέκτημα της συγκεκριμένης ημερομηνίας είναι ότι η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει στις αρχές Μαρτίου, οπότε μπορεί να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη σε απόλυτο βαθμό οι συνέπειες από τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση, η επαναληπτική εκλογή θα οριστεί για τις 14 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις των αποφοίτων Λυκείου.

■ Η Κυριακή 21η Μαΐου προβάλλει στην παρούσα φάση ως επικρατέστερη, καθώς εκτιμάται ότι η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, περίοδο κατά την οποία το πεδίο θα είναι πλέον ξεκάθαρο και η κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει λόγο για ουσιαστική εξάντληση της τετραετίας και για τήρηση της υπόσχεσης του πρωθυπουργού για σεβασμό στη θεσμική τάξη. Ντεζαβαντάζ σε μια τέτοια εκδοχή είναι ότι η επαναληπτική εκλογή θα πρέπει να οριστεί για τις 18 ή τις 25 Ιουνίου, ημερομηνίες δηλαδή κατά τις οποίες θα έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και δεν θα επιτρέπει σε πολλούς εποχικά εργαζόμενους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Υπάρχει ωστόσο και ένα ακραίο σενάριο, που θέλει το στήσιμο της πρώτης κάλπης την Κυριακή 18 Ιουνίου. Είναι η λιγότερο πιθανή εκδοχή και θα προκριθεί μόνο στην περίπτωση που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον διεθνή ορίζοντα, είναι τέτοια που η κυβέρνηση δεν έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολύ περισσότερο που, υπό αυτή τη συνθήκη, η δεύτερη κάλπη θα στηθεί το νωρίτερο στις 9 Ιουλίου που τα «μπάνια του λαού» θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι ψηφοφόροι μπορεί να προτιμήσουν τις παραλίες αντί για τα εκλογικά τμήματα.

Related posts

Ευρωεκλογές: Τα 31 κόμματα που πήραν «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο

Ευρωεκλογές: Ξεπέρασε τις 114.000 εγγραφές η επιστολική ψήφος

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης με μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων ελιών ‘’ΠΕΜΕΤΕ