Νοσοκομείο: χωρίς γιατρούς κι ο… Θεός βοηθός

Του Βασίλη Μπρούμα 

Προέδρου Επιστημονικού Συμβουλίου

Γενικού Νοσοκομείου  Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

Καλωσορίζουμε τον νέο Μητροπολίτη μας Δαμασκηνό στην έδρα της Ιερής Μητρόπολης στο Μεσολόγγι. Αξιοποιούμε αυτή την ευκαιρία της εκλογής του καθώς,  πέρα από την  θρησκευτική και ιερατική σημασία της, ως νέος, μορφωμένος και  καλλιεργημένος ιεράρχης  αυτονόητα συμβολίζει και αντιπροσωπεύει την αφοσίωσή του στον άνθρωπο [καθ’ ομοίωση Θεού],  στην πνευματικότητα και στην έμπρακτη κύρωση ηθικών αρχών και αξιών.   Χρειαζόμαστε την κοινωνική ευαισθησία του, τη συνηγορία του και την ευλογία του. Να βάλει το χέρι του. 

 Άγιε Δέσποτα, δίπλα στη φρίκη των πολέμων και των κάθε είδους βιασμών κι εκβιασμών της ανθρωπότητας,  σίγουρα γνωρίζετε   πως συμβαίνουν κι άλλα φρικτά εδώ στον τόπο που σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σε ένα άλλο επίπεδο, που έχουν να κάνουν με  τον συστηματικό, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση βιασμό του ιερού σώματος της  πόλης του Μεσολογγίου. Στη βάση όλων αυτών των αποτρόπαιων  βρίσκεται η απόλυτη διάσπαση ηθικής και πολιτικής.  Αντίστοιχες πράξεις έχουν εξευτελίσει κάθε έννοια καλώς νοούμενης υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας του Μεσολογγίου. 

 Όπως η εγκατάλειψη του Μεσολογγίου στην τύχη του, η οποία λαμβάνει δυστυχώς χαρακτήρα κανονικότητας, συνιστά εξευτελισμό κάθε έννοιας ιερότητας και σεβασμού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγκατάλειψη και του νοσοκομείου Μεσολογγίου στην τύχη του, και κατά συνέπεια των χιλιάδων πολιτών που η υγεία τους και η ζωή τους εξαρτάται από αυτό, θα κάνει αυτό τον εξευτελισμό τέλειο. 

Αφήνουν το ιστορικό και καλόφημο Νοσοκομείο Μεσολογγίου χωρίς γιατρούς και του στερούν τη δυνατότητα να εφημερεύει καθημερινά με επάρκεια προς όφελος της ασφάλειας εκατό χιλιάδων ανθρώπων και της προόδου της ευρύτερης  περιοχής και κοινωνίας. 

Η 6η ΥΠΕ και ο διοικητής κύριος Καρβέλης αν και γνωρίζουν  το πρόβλημα δεν ανταποκρίνονται  στις επανειλημμένες σχετικές οχλήσεις και δείχνουν  να αδιαφορούν, να μη θέλουν   ή να μη «μπορούν». Δεν προβαίνουν σε τουλάχιστον προσωρινές λύσεις εξασφάλισης των εφημεριών του νοσοκομείου που τους  έχουν προταθεί αρμοδίως και που δεν βασίζονται  καν σε προσλήψεις σ’ αυτή τη φάση, αναγκαίες βέβαια για τη συνέχεια. Πρέπει να αλλάξουν αυτή τη στάση προτού βουλιάξουν ολοσχερώς στην ανυποληψία και το όνειδος που θα προκαλέσουν οι άδικοι θάνατοι που θα τους στοιχειώνουν. 

 Ο Υπουργός υγείας μόλις πρόσφατα δήλωσε δημοσίως για υπόθεση που αφορά τη συμπεριφορά του πατρός του  πως «αυτό είναι αποκτήνωση». Θα μπορούσε να είναι αξιοπρόσεκτη, ίσως και αξιέπαινη η δήλωσή του αυτή, εάν δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν υποστηρικτής της άποψης « να μην μπορεί να πάει στο νοσοκομείο ο μετανάστης» και σήμερα στην πράξη να εννοεί «να μη βρίσκει γιατρό στην εφημερία στο νοσοκομείο ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη και κινδυνεύει η ζωή του». Πώς  θα χαρακτήριζε τον εαυτό του για αυτή την πρακτική που εκπηγάζει από τον ίδιον; Εγκληματική αδιαφορία το λιγότερο, λέμε εμείς. 

Ιδιαίτερα ο  φτωχός κόσμος αλλά και ο μέσος άνθρωπος της ευρύτερης περιοχής μας  ούτε θέλει ούτε έχει τη δυνατότητα να τρέχει στον ιδιωτικό τομέα για τα προβλήματα της υγείας του. Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε  τον επώδυνο  αυτό  εκβιασμό, την πραγματική αυτή ασέβεια που γίνεται όλο και  πιο καταθλιπτική,  προσθέτοντας τη συνειδητοποίηση ακριβώς  του εκβιασμού  και της ασέβειας. Να κάνουμε το αίσχος ακόμα πιο ατιμωτικό, δημοσιοποιώντας το. Προσθέστε τη φωνή σας, βοηθήστε μας Άγιε Δέσποτα. 

Related posts

Πασχαλινό μήνυμα Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί ο Χριστός είπε “τετέλεσται”;

Δείτε τους Επιταφίους στην πόλη του Μεσολογγίου