Τριήμερη εκδρομή Φλώρινα- Οχρίδα – Μπιτολα.

Το τουριστικό γραφείο Charma Travel (http://www.char-ma.gr/) διοργανώνει 3ήμερη Εκδρομή στη Φλώρινα-Οχρίδα-Μπίτολα.
Συμμετέχει ο Πολ. & Μορφ. Σύλλογος “Το Αιτωλικό”!

18 Νοεμβρίου – 20 Νοεμβρίου

Τιμή συμμετοχής κατά άτομο σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο 160,00 Ευρώ
Διαφορά μονόκλινου 20,00 Ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50 ΕΥΡΩ ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κρατήσεις Θέσεων:
26410 39387
Πληροφορίες:
Πολ.&Μορφ. Συλλογος τηλ 6976360004 (Περγαντή Αστέρω)

Περιλαμβάνονται
-Πούλμαν για όλες τις μεταφορές και εκδρομές του προγράμματος
-Διαμονή (2 νύχτες) σε ξενοδοχείο 4* στο κέντρο της πόλης , πάνω στην λίμνη
-Πρωινό για κάθε διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο
-1 δείπνο με μουσική ορχήστρα
-Επίσημη ξενάγηση την 2η μέρα της εκδρομής
-Συνοδός γραφείου
-Ασφάλεια αστικής επαγγελματικής -ευθύνης
-ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται
-Είσοδοι σε μουσεία και χώρους
-Ποτά , αναψυκτικά στην διάρκεια του δείπνου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ΜΕΡΑ: (Mεσολόγγι ,Αιτωλικό,Αγρίνιο) – Φλώρινα – Οχρίδα

Συγκέντρωση των εκδρομέων, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για τα σύνορα Νίκης μέσω της Εγνατίας. Πρώτη μας στάση έξω από τα Γιάννενα για καφέ και συνεχίζουμε περνώντας έξω από Μέτσοβο-Γρεβενά θα κατευθυνθούμε προς Πτολεμαΐδα και από εκεί θα φθάσουμε στην Φλώρινα. Παραμονή στο κέντρο της πόλης για βόλτες και γεύμα (προαιρετικά). Ο Σακουλέβας, το ποτάμι που την διασχίζει, είναι το πεδίο αναφοράς της πόλης. Στις όχθες του, είναι χτισμένα τα ομορφότερα κτίρια, πολλά από τα μαγαζιά για διασκέδαση, ο «Αριστοτέλης» που ενσωματώνει σχεδόν όλη την πολιτιστική ζωή της πόλης, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Εδώ επέλεξε να «στήσει» το σκηνικό του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, για το «Μετέωρο βήμα του πελαργού», αναστηλώνοντας και κάποια μισογκρεμισμένα κτίρια. Στην κεντρική πλατεία, ξεκινάει ο πεζόδρομος της Παύλου Μελά με τα πολλά μπαράκια και τα café. Εδώ αρχίζει και η Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο δεύτερος «ισχυρότερος» οικιστικός πυρήνας, μετά το ποτάμι. Εδώ είναι το Δημαρχείο, η Νομαρχία, τα δικαστήρια και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο το 1930 σε Νεοβυζαντινό στυλ. Συνεχίζουμε για το Συνοριακό Φυλάκιο, Έλεγχος – διέλευση και μέσω Μπίτολα φθάνουμε το βραδάκι στην γραφική λίμνη Οχρίδα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο με ζωντανή ορχήστρα, διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ : Όσιος Ναούμ – Οχρίδα

Πρωινό και αναχώρηση για το Μουσείο Νερού, την προϊστορική πόλη στο νερό ή όπως είναι γνωστός «Ο κόλπος των οστών». Θα θαυμάσουμε ένα Πλωτό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του, στο οποίο στήθηκε ένας προϊστορικός οικισμός σε 8.500 τ.μ., αυθεντικό αντίγραφο των κατοικιών 1200- 700 π.Χ. Πάνω από τον όρμο, κατασκευάστηκε ένα ρωμαϊκό στρατιωτικό οχυρό, ταυτόχρονα με τον οικισμό και το πλωτό Μουσείο. Συνεχίζουμε με το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (10ου αιώνα) με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Στη νότια πλευρά της λίμνης, 29 χλμ. από την Οχρίδα, βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (όπου και η εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων), με τα δεκάδες παγόνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Χτισμένο τον 10ο αι., όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. Ο θρύλος λέει ότι η καρδιά του αγίου ακούγεται να κτυπά αν πλησιάσεις το αυτί στον τάφο και η φήμη –όπως θα μαντέψετε– προσελκύει προσκυνητές από κάθε γωνιά των Βαλκανίων. Από εδώ ξεκίνησαν ο Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Έλληνες μοναχοί να διδάξουν στους Σλάβους το αλφάβητο (Κυριλλικό) και την Βίβλο. Επιστροφή στην Οχρίδα και στη συνέχεια θα περπατήσουμε στην πανέμορφη παλιά πόλη. Μεταξύ των άλλων θα δούμε το Ναό του Αγίου Κλήμεντα ( Η μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Κλήμη της Αχρίδας, ένθερμο υπέρμαχο της Ορθοδοξίας, όταν ήρθε στην Οχρίδα. Λέγεται ότι ο ίδιος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το μέγεθος του μοναστηριού και έτσι έχτισε πάνω στην αρχική εκκλησία το Μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Σε αυτό το σημείο, ιδρύθηκε το πρώτο Σλαβικό Πανεπιστήμιο), το Ναό της Αγίας Σοφίας με τις υπέροχες τοιχογραφίες από τον 11ο, 12ο και 13ο αι., όπου περιλαμβάνονται σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, το Ρωμαϊκό θέατρο και τον Καθεδρικό Ναό Παναγίας της Περιβλέπτου ,ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία. Τέλος θα περπατήσουμε τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα πολλά μικρά μαγαζιά με τα είδη λαϊκής τέχνης και κεραμικής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για βόλτες στην πόλη, διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ : Οχρίδα – Μπίτολα – Γρεβενά – (Αγρίνιο,Αιτωλικό, Μεσολόγγι)

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για Μπίτολα. Δεκαπέντε μόλις χλμ από τα ελληνικά σύνορα, το παλιό Μοναστήριον ή αλλιώς η πόλη των προξενείων-αφού φιλοξενούσε 12 πρεσβείες επί Τουρκοκρατίας-ήταν μια ελληνοκρατούμενη, κομψή και πλούσια εμπορική πόλη, που βιώνει το “σήμερα” στην πιο στενή επαφή με την Ελλάδα της Δυτικής Μακεδονίας Ο πεζόδρομος Σιρόκ Σοκάκ, συγκεντρώνει σε μια μόνο βόλτα την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική πλάι-πλάι με το ισλαμικό παρελθόν και τα πάλαι ποτέ ελληνικά νεοκλασικά, στην πιο κεφάτη περαντζάδα, που συγκεντρώνει όλα τα στυλ, τα ψώνια, τον πρώτο εσπρέσο και το τελευταίο ποτό της ημέρας, σε ρυθμούς της απόλυτης χαλαρότητας. Αν καταφέρεις να ξεκολλήσεις από τη γοητεία της, σε περιμένει ο Πύργος του Ρολογιού που δεσπόζει στην πόλη, ο εντυπωσιακός για το χρυσοποίκιλτο εσωτερικό του Άγιος Δημήτριος (1830), το οθωμανικό Χαμάμ Ντεβόζ, το τζαμί Αγντάρ-Καντί που σχεδίασε το 1560 ο Μιμάρ Σινάν, ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Γενί και το Ισάκ Τζαμί, η στρατιωτική Σχολή που φιλοξένησε τις σπουδές του Κεμάλ Ατατούρκ. Συνεχίζουμε για σύνορα. Διέλευση, έλεγχος και επόμενος σταθμός μας το απόγευμα η πόλη των Γρεβενών. Παραμονή στην πόλη. Δύο πλατείες, αρκετά πάρκα, το παλιό ρολόι της πόλης, ο πεζόδρομος, οι υπέροχες εκκλησίες και η Μητρόπολη, ο ποταμός Γρεβενίτης που διασχίζει την πόλη, αρκετά παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, τα λιγοστά αλλά πανέμορφα παλιά αρχοντικά στις πάνω γειτονιές, οι διάσπαρτες πέτρινες βρυσούλες… συνθέτουν το παζλ της ομορφιάς των Γρεβενών. Κατόπιν αναχωρούμε για την επιστροφή σε Αγρίνιο,Αιτωλικό, Μεσολόγγι με στάσεις στη διαδρομή μας για καφέ και ξεκούραση.–

Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος

“Το Αιτωλικό”

Related posts

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πάσχα

Με 28,3 εκ ευρώ περίπου χρηματοδοτούνται 422 δικαιούχοι που εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης