«1922 – Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά»

Όλα είναι έτοιμα για την ημερίδα με θέμα «1922: Γεωπολιτική & Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ., στον πολυχώρο «Royal Patras».

Διοργανωτές είναι η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το ίδρυμα «Σπύρου, Νανάς και Λήδας Δούκα», με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχει η Σία Αναγνωστοπούλου, πολιτικός-ιστορικός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Συντονιστές θα είναι ο δ/ντής σύνταξης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Κωνσταντίνος Μάγνης και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. 

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία και, όπως είναι γνωστό, ευαισθητοποίηση σε θέματα προσφυγικά. 

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης έχει θέμα «Από το 1922 στο 2022» και η Σία Αναγνωστοπούλου θα αναφερθεί στα «Τραύματα της προσφυγιάς των καθημερινών ανθρώπων σε σχέση με το μεγάλο εθνικό τραύμα της καταστροφής». Θα ακολουθήσει η ομιλία του Δημήτρη Καμούζη, ιστορικού, ερευνητή στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με τίτλο: «Συλλογικό τραύμα και εθνική ταυτότητα: Η αναθεμελίωση της ελληνικής κοινωνίας μετά το 1922». 

Θα ακολουθήσει η ομιλία της Έλλης Λεμονίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και προέδρου του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι: «Η Μικρασιατική Καταστροφή μεταξύ ιστοριογραφίας και μνήμης».

Ακολουθεί η ενότητα «Η γενιά των γονιών μας. Το έπος της ενσωμάτωσης», στην οποία θα γίνει συζήτηση μεταξύ των δημοσιογράφων και της Ντίνας Παπάκου, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγροτικού Προσφυγικού Συνοικισμού Γηροκομείου – μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προσφυγικών Σωματείων. 

Στην τελευταία ενότητα με τίτλο «Η μετά θάνατον ζωή» ο Σουκρού Ιλιτζάκ, ιστορικός – μεταδιδακτορικός ερευνητής  στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών θα μιλήσει για: «Τα τρία μεγάλα reset της Τουρκίας και η Ελλάδα: μια πρόταση για ένα ιστορικό πλαίσιο για ελληνοτουρκικές σχέσεις» 

Η ομιλία της Αιμιλίας Σαλβάνου, ιστορικού – μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει τίτλο: «Πρόσφυγες, μνήμη και ενσωμάτωση: Πώς σκεφτόμαστε το 1922 στην επέτειο των 100 χρόνων» 

Η ημερίδα θα κλείσει με παρεμβάσεις και σύντομες τοποθετήσεις από το κοινό και τους συμμετέχοντες. 

Related posts

Στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ, ο αν. Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος

Πάτρα: Στη φυλακή μετά την απολογία τους τα αρχηγικά μέλη της σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία

Χ. Μπονάνος και Άννα Μαστοράκου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών