Τα 51 χρόνια ιερωσύνης του εόρτασε ο Ποιμενάρχης της Φωκίδος κ. Θεόκτιστος

Το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2024 έλαβαν χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ποιμενάρχη της Φωκίδος, όπου συμπλήρωσε 51 χρόνια ιερωσύνης, 15 χρόνια αρχιερωσύνης και 10 χρόνια ως Ποιμενάρχης της Επαρχίας Φωκίδος.

Το Σάββατο 25 Μαΐου το απόγευμα στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος προσήλθε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, όπου ευχήθηκε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο για τις 3 αυτές επετείους. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον οικείο Μητροπολίτη επισκέφθηκαν τον ανακαινισμένο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τους υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Την ίδια ημέρα στις 7.00 το απόγευμα ξεκίνησε η εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Σεβ. Ποιμενάρχου μας στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, όπου προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος λόγω της εκδημίας της κατά σάρκα μητέρας του δεν κατάφερε να έλθει, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Φθιώτιδος κ. Συμεών καθώς και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μέγας Αρχιδιάκονος π. Αλέξανδρος Κούτσης, ο Βουλευτής του Νομού μας Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός καθώς και όλοι οι άρχοντες του Νομού Φωκίδος και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο εγκάρδιο ευχετήριο μήνυμα της Α.Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

«Με χαρά πληροφορήθηκα, ότι ο φίλτατος αδελφός Άγιος Φωκίδος, συμπληρώνει εφέτος 15 χρόνια αρχιερωσύνης, 51 ιερωσύνης και 10 χρόνια ως Ποιμενάρχης της Επαρχίας Φωκίδος.

Είναι 3 επέτειοι, οι οποίες θα εορταστούν, όπως πληροφορήθηκα από τον φίλτατο π. Νεκτάριο, το ερχόμενο Σάββατο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αδελφού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Είναι άξιον και δίκαιον αυτοπροσώπως ο Μακαριώτατος να τιμήσει τον εορτάζοντα τας επετείους αυτάς Άγιον Φωκίδος, διότι ο τιμώμενος και πανηγυρίζων είναι ένας ιεράρχης διακεκριμένος της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Προσέφερε πλείστα όσα κατά τον μισό αιώνα και πλέον της διακονίας του ως κληρικού προς την Εκκλησία και τον λαόν του Θεού. Και επιπλέον θέλω να τονίσω ομιλώντας από την Κωνσταντινούπολη ότι και εμείς εδώ τον τιμούμε και τον αγαπούμε βαθύτατα.

Διότι ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στην Μητέρα Εκκλησία, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείον την επισκέπτεται κατά καιρούς, απολαμβάνουμε την ευχάριστη συντροφιά του θαυμάζουμε το ήθος του, την ανοιχτοσύνη της καρδιάς του, το γλυκό λόγο του και γι’ όλα αυτά επιλαμβανόμενοι της ευκαιρίας αυτών των 3 επετείων του ευχόμεθα υγεία, μακροημέρευση, ακμαίες δυνάμεις σωματικές και πνευματικές, ώστε να συνεχίζει την πολύτιμη διακονία του προς το ποίμνιό του και ευρύτερα προς την αγιοτάτη Εκκλησία της Ελλάδος και ακόμη ευρύτερα προς την Ορθοδοξίαν.

Χαιρόμαστε διότι έχει ως Πρωτοσύγκελλο και δεξιό βραχίονά του τον π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, έναν δραστήριο και καταξιωμένο ηγούμενο με πολλά πνευματικά παιδιά, με συγγραφή βιβλίων, πνευματικών κειμένων, τα οποία οικοδομούν το λαόν του Θεού και καμαρώνουμε από της Μητρός Εκκλησίας το εν γένει εκκλησιαστικόν έργον το οποίον επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Ευχόμεθα εις τον Ποιμενάρχην και το ποίμνιον, εις τον ηγούμενον και την αδελφότητά του, όλα τα καλά και όλες τις ευλογίες του Αναστάντος Κυρίου. Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά».

Εν συνεχεία για τη ζωή και το έργο του Σεβ. Ποιμενάρχου μας μίλησε, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, π. Αθανάσιος Μελισσάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ακολούθησε η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, όπου έψαλλαν αναστάσιμους ύμνους και ψαλτοτράγουδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο βίντεο διάρκειας 35 λεπτών, με Αρχιερείς και ανθρώπους που έκαναν αναφορά στη ζωή και το έργο του Σεβ. Ποιμενάρχου μας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, εκ μέρους όλων των μοναστικών αδελφοτήτων και ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας ένα φωτογραφικό λεύκωμα.

Το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη συμπληρώσει 51 ετών ιερωσύνης του Πατέρα και Ποιμενάρχου μας, όπου ο λαός της Άμφισσας κατέκλισε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Αμφίσσης.

Της Ιεράς Ακολουθίας του Όρθρου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

Related posts

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Σακελλαρόπουλου με τον Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρή

Μεταφέρουν σήμερα στις φυλακές Γρεβενών τον δολοφόνο της 11χρονης Βασιλικής