Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη βορειοδυτική άκρη της χώρας μας είχαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές της Α’ τάξης της Παλαμαϊκής Σχολής – 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με συντονιστή τον Διευθυντή του σχολείου Κωνσταντίνο Κατσαρό και συμμετέχουσες τις εκπαιδευτικούς Ελευθερία Καρανικόλα και Πόπη Μαντά, πραγματοποιήσαμε τριήμερο ταξίδι στην περιοχή της Καστοριάς, των Πρεσπών και του Νυμφαίου.

Την πρώτη μέρα της εκπαιδευτικής αυτής διαδρομής, διασχίσαμε το πανέμορφο Νυμφαίο και καταλήξαμε στο καταφύγιο της αρκούδας. Σε μια στενή φυλασσόμενη λουρίδα δάσους, είδαμε αρκούδες που βρέθηκαν ή γεννήθηκαν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στην Ελλάδα ή και τις γύρω χώρες, και φιλοξενούνται εκεί με την προοπτική να μια έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης σε φυσικό περιβάλλον. Επόμενος σταθμός το καταφύγιο του λύκου και του λύγκα. Ενημερωθήκαμε από τις υπεύθυνες για τις συνήθειες των ζώων αυτών και είδαμε στο φυλασσόμενο φυσικό περιβάλλον μερικά από αυτά τα πανέμορφα ζώα.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο ενημέρωσης Πρεσπών. Ενημερωθήκαμε για τη μικρή και τη μεγάλη Πρέσπα που κάποτε αποτελούσαν ενιαία περιοχή. Γνωρίσαμε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και πραγματοποιήσαμε ορνιθοπαρατήρηση με ειδικό εξοπλισμό ανεβαίνοντας σε ένα λόφο στην περιοχή της Μικρής Πρέσπας. Επισκεφτήκαμε το κεφαλοχώρι του Αγίου Γερμανού για να προσκυνήσουμε το εκκλησάκι που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενεί τον τάφο του Αγίου. Δεν χάσαμε την ευκαιρία όμως να προμηθευτούμε και τα περίφημα φασόλια Πρεσπών. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ιστορικό χωριό των Ψαράδων και καταλήξαμε στο πανέμορφο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στο οποίο θαυμάσαμε την ερειπωμένη τρίκλιτη Βασιλική αφιερωμένη στον Άγιο.

Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να εκκλησιαστούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά. Σε ένα πανέμορφο χώρο δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα, απολαύσαμε την Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, ακούσαμε πληροφορίες για το μοναστήρι και πήραμε την ευλογία του ιερέα.

Την τελευταία ημέρα, περπατήσαμε στους στενούς δρόμους στο Ντολτσό, την παλιά πόλη της Καστοριάς, που διατηρεί το άρωμα περασμένων δεκαετιών, θαυμάσαμε τα υπέροχα αρχοντικά, κάναμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά και πήραμε όμορφα αναμνηστικά.

Κλείνοντας την επίσκεψή μας στην πανέμορφη αυτή γωνιά της χώρας μας, επισκεφτήκαμε το υπέροχο Σπήλαιο του Δράκου και το νεολιθικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό που μας θύμισε τις δικές μας πελάδες.

Η πόλη του Μετσόβου ήταν η τελευταία περιοχή που επισκεφτήκαμε επιστρέφοντας στην περιοχή μας.

Σε κάθε επίσκεψή μας, προσφέραμε σε όσους μας υποδέχονταν αντίγραφο της Εικόνας της Εξόδου, έχοντας αναλάβει ρόλο πρεσβευτή της ιστορίας της περιοχής μας.

Αργά το απόγευμα της τρίτης ημέρας, φτάσαμε στο Μεσολόγγι γεμάτοι πλούσιες εικόνες από την φύση και τα πανέμορφα τοπία αλλά και γνώσεις για τα τοπόσημα και την ιστορία της περιοχής που επισκεφτήκαμε και που ως τότε βλέπαμε μόνο στους χάρτες,.

Related posts

Με το βλέμμα του Νίκου Αλιάγα

«Χάρτης κίνησης» για μαθητές δημοτικού από την 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Συμμετείχαν 80 αθλητές από όλη την Ελλάδα στο Brevet «Βασίλης Ράπτης» στο Μεσολόγγι