ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Με την πρέπουσα τιμή η Ημέρα του Αρχηγού( ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων η πόλη μας ανοίγει την αγκαλιά της κι υποδέχεται προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα που έρχονται να προσκυνήσουν τους τάφους των Εξοδιτών.

Τη Μέρα του Αρχηγού το Μεσολόγγι σκιρτά κι οι Μεσολογγίτες με το κερί στο χέρι βαδίζουν στη σεμνή πομπή μέχρι τα Ηρώα, όπως τότε που έγινε για πρώτη φορά, αυθόρμητα και γνήσια.

Η Ημέρα του Αρχηγού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» και πραγματοποιείται εδώ και δέκα έτη, σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Διέξοδος.


Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, την Τετάρτη προ της Κυριακής των Βαΐων, η Μπάντα του Συλλόγου Διονύσιος Σολωμός, ενδεδυμένη τη στολή του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, παραλαμβάνει τα Όπλα του Αρχηγού από τη Διέξοδο, η οποία στεγάζεται στην σωζόμενη οικία του Ραζή-Κότσικα, και τίθεται επικεφαλής πομπής για να καταλήξει στον Κήπο των Ηρώων. Στην πομπή συμμετέχει ο Ιστορικός Σύλλογος Μεσολογγίου με τα μέλη του ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Ο Ιστορικός Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2021 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου απο ανθρώπους με απαράμιλλη αγάπη για την ιστορία. Σκοπός του συλλόγου είναι η ιστορική έρευνα που αφορά στην Οθωμανική περίοδο, όπου έλαβε χώρα η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και αναβίωσης καθώς και η ανάδειξη του οπλισμού της εποχής.


Εκεί, εμπρός στην προτομή του Αρχηγού, τελείται τρισάγιο, κατατίθενται στέφανοι και εκφωνείται σύντομη ομιλία. Εφέτος, ομιλητής ήταν ο κύριος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, απόγονος της μεγάλης Σουλιώτικης οικογένειας που πρωτοστάτησε στις Πολιορκίες και την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Δείτε το βίντεο όλης της εκδήλωσης. Ακολουθούν φωτογραφίες.

Related posts

Πρόγραμμα του 3×3 ΔΕΗ Street Basketball στο Μεσολόγγι

Βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΥΑΜ η νέα συμφωνία!

Συνελήφθη άμεσα ανήλικος για ληστεία στο Μεσολόγγι