Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο – Επετειακή Εκδήλωση για τον Φιλέλληνα Βύρωνα και τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1821 

Μια υπέροχη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Η.Β. και η Ελληνική Βιβλιοθήκη Λονδίνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2024 στην κατοικία του Ελληνικού Πρέσβη για να τιμήσει τον Λόρδο Βύρωνα και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η οργάνωση αυτής της κορυφαίας εκδήλωσης, που φέρει συμβολική σημασία για τον αντίκτυπο της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα, είχε απόλυτη επιτυχία.

Το εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα της εσπερίδας περιελάμβανε την προβολή βίντεο με ιστορικό περιεχόμενο, αναγνώσεις ποιημάτων του Βύρωνα και, πιο σημαντικά, ομιλίες-κλειδιά που παρουσιάστηκαν από τους:

Την Εξοχότητά του κ. Ιωάννη Τσαούση, Πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον κ. Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Πολιτισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, και την κα Κυριακή Μήτσου, Εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού – Η.Β.

Ένα από τα κεντρικά σημεία του προγράμματος ήταν η παρουσίαση που έκανε η ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και γνωστή ποιήτρια Α.Ε. Στάλινγκς, η οποία δημιούργησε μια ατμόσφαιρα γεμάτη με το συναισθηματικά δυνατό έργο του Βύρωνα, απαγγέλοντας στίχους του Βύρωνα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Απαγγελία ποιημάτων του Βύρωνα στα αγγλικά έκανε και ο ηθοποιός κ. Κωνσταντίνος Δεληδημούδης.

Ένα από τα στοιχεία έντονης συναισθηματικής απήχησης στο κοινό στην συγκεκριμένη εκδήλωση κατά γενική ομολογία όλων των παρευρισκόμενων ήταν η έκθεση ιστορικών αντικειμένων, όπλων και παραδοσιακών ενδυμάτων, πολύτιμης ιστορικής αξίας καθώς σχετίζονται άμεσα με τον Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την περιοχή του Μεσολογγίου όπου ο Λόρδος Βύρωνας άφησε την τελευταία του πνοή. Τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της έκθεσης ήταν τα προσωπικά αντικείμενα και μια επιστολή γραμμένη από τον ίδιο τον Λόρδο Βύρωνα. Την έκθεση επιμελήθηκε προσωπικά η κα Κυριακή Μήτσου.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας παρευρέθηκε μια λίστα επιλεγμένων επισκεπτών, μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, ο Πρόξενος κ. Χρήστος Γούλας, ο  κ. Γεώργιος Πίππας, 11ος Δήμαρχος του Κέιμπριτζ και ο Αντιδήμαρχος του Νότιγχαμ κ. Παύλος Κοτσώνης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συλλέκτες κ. Ντίνο Νοταρά, κ. Μενέλαο Δανέλλη, τον Ελληνοράπτη κ. Νίκο Πλακίδα και την οικογένεια της κας Κυριακής Μήτσου για την παραχώρηση των οικογενειακών κειμηλίων.



Related posts

Καιρός: Αστατος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μπαίνει «φραγμός» στις ελληνοποιήσεις ΠΟΠ προϊόντων με νέο νομοσχέδιο

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν