Φεστιβάλ Βύρωνα , Trinity College, Cambridge University, 19-20 April 2024

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε ενεργά στις λαμπρές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και το Κολέγιο Τρίνιτι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε μια εκδήλωση ιστορικής σημασίας καθώς κάτι αντίστοιχο είχε διοργανωθεί 100 χρόνια πριν.

Στα πλαίσια του επετειακού Φεστιβάλ, που αφιερώθηκε στα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Βύρωνα στην ιστορική βιβλιοθήκη Wren του Κολεγίου Τρίνιτι, Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τους κκ:

  • Ιωάννη Τσαούση, Έλληνα Πρέσβη στο Η.Β. εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,
  • Νίκο Δένδια, Υπουργό Άμυνας, και Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Πολιτισμού,  της Ελληνικής Κυβέρνησης
  • κα Κυριακή Μήτσου, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού-Η.Β. και τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Σπύρο Διαμαντόπουλο
  • Κωνσταντίνο Βελέντζα, εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, και

H ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ποιήτρια Α.Ε. Stallings στην ομιλία της για το έργο του Βύρωνα προέβη σε απαγγελία στίχων του Βύρωνα στην Ελληνική γλώσσα.

Επίσης, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Λόρδος Βύρων 13ος, η Μάστερ του Κολεγίου Τρίνιτι, Dame Sally Davies, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου του Κέιπριτζ καθ. Deborah Prentice, και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Σεβασμιώτατος κ. Νικήτας Λούλιας.

Ο καταξιωμένος Έλληνας ζωγράφος κος Ιωάννης Ψυχοπαίδης τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, με τα έργα ζωγραφικής του να εκτίθενται σε έκθεση στην Βιβλιοθήκη Wren και στις ιστορικές αίθουσες του Κολεγίου, όπου ο Βύρωνας σπούδασε.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας και τακτικό μέλος του Κολεγίου Trinity, Ναπολέων Κάτσος, κατά την εισαγωγική ομιλία του, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε:

«Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως συμβολική τελετή, που υπογραμμίζει τους βαθύτατους δεσμούς φιλίας μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού λαού και μεταφέρει ένα βαθύτατα συγκινητικό μήνυμα με τόσο σεμνό τρόπο, ότι “200 χρόνια μετά, η Ελλάδα θυμάται”.   

Εκφράζουμε θερμή ευγνωμοσύνη προς το Κολέγιο Τρίνιτι και την Ελληνική Πολιτεία που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία έχει ιστορική σημασία για την Ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα.


Related posts

Μυστηριώδης δομή που βρέθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας προβληματίζει τους επιστήμονες

Πήγε σε κέντρο αισθητικής και κόλλησε HIV από την βελόνα

Η «κατάρα του Φαραώ» υπάρχει, είναι ραδιενέργεια που σκόπιμα έβαλαν στο τάφο του Τουταγχαμών οι κατασκευαστές του