Η Παλαμαϊκή Σχολή (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) στη Σύρο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Φροντίζω το περιβάλλον και δρω, ενημερώνομαι, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ και δημιουργώ σχολικό κήπο», ομάδα 27 μαθητών με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς κ. Παναγιωτοπούλου Γεωργία, κ. Κούστα Βασιλική και κ. Μπαρδάκη Βασιλική πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Σύρο από 3 ως 5 Απριλίου 2024

Πρώτος σταθμός μας στο νησί ήταν το Δημαρχείο της Ερμούπολης, επιβλητικό έργο του Τσίλερ, στο οποίο μας υποδέχτηκε εκπρόσωπος του Δημάρχου, στην οποία παραδώσαμε αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Εξόδου του Μεσολογγίου. Ακολούθησε ξενάγηση στο Θέατρο Απόλλων.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, σημαντικό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της Σύρου, ο ιερέας μας μίλησε για το κτίσμα αλλά και για την ομαλή συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών στο νησί.

Η βόλτα στα σοκάκια της πόλης και στην περιοχή “Βαπόρια” εντυπωσίασε τους μαθητές. Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας είδαμε το άγαλμα του αείμνηστου Μεσολογγίτη στρατιωτικού Σπύρου Μουστακλή, επίτιμου δημότη Ερμούπολης, που υπηρέτησε για χρόνια στο νησί της Σύρου κι έγινε γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση.

Στο κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυκλάδων είδαμε εκθέματα από την αρχαία πόλη της Σύρου αλλά και δύο από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοποθεσίες των Κυκλάδων, το Καστρί και τη Χαλανδριανή.

Στο Βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης παρουσιάζεται η βιομηχανική κληρονομιά και η ναυτιλιακή παράδοση του νησιού. Εκεί είδαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, το θρυλικό Enfield 8000.

Εντυπωσιακός ο παραδοσιακός οικισμός Άνω Σύρου που ιδρύθηκε το 1200 από Ενετούς και συνδυάζει μεσαιωνική και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στα βράχια, ως ένα φυσικό φρούριο, προστάτευε από τους πειρατές και τους επιδρομείς. Η ομάδα μας επισκέφτηκε τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ο εφημέριοςτους ενημέρωσε για την ιστορία του ναού αλλά και τις διαφορές και ομοιότητες ορθόδοξων και καθολικών.

Στο ΚΕΠΕΑ Σύρου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η ζωή μας κύκλους κάνει» και να συμμετέχουμε σε βιωματικές δράσεις. Ομάδα επιστημόνων μας ενημέρωσε για προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούνται στο εργαστήριο ανακύκλωσης πλαστικού.

Στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, την Παναγία των Ψαριανών, γνωρίσαμε τον πάτερ Κωνσταντίνο που μας μίλησε για την τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη το 1828 με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Πριν φύγουμε, προσκυνήσαμε την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φιλοτέχνησε το 1562, σε μικρή ηλικία, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Φυσικά δεν ήταν δυνατό να μην επισκεφτούμε εργαστήριο παρασκευής λουκουμιών και χαλβαδόπιτας αλλά και τα όμορφα ψαροχώρια θαυμάζοντας τη μοναδική φυσική ομορφιά στα παραθαλάσσια αξιοθέατα του νησιού.

Επιστρέψαμε στο Μεσολόγγι με ανεξίτηλες αναμνήσεις, έχοντας εκπροσωπήσει επάξια το ιστορικό μας σχολείο και την Ιερή μας πόλη.

Related posts

Πότε χτυπάει το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία – Τι ισχύει για τις εξετάσεις

Ανακοίνωση ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τα χωριά του Αράκυνθου

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 14χρονος χτύπησε τους γονείς του