ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Πριν αλέκτωρ λαλήσει ….Αποκαλύφθηκε το πραγματικό σχέδιο της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου για την ποδηγέτηση του εσωτερικού ελέγχου στο Δήμο. 

Αποκαλύφθηκε η μεθόδευση για την εκχώρηση, με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτη και μόνο, του εσωτερικού έλεγχου του Δήμου. Εκχωρώντας με τον τρόπο αυτό Δημοσίου χαρακτήρα ελεγκτικές αρμοδιότητες και εξουσίες, στον ιδιωτικό τομέα, μάλιστα χωρίς κανένα εχέγγυο αντικειμενικότητας

Πριν τρείς μήνες περίπου η  δημοτική αρχή προσπάθησε να τροποποιήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου, κουνώντας μάλιστα ως τιμητής, το δάκτυλο, προς το σωματείο και την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων,  περί μη εφαρμογή των επιταγών της νομοθεσίας, προσπαθώντας να κόψει και να ράψει τον ΟΕΥ στα μέτρα της, παρόλο που ήταν αυτή που «ξεχνούσε» επιδεκτικά την υποχρέωση της, για σύσταση τμήματος εσωτερικού ελέγχου και παρόλο που ενημερώθηκε τόσο από το Σωματείο Εργαζομένων όσο και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για την ρητή πρόβλεψη του νόμου. Πρόβλεψη περί υποχρέωσης του Δήμου να δημιουργήσει τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και Συμβούλου Ακεραιότητας, που φυσικά θα στελεχώνονται  από δημοσίους λειτουργούς.  Δυστυχώς στην προσπάθεια του Σωματείου Εργαζομένων και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβούλιου, για έναν δημιουργικό διάλογο και προσθήκη και των τμημάτων αυτών σε έναν νέο με αναπτυξιακό πρόσημο ΟΕΥ, που θα βοηθούσε το δήμο να βρει και να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του και να ενισχύσει ουσιαστικά και αντικειμενικά την ορθή λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών του … ο δήμαρχος κώφευσε επιδεικτικά. Όχι μόνο κώφευσε, αλλά κατηγόρησε όλους τους υπολοίπους για μη σύννομες συμπεριφορές!!! Στην επισήμανση δε, του προέδρου του Σωματείου εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι αρνείται πεισματικά την δημιουργία στον ΟΕΥ μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και Συμβούλου Ακεραιότητας, γιατί θέλει να «νοθεύσει» την πρόνοια της νομοθεσίας με την εκχώρηση αυτών των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτη, με ό,τι σημαίνει αυτό για το Δημόσιο Συμφέρον, αρνήθηκε πεισματικά την υποχρέωση του μέμφοντάς  μας. Αλλά όπως είπαμε πριν αλέκτωρ λαλήσει …. 

Για να γίνει κατανοητό τι διακυβεύεται με τον τρόπο που προσπαθεί να λειτουργήσει η παρούσα δημοτική αρχή, θα αναφέρουμε ότι την Τρίτη το πρωί έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο με παρόντα τον… υπό πρόσληψη … ιδιώτη εσωτερικό ελεγκτή, ο οποίος έδινε κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του Δήμου, ελέω Θεού, χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση!!! Δηλαδή η δημοτική αρχή χωρίς να έχει τηρήσει καμία πρόνοια και πρόβλεψη της νομοθεσίας, όπως την δημιουργία μονάδας στο ΟΕΥ του Δήμου, όπως την δικαιολόγηση της αδυναμίας λειτουργίας μονάδας εσωτερικού ελεγκτή από υπηρεσιακούς παράγοντες, ή την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της υπηρεσίας, ή ακόμη και την απευθείας ανάθεση (που διακαώς θέλει ο δήμαρχος) και άρα χωρίς να υπάρχει σύμβαση παροχής υπηρεσιών, χωρίς να έχει πάρει νομιμότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εν κρύπτω, αφού απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων και τις παραινέσεις των Δημοτικών Συμβούλων, για την δημιουργία, όπως άλλωστε  ρητά προβλέπεται από την νομοθεσία, μονάδας Εσωτερικού Ελεγκτή και Συμβούλου Ακεραιότητας στον ΟΕΥ, εμφάνισε ξαφνικά τον ιδιώτη  «υπεύθυνο» που θα ελέγχει τις υπηρεσίες και τους Αιρετούς  του Δήμου … ως προς την  νομιμότητα … παρανόμως και παρατύπως (χωρίς σύμβαση, χωρίς ανάθεση, χωρίς τίποτα) …  να απευθύνει προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες κατευθύνσεις για την τήρηση της νομιμότητας!!!

Όλα τα παραπάνω εκτός από το τραγελαφικό του πράγματος το οποίο δεν μπορεί δυστυχώς να μας κάνει να ευθυμήσουμε, έχουν και το πολύ σοβαρό και ουσιαστικό μέρος. Αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, προσπαθεί με μεθοδεύσεις να εκχωρήσει αρμοδιότητες Δημόσιου Χαρακτήρα και μάλιστα ελεγκτικού χαρακτήρα σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα της νομοθεσίας και να διασφαλίζεται η λογοδοσία αυτού. Είναι ένα δείγμα τι είδους «έλεγχο» αποζητά η παρούσα δημοτική αρχή και πώς ακριβώς θέλει να «χρησιμοποιήσει» τα πορίσματα του και τις «εντολές»;;; του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ΠΟΕ ΟΤΑ σε αντίστοιχη ανακοίνωση της «Αλήθεια, πόσο αντικειμενικός και διάφανος μπορεί να είναι ένας εσωτερικός έλεγχος από έναν ιδιώτη που επελέγη με απευθείας ανάθεση και πληρώθηκε, επί της ουσίας από τον ελεγχόμενο, για να τον κάνει; Ο  έλεγχος των φορέων του Δημοσίου μπορεί να γίνεται από  το Δημόσιο και μόνο.» …και αυτή είναι και η ουσία του όλου θέματος.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης και όχι της συνεννόησης. 

Διαμηνύουμε προς όλους ότι θα μας βρουν απέναντι στην νέα πρόκληση της δημοτικής αρχής και θα προσπαθήσουμε να καταργηθεί στην πράξη η όποια προσπάθεια εκχώρησης δημοσίων λειτουργιών σε ιδιώτες. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 

Related posts

Στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ, ο αν. Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος

Εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου στη Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Μεσολόγγι: Ενημέρωση για ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης-Μουσείου Τρικούπη