Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης για ΧΥΤΑ και ΔΕΥΑΜ

Ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου  δημιουργήθηκε για να σταματήσει η απόθεση των σκουπιδιών της πόλης του Μεσολογγίου στη λιμνοθάλασσα ,στην Τουρλίδα. Ας μην σταθούμε στο έγκλημα της χωματερής στην Τουρλίδα αλλά στη λύση που επιλέχτηκε και πως πραγματοποιήθηκε.

Η επιλογή της τοποθεσίας δημιουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) , στον Άγιο Θωμά ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών των κατοίκων. Παρόλα αυτά ξεκίνησε η κατασκευή του με επίβλεψη από την περιφέρεια και μελέτη αποτελούμενη από μεγάλο αριθμό κλασέρ  που ήταν αφημένα  στην είσοδο του Δημαρχείου (παλιό Πέτρινο).

Το έργο δεν παραδόθηκε ποτέ και πολλές φορές αναβαλλόταν η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο λόγω απουσίας των υπευθύνων. Η πίεση, επιτέλους να  φύγουν τα σκουπίδια από τη λιμνοθάλασσα και τα πρόστιμα που επιβάλλονταν στο δήμο, οδήγησαν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Μια λειτουργία προβληματική, με εναπόθεση σκουπιδιών κάθε είδους, πέτρες, λάστιχα αυτοκινήτων, φυτικά υπολείμματα κ.α.

Μια επίσκεψη στο χώρο και από έναν μη ειδικό ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί η κάκιστη κατασκευή ,( απουσία πυρόσβεσης, ανυπαρξία φρεατίων αποστράγγισης , κ.λ.π) και η υποτυπώδης λειτουργία, (ελάχιστοι εργαζόμενοι, ελάχιστα μηχανήματα, πλημμελή οργάνωση κ.λ.π.).

Όλα τα παραπάνω φυσικά διαπιστώθηκαν και στην επίσημη επίσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όταν η δημοτική αρχή (Κατσούλη) έδιωξε τον εργολάβο και ανέλαβε ό δήμος την λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Αλλά και με τις δημοτικές αρχές στην υπευθυνότητα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, στο μέτρο που μπορούσε να βελτιωθεί, δεν οργανώθηκε η λειτουργία του αφού τα χρήματα που διατίθεντο ήταν ελάχιστα. Μια ματιά στους ισολογισμούς του δήμου (έως και του έτους 2019 που έχουν γίνει) αποκαλύπτει την πλήρη υποχρηματοδότηση. 

Οι συνεχείς προτάσεις για χρηματοδότηση του φορέα και οργάνωση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ δεν έγιναν δεκτές. Ούτε επίσης δεκτή έγινε και η πρόταση για επιλογή άλλου χώρου και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων( ΧΥΤΥ), αφού ο χρόνος που ο ΧΥΤΑ στον Άγιο Θωμά θα γέμιζε θα ήταν σύντομος  και η διαδικασία κατασκευής του ΧΥΤΥ θα ήταν χρονοβόρα.

Σήμερα υπάρχει απάντηση σε αυτή την άναρχη και τελικά αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμάτων. Είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά Περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

 Η πρότασή μας είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των σκουπιδιών στο δήμο.

   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2022     Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   Μαργαρίτης Θόδωρος δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Δ.Σ  του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων 2011-2019

     ΔΗΜΟΥ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑΜ

  Στις 30 Αυγούστου ο Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων  για το θέμα της ΔΕΥΑΜ.

Στην εισήγησή του επικεντρώθηκε μόνο σε δυο πτυχές του προβλήματος , στις παράνομες συνδέσεις κυρίως και στην εισπραξιμότητα των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΜ.

 Η ΔΕΥΑΜ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ , αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης, που αντιμετωπίζει το νερό όχι σαν αγαθό της φύσης  που η χρήση του συμβάλει στην υγιεινή, στη ζωή και  στον πολιτισμό,  αλλά ως οικονομικό αγαθό που πουλιέται με σκοπό το κέρδος από επιχείρηση.

Η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑΜ) επειδή αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από την κεντρική κυβέρνηση ως τέτοια ( μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ αρνητικό, μεροληπτικό τρόπο), σήμερα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος που κάνει αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της. Οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη λειτουργήσουν.

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Ειδικά η μεταβίβαση των οφειλών στην ΔΟΥ θα το περιπλέξει περισσότερο αφού νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν μπορεί να χάσουν και ότι ελάχιστο περιουσιακό στοιχείο τους έχει μείνει. Οι παράνομες συνδέσεις , στο βαθμό που υπάρχουν, αποτελούν πρόβλημα, όχι κυρίαρχο όμως και πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΜ όχι με επικλήσεις και παραινέσεις των προέδρων των τοπικών συμβουλίων.

Τα προβλήματα της ΔΕΥΑΜ έχουν τη ρίζα τους στη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, και φυσικά του πόσιμου νερού .Η πολιτική της ΕΕ επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού και ένα νέο σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων. Η κοινοτική οδηγία – πλαίσιο αξιοποιεί το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος και της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων, για να προωθήσει την αύξηση της τιμολόγησης του νερού , ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση στις πόλεις. Η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι υποκριτική, αφού υπάρχουν τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού χωρίς αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Στη Ελλάδα, οι κυβερνήσεις προωθούν την εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και άλλων δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ τις απαξιώνουν για να είναι πιο εύκολη η ιδιωτικοποίηση τους.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει τη σταθερή θέση ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται προς όφελος όλης της κοινωνίας . Τη διαχείριση του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει Ενιαίος Κρατικός Φορέας και θα παρέχει φτηνό ποιοτικό νερό για όλους και πληρη σταθερή εργασία με δικαιώματα για τους εργαζομένους στον κλάδο.

Στις σημερινές συνθήκες για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ.

-Κρίνεται άκρως απαραίτητη η απαίτηση από την κεντρική κυβέρνηση για γενναία χρηματοδότηση, έργων υποδομής (δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών), πρόσληψη προσωπικού μόνιμου σύμφωνα με εκσυγχρονισμένο οργανόγραμμα, φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος , οι “αναπλάσεις” μπορούν να περιμένουν.                                                                                                                                                             

– Τα έξοδα άντλησης των νερών της βροχής, για λογαριασμό των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε πρέπει να αναλάβουν οι Ελληνικές Αλυκές αναδρομικά από τότε που σταμάτησε να πληρώνει το Κράτος. Είναι έγκλημα να πληρώνουν οι δημότες για λογαριασμό μιας  Α.Ε

– Ο σχεδιασμός απορροής των όμβριων στην πόλη  του Μεσολογγίου πρέπει να επανέλθει με φυσική ροή προς τη λιμνοθάλασσα (έτσι θα αποφύγουμε και τις πλημμύρες)

– Η πολιτεία να επιδοτεί το κόστος ύδρευσης των νοικοκυριών που βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια ( ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων κ.λ.π.)

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ για το νερό.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί όλους τους δημότες σε διαρκή αγώνα έτσι που να μην περάσει καμιά λογική ανταποδοτικότητας, καμιά συνυπευθυνότητα. Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ας αναλογιστούμε που καταλήγουν όλα αυτά τα χρήματα της άνισης, άδικης και υπερβολικής φορολόγησης αφού από παντού υπάρχουν δραματικές περικοπές στα ήδη χαμηλά μεροκάματα, μισθούς, συντάξεις, στις ήδη κουτσουρεμένες και ελλιπείς παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας; Γιατί πρέπει να ξαναπληρώνουμε στο δήμο για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών (ύδρευση);

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 6/9/2022 

 Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Μαργαρίτης Θόδωρος δημοτικός συμβουλος

Related posts

Ανακοίνωση ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τα χωριά του Αράκυνθου

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ, ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την Έξοδο του Μεσολογγίου