ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ

ΨΗΦΗΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου διαμαρτύρεται έντονα για την άρνηση της κυβέρνησης να εξαιρέσει το Νομικό Πρόσωπο του Κέντρου Μουσείου από τη γενική διάταξη για ένταξη όλων των Νομικών Προσώπων στους δήμους.

Η μεγάλη, διεθνώς αναγνωρισμένη χαράκτρια, Αιτωλικιώτισσα αγωνίστρια με την ασυναγώνιστη σμίλη της χάραξε στην πέτρα το μόχθο των ψαράδων μας και τον αγώνα του λαού μας για μια ελεύθερη αξιοπρεπή ζωή με ένα αξεπέραστο τρόπο. 

Οι απόγονοι της Βάσως Κατράκη με μια υπερβολικά αξιοθαύμαστη απόφαση τους κατέθεσαν το τεράστιο έργο στο λαό, δωρίζοντας όλο αυτό τον ανεκτίμητο πλούτο στο δήμο.

Στο μουσείο φιλοξενείται η 15χρονη δουλειά της Β. Κατράκη στο παραδοσιακό ξύλο και η 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα.

Το Μουσείο έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό Μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Τετρακόσια περίπου έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες), πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της. Εκτίθενται, επίσης, μεγάλα και μικρά σε μέγεθος μαυρόασπρα και χρωματιστά σχέδια, καθώς και σχέδια προετοιμασίας για την παραγωγή του χαρακτικού ανατύπου. Τη συλλογή ενισχύουν τα αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα. Ακόμη, φιλοξενούνται το εργαστήριο, η βιβλιοθήκη, τα αρχεία της και πολλές φωτογραφίες. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κοινή παρουσίαση σε πολλές περιπτώσεις του χαρακτικού μαζί με τη μήτρα – τη λαξευμένη πέτρα, που αποτελεί αυτόνομο έργο και είναι ωραιότερο ακόμα για πολλούς και από το τυπωμένο αποτέλεσμα.

Στο ισόγειο, οι τέσσερις αίθουσες, περίπου 400 τ.μ., προορίζονται για εργαστήρια χαρακτικής. Το Μουσείο οφείλει   να είναι ένας δυναμικός οργανισμός, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια χαρακτικής να αποτελέσουν τόπο δοκιμών, πειραματισμών και δημιουργίας των χαρακτών, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Μουσείου να είναι ένας θαυμάσιος τόπος έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, αλλά και σημείο αναφοράς για τις γενικότερες εκδηλώσεις (εικαστικά συμπόσια, πολιτιστικές βραδιές, περιοδικές εκθέσεις κ.ά.).

Θεωρούμε πως αυτοί οι στόχοι είναι αδύνατον να επιτευχθούν από μια υπηρεσία του δήμου που θα στελεχώνεται από υπαλλήλους μη ειδικούς και γνώστες του αντικειμένου. Ζητούμε τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου του  Κέντρου Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη λόγω της σπουδαιότητας, της ιδιομορφίας και της αναγκαιότητας  να διοικείται από ειδικούς της τέχνης. Επίσης ζητούμε τη γενναία χρηματοδότηση  του για την προστασία των έργων και τη λειτουργία του.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 5/12/2023

Related posts

Ξεκινά πρόγραμμα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Μουσική Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου

Δωρεάν μαστολογικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Μεσολογγίου