Σημαντική η παρουσία του Τμήματος ΗΜΜΥ στην 8η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PatrasIQ

Ηχηρό «παρών» έδωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην PatrasIQ, τη σημαντικότερη έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την Πάτρα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, η οποία πραγματοποιήθηκε, για 8η χρονιά, στις 25-27 Νοεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία για προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων που επιτελούνται στο Τμήμα ενώπιον εκατοντάδων επισκεπτών, αλλά και για διασύνδεση τόσο με την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα, όσο και με τον παραγωγικό/βιομηχανικό κλάδο, τέσσερα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, συμμετείχαν, κατόπιν σχετικών προσκλήσεων, στις παράλληλες εκδηλώσεις (workshop, πάνελ) ανάμεσα σε άλλους καταξιωμένους ομιλητές, αλλά και ως εκθέτες με περίπτερα επισκέψιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου της έκθεσης.

Εκπροσωπώντας το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με την ακαδημαϊκή – επιστημονική τους ιδιότητα, ο πρόεδρος του ΗΜΜΥ, καθηγητής κ. Πάρης Κίτσος, ο καθηγητής κ. Σπύρος Συρμακέσης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Τάνια Πολίτη μοιράστηκαν με το κοινό της έκθεσης τις γνώσεις, την εμπειρία και τις απόψεις τους αναφορικά με θεματικές σχετικές με τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και την ενίσχυση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γεωργάκας, ως επιστημονικά υπεύθυνος του έργου SUNSETS, βρέθηκε σε περίπτερο του Πανεπιστημίου Πατρών όπου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα του έργου.  

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου:

  • H κ. Πολίτη και ο κ. Κίτσος έλαβαν μέρος στη συνεδρία που διοργάνωσε η εταιρεία RenesasElectronics με θέμα «Κάνουμε τη ζωή μας άνετη», υπό τον συντονισμό των κ.κ. Ιωάννη Κικίδη και Στέλλας Τσαμπούκου, όπου και τοποθετήθηκαν σε ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις του Τμήματος (Ημέρα Καριέρας, Ημέρα Ερευνητή, Μηχανικού, ενδυνάμωση γυναικών μηχανικών, «Η αγορά εργασίας συναντά το ΠΜΣ»), τη σημασία της συνεργασίας και επαφής με εταιρείες για την εξέλιξη της έρευνας σε επίπεδο βιομηχανικών διδακτορικών, πρακτικής άσκησης και λειτουργίας ακαδημιών, όπως επίσης και στην ανάγκη διασφάλισης υποδομών υψηλών προδιαγραφών για την εξέλιξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος του Τμήματος άδραξε την ευκαιρία να προτείνει, ακόμα, τη λειτουργία ακαδημίας hardware της Renesas στο ΗΜΜΥ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρία στον ακόλουθο σύνδεσμο (1:13:06 – 1:42:42)
  • ο κ. Κίτσος συμμετείχε στη συνεδρία με θέμα «Καλύπτοντας το κενό μεταξύ της γνωσιακής βάσης και του εργασιακού περιβάλλοντος», η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την HETiA, της οποίας αποτελεί υποστηρικτικό μέλος. Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο πρόεδρος του Τμήματος συνέβαλε στη συζήτηση περί των hard και softskills των φοιτητών και των αναγκαίων επικαιροποιήσεων για την σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς. Έμφαση από πλευράς του δόθηκε στη λειτουργία του Βιομηχανικού Συμβουλίου του Τμήματος, που διευκολύνει στη μεταφορά πληροφορίας για τα κενά της αγοράς και τη σύνδεσή τους με δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργηθούν στους φοιτητές, αλλά και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος βασισμένο σε διεθνή πρότυπα όπως της IEEE και της ACM. Η συνεδρία είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση εδώ (4:23:03 – 6:03:44)
  • Ο κ. Συρμακέσης, με την ιδιότητα του επιστημονικά υπεύθυνου της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έδωσε μία παρουσίαση για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής κουλτούρας και της καινοτομίας στο ΠΑ.ΠΕΛ., στο πλαίσιο της συνεδρίας με θέμα «Υποστήριξη τεχνολογικής επιχειρηματικότητας», που συντονίστηκε από το στέλεχος του Γραφείου Διασύνδεσης του ΕΑΠ, κ. Θεόδωρο Βαγενά. Συνοπτικά, παρουσίασε τους 6 πυλώνες της σύνδεσης εκπαίδευσης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα OASIS, το οποίο προσφέρει στους φοιτητές πιλοτικά projects, ανοικτά MOOC, έτοιμες λύσεις μέσω Marketplace, community of practice και θέσεις πρακτικής εργασίας σε συνδυασμό με mentorship, ενώ επίσης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που διατηρεί το ΠΑ.ΠΕΛ. με σημαντικούς βιομηχανικούς εταίρους. Δείτε την παρουσίαση του κ. Συρμακέση εδώ (6:12:52 – 6:30:23)

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου:

  • Ο κ. Συρμακέσης, ως μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑ.ΠΕΛ., εκπροσώπησε το ίδρυμα στη συζήτηση με θέμα «Συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα», που έγινε κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης, με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτρη Μούρτζη και μέλη της Σύμπραξης Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητας «ΥΠΑΤΙΑ» από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.), το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Συρμακέσης τόνισε το θετικό πρόσημο επιμέρους συνεργασιών στο πλαίσιο της Σύμπραξης ΥΠΑΤΙΑ και εξέφρασε την πρόθεση το ΠΑ.ΠΕΛ. να αποκτήσει, μελλοντικά, οργανωτικό ρόλο στην PatrasIQ
  • Πραγματοποιήθηκε workshop για τη δημοσιοποίηση των τεχνολογιών που παρήχθησαν στο πλαίσιο του έργου SUNSETS, στο οποίο το Τμήμα ΗΜΜΥ ΠΑ.ΠΕΛ. συμμετέχει ως εταίρος, με σκοπό την κατασκευή ηλεκτρονικού μετατροπέα ισχύος του smart boiler, τον έλεγχο της τάσης δικτύου, της αέργου ισχύος, των ανώτερων αρμονικών και της αποθήκευσης ενέργειας. Την παρουσίαση από πλευράς ΗΜΜΥ στο workshop έκανε ο Δρ. Γεώργιος Δημητρακάκης, ενώ η τοπολογία και η λειτουργία της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από το έργο παρουσιάσθηκε, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε ξεχωριστό περίπτερο, με την παρουσία του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Γεωργάκα. Δείτε ολόκληρο το workshop στο ακόλουθο βίντεο.

Πέρα από την παρουσία μελών ΔΕΠ και ερευνητών του Τμήματος στην έκθεση ως ομιλητές – εκθέτες, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος, κ.κ. Παναγιώτας Μποβιάτση, Παναγιώτη Αρβανιτάκη και Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, ως εθελοντές της διοργάνωσης, συμβάλλοντας, από τη θέση τους, στην εύρυθμη λειτουργία της έκθεσης. Δεν ήταν λίγοι και οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις και στα περίπτερα της έκθεσης, με σκοπό να ενημερωθούν, να μάθουν και να διασυνδεθούν με το οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας.

Related posts

Πάτρα: Έκτακτα τα μέτρα αύριο στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα που γινόταν αλισβερίσι ναρκωτικών

Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας: Συνεχίζεται η πρόσκληση εθελοντών

Πάτρα: Ο Δήμος καλεί για μια ακόμα φορά τους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές οικοπέδων να τα καθαρίσουν