ΧΥΤΑ: Τι παρέλαβα και τι παρέδωσα

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επιχειρεί με θρασύτητα να κάνει το μαύρο – άσπρο. 

Ανταπαντώντας χθες στον πρώην Δήμαρχο Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, χρησιμοποιεί το από 19/9/2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στο οποίο καταγράφονται μια σειρά παραλείψεων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, με σκοπό να αποδείξει πως όλα λειτουργούσαν καλά στη θητεία του και «βρώμισε» η κατάσταση στο λιγοστό χρόνο που εμείς αναλάβαμε.  

Μόνο που το έγγραφο αυτό αφορά τη δική του θητεία και όχι της δημοτικής αρχής του Π. Κατσούλη και με στοιχεία θα το αποδείξω:

  1. Στις 23/11/2009 η Περιφέρεια ζητά από το Δήμο Μεσολογγίου με έγγραφο της (Αρ. Πρωτ. 65320/11/2009), τη «Σύσταση επιτροπής για την Προσωρινή και Οριστική Παραλαβή του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ». Αυτή δεν συστάθηκε ποτέ και ο εργολάβος λαμβάνει από το δήμο διαδοχικές παρατάσεις λειτουργίας του έργου. Η τελευταία έληγε στις 22/2/2011 και ανανεώθηκε επί τρίμηνο έως ότου εγκριθεί το νέο ΔΣ του συνδέσμου. Έως τότε Πρόεδρος του ΧΥΤΑ ήταν ο (αείμνηστος) Κωνσταντίνος Μαστραπάς, ο οποίος είχε οριστεί από τον κ. Αναγνωστόπουλο.
  2. Αναλαμβάνει νέο ΔΣ με Πρόεδρο εμένα στις 13/4/2011. Με εντολή δημάρχου πραγματοποιείται αυτοψία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στην οποία εγγράφως και επισήμως διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, πως «Το όλο έργο δεν είναι πλέον λειτουργικό και χρησιμοποιούμενο με άμεσες δυσάρεστες παρενέργειες (πυρκαγιά – δυσοσμία – βιωσιμότητα) του ΧΥΤΑ, η μορφή του οποίου σήμερα τείνει να γίνει – λόγω κακής διαχείρισης – ως ΧΑΔΑ… Μοιραίο είναι ότι αν συνεχιστεί το έργο με τις τωρινές συνθήκες θα οδηγηθεί ο δήμος σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι αδύνατο – να επανέλθει ο ΧΥΤΑ σε αποδεκτή χρήση και λειτουργία». 
  3. Ο Δήμος εγείρει αξιώσεις αποκαταστάσεων από τον εργολάβο για το έργο που παρέλαβε ο προηγούμενος Πρόεδρος και καταθέτει μηνυτήρια αναφορά. Τελευταίο έγγραφο «Ειδική διαταγή για το έργο «Λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων 4ης ΓΕΝ Αιτωλ/νιας» της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών στις 22/7/2011 (Αρ. Πρωτ. 28181). Καταγράφονται 8 διεκδικήσεις «αποκατάστασης ζημιών που παρουσιάζει ο ΧΥΤΑ», που ουδέποτε έγιναν από τον εργολάβο. Στις 11/7/2011 ο εργολάβος κοινοποιεί δήλωση διακοπής εργασιών και αποχωρεί κλειδώνοντας το χώρο και με το προσωπικό σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων από εκείνο. Προηγήθηκε στις 13/7 έγγραφο της Πυροσβεστικής (αρ. πρωτ. 1465 Φ 702.15), στο οποίο διαπίστωνε  «κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε στο χώρο του ΧΥΤΑ, κακή διαχείριση του χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων στο βαθμό που να εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς, με κίνδυνο προέκτασης αυτής σε δασική έκταση».   
  4. Στις 25 Αυγούστου η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χώρο της Καλυδώνας δημιουργεί νέες μεγάλες ζημιές στο ΧΥΤΑ. Στις 30/8/2011 αυτές επιβεβαιώνονται από αυτοψία μηχανικών της Περιφέρειας (Αρ. Πρωτ. 99132). Ο ΧΥΤΑ κλείνει μέχρι τα τέλη του 2011 και τα απορρίμματα μεταφέρονται στη Ναύπακτο. Επαναλειτουργεί αρχές του 2012 κάτω από δύσκολες συνθήκες και ενώ συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις με πόρους του δήμου.  

Κατόπιν όλων αυτών είναι ολοφάνερο πως το έγγραφο που ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος και καταλογίζει δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ, αφορά το χρονικό διάστημα 2007 – Ιούλιος 2011 που είχε την ευθύνη ο εργολάβος και όχι τους ελαχίστους μήνες του 2012 που εμείς τον αναλάβαμε.

Το τι καταφέραμε με υπερπροσπάθεια, με πρόσληψη προσωπικού 8μηνης διάρκειας, με νέα μηχανήματα επίστρωσης και συμπίεσης που δεν υπήρχαν, φανερώνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας (Αρ. Πρωτ. 282390/7888 – 7/12/2012), «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ … αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων που ελήφθησαν από δύο γεωτρήσεις αναφοράς και ελέγχου, ανάντη και κατάντη ΝΔ του κυττάρου διάθεσης αστικών αποβλήτων». Διαπιστώθηκε πως όλα ήταν «εντός των επιτρεπτών ορίων». Ακολουθεί και νέο έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις αρχές του 2013, στο οποίο επιβεβαιώνεται η αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. 

Με εκτίμηση

Πάνος Κολοζάκης

Related posts

Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο άλατος, στο Μεσολόγγι

Μάγεψαν το κοινό οι χορωδίες του Morgan State University και του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος άνδρα στο Μεσολόγγι