ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΡΩΜΑ Ο ΧΥΤΑ;

01-09-2022

ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΡΩΜΑ Ο ΧΥΤΑ;

Νιώθω την ανάγκη να απαντήσω στο κείμενο που δημοσίευσε ο κος Κατσούλης που αναφέρει ότι επί της δικής μου θητείας ως Δήμαρχος, ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε παραβιάζοντας τους όρους και την νομοθεσία διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Επικαλείται μάλιστα ότι θα πρέπει στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου να λέμε μόνο την αλήθεια.

Επειδή τόσο κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος αλλά και σήμερα ως ιατρός, αλλά και ως Γιάννης έχω μάθει, και το γνωρίζουν όλοι, να κοιτώ τους ανθρώπους στα μάτια αναγκάζομαι να απαντήσω.

Πράγματι Κύριε Κατσούλη στα πλαίσια του Δημόσιου Διαλόγου και για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα πρέπει να λέμε μόνο την αλήθεια.

Εσύ όμως την λες;

Ας δούμε από πότε ο ΧΥΤΑ άρχισε να μυρίζει. Στις 19 Σεπτέμβρη 2012 έγινε στον χώρο του ΧΥΤΑ, που εσείς λειτουργούσατε, έλεγχος από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Ας δούμε τι κατέγραψε περιληπτικώς (τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες).

….. όσοι υπήρχαν στο έργο δήλωσαν άσχετοι με την φύλαξη και τον έλεγχο λειτουργίας του ΧΥΤΑ…..

….. τα οχήματα μεταφοράς σκουπιδιών εισέρχονταν στον χώρο χωρίς καταγραφή, χωρίς ζύγιση και χωρίς έλεγχο, με τους οδηγούς να λένε ότι δεν ελέγχονταν…..

…..δεν γίνεται η επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα. Τα σκουπίδια ήταν ριγμένα σε όλη την επιφάνεια του κυττάρου…..

….. τα στραγγίσματα από τα σκουπίδια ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ στο έδαφος…..

….. υπήρχαν στο κύτταρο ριγμένα ανακυκλώσιμα υλικά μεγάλου μεγέθους (έπιπλα, λάστιχα κλπ)…..

….. δεν λειτουργούσε το σύστημα διαχείρισης ΣΤΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ και η δεξαμενή είχε μετατραπεί σε δεξαμενή ΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ…..

….. έχουν δοθεί ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΩΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ χωρίς να διαπιστωθεί ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ (είχαν προηγηθεί και άλλοι έλεγχοι)…..

Τέλος, η έκθεση καταλήγει ότι όλα αυτά αποτελούν παράβαση των όρων λειτουργίας και της νομοθεσίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Έτσι φτάσαμε ώστε σήμερα, αφού η κακή λειτουργία συνεχίστηκε, ο ΧΥΤΑ να μην έχει άδεια λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτή είναι η αλήθεια κύριε Κατσούλη.

Όσον αφορά τις μεταφορές απορριμμάτων από άλλους Δήμους, είναι αποφάσεις άλλων, όπως γίνεται σήμερα και θα γίνεται πάντοτε, ανάλογα με τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να σταματήσουμε την κακοδιαχείριση που ξεκίνησε από τότε στον ΧΥΤΑ, που τα αποτελέσματά της γίνονται τώρα ορατά, και ας βοηθήσουμε ώστε σύντομα να αποκατασταθεί, γιατί αφορά όλους μας και αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας.

Όσο για την τελευταία παράγραφο για την πολιτική μου επιλογή του κ. Καραπάνου, δεν κρύφτηκα ποτέ στα πολιτικά δρώμενα της πόλης και της χώρας από τα νεανικά μου χρόνια.

Αλλοίμονο στα άτομα που κρύπτονται συναλλασσόμενοι και με τον όρο ”κωλοτούμπας”

Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Γενικός Ιατρός

Επιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕΔΥ – ΚΥ Αιτωλικού

πρώην Δήμαρχος ΙΠ Μεσολογγίου

Related posts

Δείτε τους Επιταφίους στην πόλη του Μεσολογγίου

Εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου στη Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Μεσολόγγι: Ενημέρωση για ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης-Μουσείου Τρικούπη