Ανθρώπινη Αλυσίδα για το Νοσοκομείο σε έναν Δήμο που φροντίζει

Οι φετινές δημοτικές εκλογές γίνονται σε μια κατάσταση κοινωνικής και οικονομικής κρίσης πολύ χειρότερης, πολύ πιο βαθιάς και πολύ πιο καταστροφικής από αυτήν που ξέσπασε πριν δεκατρία χρόνια και εκφράστηκε, τότε, με την έναρξη της επιβολής των μνημονίων –της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής».  Μια συνεχιζόμενη κρίση που ακουμπά όλες τις πτυχές της κοινωνικής οργάνωσης μέσα στην οποία ζούμε και απλώνεται από τη ραγδαία φτωχοποίηση όλο και πιο πολλών, μέχρι την ανθρωπογενή καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε όλη τη χώρα. 

Σ’ αυτές τις συνθήκες, που το όλο σύστημα αρρωσταίνει όλο και πιο πολύ  και βαρύτερα τους ανθρώπους, μετά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί το Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»,  ακριβώς εξαιτίας των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, βρίσκεται αντιμέτωπο τώρα με τον κίνδυνο παράδοσής του στα ιδιωτικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συνολικής και ευρύτερης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής λεηλασίας. 

Ο κίνδυνος τμηματικής ιδιωτικοποίησης και περαιτέρω υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας είναι πλέον προ των θυρών. Πρέπει να δημιουργήσουμε τώρα, πριν ή/και μετά τις εκλογές, μια διαρκή ανθρώπινη αλυσίδα για να μεταφέρουμε το μήνυμα ζωής και ανάγκης προς όλα τα κέντρα των αποφάσεων, σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από το Ξηρόμερο, το Μεσολόγγι, τη Ναυπακτία και τη Φωκίδα, που θέλουν και δικαιούνται να νιώθουν ασφαλείς για την υγεία τους μπροστά σε όλο και αυξανόμενους και εντεινόμενους κινδύνους. Η  ανθρώπινη αλυσίδα που προτείνεται να φτιάξουμε  όλοι μαζί  σκοπεύει να αναδείξει με δυναμικό τρόπο το δίκαιο αίτημα για αναβάθμιση του Νοσοκομείου και όλων των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας. 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου, Πάνος Κατσούλης, δήλωσε σχετικά: «Το αίτημα της ουσιαστικής αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας και του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Την επόμενη πενταετία ο Δήμος δεν θα είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε αυτήν τη διεκδίκηση. Αφορά τις ζωές μας». 

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίες σε δημοτικό επίπεδο περισσότερες υπηρεσίες υγείας, απεξάρτησης, δημοτικά κοινωνικά  ιατρεία  κ.α., καθώς και  επαρκής στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Είναι σημαντικό να θέτουμε στην πρώτη  γραμμή των διεκδικήσεών μας, κι εμείς θέτουμε σε προτεραιότητα του προγράμματός μας, τη στήριξη σε όλους τους ευάλωτους, στους τοξικοεξαρτημένους κ.α., ξεκινώντας από τον δρόμο –για στέγαση, δουλειά, εισόδημα, θεραπεία, κοινωνικές σχέσεις. Να απαιτήσουμε την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση των υπαρχουσών  κοινωνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών υγείας και απεξάρτησης, καθώς και τη δημιουργία καινούργιων που θα λειτουργούν σε μια πολυδιάστατη θεραπευτική κατεύθυνση. 

Και καθώς τα ζητήματα αυτά μας αφορούν όλους και όλες και είναι βαθιά πολιτικά, είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε, ο Δήμος να γίνει ένας «Δήμος που φροντίζει», που νοιάζεται. Αυτό που λέμε «κοινότητα», να είναι ένας χώρος κοινωνικοποιημένος, όχι μια τρύπα, ή ένας τοίχος που απομονώνει τους ιδιωτικούς μας χώρους, αλλά κάτι που βάζει στο παιχνίδι όλη την κοινωνία, με τον μετασχηματισμό της σε ένα «σύστημα σχέσεων», στη γειτονιά κ.λπ. Με τρόπο που να απαντά σφαιρικά στις ανάγκες μας, από τις πιο στοιχειώδεις  μέχρι τις πιο πολύπλοκες, από το σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά και το σύνολο της κοινωνικής συμβίωσης. 

Βασίλης Μπρούμας

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ. 

Υποψήφιος Δήμαρχος 

Πάνος Κατσούλης

Related posts

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 14χρονος χτύπησε τους γονείς του

Η ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συμμετέχει στη γιορτή των ΜΟΥΣΕΙΩΝ: “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”

Η εορτή του Αποστόλου Θωμά στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας