Όλα στη φόρα…DVXII

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε, αγαπημένοι μου αναγνώστες.


Μέσα σε όλο το κλίμα το προεκλογικό, να σας θυμίσω κάτι ευχάριστο , κάτι θετικό για την πόλη μας. Τον Νοέμβρη επαναλειτουργεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι. Οι εγκαταστάσεις είναι πλέον έτοιμες να υποδεχθούν τους νεοσύλλεκτους αρχές του Νοέμβρη.

Ένα στρατόπεδο που πριν την κατάργηση του ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων αποτελούσε μια πηγή οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις της πόλης. Επίσης και ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι με την ενεργοποίηση του, θα υπάρχει πλέον το απαραίτητο στρατιωτικό προσωπικό (μόνιμοι και νεοσύλλεκτοι) έτοιμοι να βοηθήσουν τον κρατικό μηχανισμό σε κάθε φυσική καταστροφή που μπορεί να συμβεί στα όρια της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς στην πόλη. Κανένας συνδυασμός, εκτός ενός, δεν έκανε αφισορύπανση σεβόμενοι την πόλη και τους πολίτες της. Ένας συνδυασμός μόνο έκανε αφισορύπανση τις πρώτες μέρες αλλά σταμάτησε για κάποιο λόγο, ευτυχώς! Ευχή να μην δούμε καμμία προεκλογική αφίσα μέχρι το τέλος των εκλογών.

Σήμερα και αύριο Κυριακή ο ουρανός της πόλης μας θα γεμίσει αεροπλάνα. Ο λόγος είναι ο Πανελλήνιος Αγώνας «Air Rally Flying» Γενικής Αεροπορίας. Ο Αγώνας θα διεξαχθεί στο αεροδρόμιο του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ το Σάββατο 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023. Η διεξαγωγή θα γίνει σύμφωνα με τον Αγωνιστικό κανονισμό της FAI «Air Rally Flying» έκδοσης 2023 και προσμετρείται στην αξιολόγηση των σωματείων, ενώ παράλληλα θα είναι κριτήριο για την συγκρότηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ για συμμετοχή σε Διεθνείς Διοργανώσεις για τα έτη 2024 & 2025 για το αγώνισμα «Air Rally Flying».

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2023, συμμετέχει στις θεματικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Πολιτισμού με τιτλο: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου 2023 με την εκδήλωση: «Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς» – «Η Συμβολή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» που θα λάβει χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Πάνελ στο οποίο θα συμμετέχουν υπεύθυνοι των φορέων που έχουν ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και ανήκουν στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα στο κοινό να εξερευνήσει την μοναδική έκθεση παραδοσιακών φορεσιών απο το εργαστήρι του Νίκου Πλακίδα καθώς και να γνωρίσει παραδοσιακά εδέσματα και χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς χορούς (με τους ιδιαίτερους μουσικούς και τα ξεχωριστά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τους πανηγυριστές) που μπορεί κανείς να απολαύσει κατά τις ημέρες του εθνικοθρησκευτικού πανηγυριού του Αη-Συμιού, του πρώτου που εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2018) συμμετέχοντας έτσι στο project του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο συνδέεται με την 20 η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ρομά επιτέθηκε σε ερασιτέχνη ψαρά και του άρπαξε τα καλαμίδια και το κινητό του τηλέφωνο. Ρομά άρπαξε το πορτοφόλι ηλικιωμένου μέσα πολυκατάστημα μέρα μεσημέρι. Ρομά με αυτοκίνητα, χωρίς πινακίδες με την μουσική στην διαπασών οδηγούν μέσα στην πόλη λες και κάνουν αγώνες, αγνοώντας τους υπόλοιπους πολίτες. Ρομά ανοίγουν αυτοκίνητα και κλέβουν ακόμη και την μπαταρία από το αυτοκίνητο. Όλοι οι παραπάνω συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη. Τι έγινε; Αφέθηκαν ελεύθεροι! Αλήθεια αν δεν ήταν Ρομά οι παραβάτες, σε πιο φρονιστικό ίδρυμα θα ήταν τώρα;

Το μέγεθος της παραβατικότητας που χαρακτηρίζει την καθημερινή συμπεριφορά πολλών Ρομά τεράστιο. Αυτή η συμπεριφορά είναι ορατή στους δρόμους με τη μορφή κλοπών –από πορτοφόλια, κινητά, τιμαλφή, μέχρι υλικό του ΟΣΕ – και επαιτείας, στα νοσοκομεία όπου γιατροί και νοσοκόμοι τρέμουν την επέλαση και τους τρόπους τους, νοιώθοντας παράλληλα ότι απειλούνται, στην εκπαίδευση, καθώς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, στις καταλήψεις δημοσίων χώρων (οι λεγόμενοι καταυλισμοί) στην αδιαφορία απέναντι σε νόμους και διατάξεις. Το χειρότερο, είναι πολλές πια οι συμμορίες Ρομά που έχουν βουτήξει στο βαρύ έγκλημα, στις ένοπλες ληστείες, στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, σε εμπρησμούς και άλλες ανάλογες «μπίζνες». Δεν είναι ασφαλώς όλοι οι Ρομά μπλεγμένοι στην παρανομία και το έγκλημα, είναι όμως αρκετοί ώστε αφενός να «δικαιολογούν» στερεότυπα που βασίζονται σε φόβο και αντιπάθεια, μακριά πια από την αντιμετώπισή τους ως γραφική κοινότητα.

Εγώ ως πολίτης δεν θέλω μία αστυνομία χαμηλής εκπαίδευσης που να τραβάει εύκολα και το όπλο και να πυροβολεί κατά το δοκούν, ούτε να αντιμετωπίζει με ρατσιστικά ή πολιτικά κριτήρια τους ανθρώπους. Ανησυχώ όμως σφόδρα όταν βλέπω τα μέλη μίας κοινότητας να κατέχουν όπλα και να πυροβολούν όργανα του κράτους, να δέρνουν άλλους πολίτες, να κλέβουν και να καίνε περιουσίες, να αντιλαμβάνονται την απονομή δικαιοσύνης με δικά τους κριτήρια, να απειλούν ανοιχτά, να μη πολυνοιάζονται για τα παιδιά τους, φθάνοντας στο σημείο να τα χρησιμοποιούν σαν ασπίδες, όταν οι ίδιοι παρανομούν, ή και να τα προτρέπουν στην παρανομία. Αναμφίβολα, το θέμα των Ρομά είναι δύσκολο στην αντιμετώπισή του, εξίσου δύσκολη είναι η ένταξή τους στην υπόλοιπη κοινωνία, αλλά δεν νοείται και κράτος που ανέχεται την παραβατικότητα και την παρανομία στη βάση φυλετικών κριτηρίων…


Συνεχίζεται…

Related posts

Εμένα με δέχεται ο Χριστός κοντά Του;

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί ο Χριστός είπε “τετέλεσται”;