Κινδυνεύει η Αχαΐα να γίνει Θεσσαλία;

Το καιρικό φαινόμενο που έπληξε την Θεσσαλία κινητοποίησε τους αρμόδιους σε όλη την χώρα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν έστω και ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και αλλού.

Μέσα στον ποταμό ή καλύτερα τον χείμαρρο Χάραδρο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αθανασία Σταμοπούλου δείχνει πως είναι σχεδόν στεγνός αυτήν την εποχή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες θα είναι ίδιες τον χειμώνα. Πιθανή υπερχείλιση του θα σημάνει δύσκολες συνθήκες για την σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Πατρών και δυο μεγάλες οδούς, την Εθνική οδό 8 και τον Αυτοκινητόδρομο 5, γνωστό ως Ιονία Οδό, με τις οποίες συναντάται στην διαδρομή του πριν εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο, κοντά στην συνοικία του Καστελόκαμπου. Τι ύψος βροχοπτώσεων έχει υπολογιστεί ως όριο ασφαλείας για να μην υπάρξουν απρόοπτα με τις ανωτέρω συγκοινωνιακές δομές;.  

Ο Ιωάννης Κουκουβέλας  καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών εξηγεί πως η περιοχή των Πατρών και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου έχουν ιστορικό πλημμυρών, όχι βέβαια όπως αυτή στην Θεσσαλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια αντίστοιχη βροχόπτωση δεν θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.

«Εκείνο που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο κόσμος εξελίσσεται και οι συνθήκες αλλάζουν, οπότε πρέπει τα όποια σχέδια αντιμετώπισης των καταστροφών είχαμε έως τώρα να επικαιροποιηθούν. Να σχεδιάσουμε για καταστάσεις που θα ακολουθήσουν και όπως φαίνεται θα είναι πιο συχνές στο μέλλον.

«Στην Θεσσαλία υπήρχαν περιοχές που δέχθηκαν τόσο όγκο νερού όσο κανονικά πέφτει σε ένα χρόνο. Τίποτε δεν αποκλείει κάτι ανάλογο να συμβεί και στην Αχαΐα».    Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι συνήθεις στην Πελοπόννησο, που ούτως ή άλλως δέχεται τα βαρομετρικά χαμηλά από την Μεσόγειο στις νοτιοδυτικές κυρίως περιοχές της.

Για κάθε περιοχή του ελληνικού χώρου υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μεγάλες πλημμύρες ανά 100 – 200 χρόνια. Αυτά αποτελούν μια βάση για περαιτέρω σχεδιασμό, υπό το βάρος των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται από την κλιματική κρίση, σημειώνει ο κ. Κουκουβέλας.

Η Πελοπόννησος βρίσκεται επί ποδός. Τα καιρικά φαινόμενα κυρίως από πλημμύρες, απασχόλησαν και την Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πύργου.

Σε κινητοποίηση από την Πολιτική Προστασία έχουν τεθεί οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη την χώρα. Ωστόσο, από τα δελτία τύπου και τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ γίνεται σαφές ότι σε αυτές τις συνεδριάσεις είθισται να γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων σε έργα, ενώ ο μελλοντικός σχεδιασμός παραμένει μια θολή, απροσδιόριστη εικόνα.

Related posts

Πάτρα: Ή μου δίνετε λεφτά ή θα σας καταγγείλω για βιασμό-Συνελήφθη 43χρονη για εκβίαση

Σεμινάριο Digital Marketing

Πάτρα: Θα γεμίσει χρώματα το απόγευμα ο Μόλος!