Όλα στη φόρα…DVX

Καλημέρα αγαπημένοι μου, με την ευχή να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους την Δευτέρα, θέλω να εκφράσω τις ευχές μου για μια χρονιά εξαιρετικά αποδοτική και δημιουργική σε όλους και όλες, κυρίως, για τους μαθητές και τις μαθήτριες .

Πυροσβέστες, Εθελοντές, Ερυθρός σταυρός, Στρατός έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και βοηθούν τους πλημμυροπαθείς. Διασώσεις, ιατρική φροντίδα, τρόφιμα, ρουχισμός, προσφέρουν στους πλημμυροπαθείς. Οχι αγαπημένοι μου! Οι γνωστές ΜΚΟ δεν εμφανίστηκαν πουθενά!!! Οι γνωστές ΜΚΟ φροντίζουν να περάσουν οι λαθρομετανάστες τα σύνορα και να τους παράσχουν κάθε βοήθεια! Κάποιος επιτέλους πρέπει να πετάξει έξω από την ΕΛΛΑΔΑ τις γνωστές αυτές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

Το καταλάβαμε, καμένοι και βρεγμένοι. Τα επόμενα χρόνια τέτοιου είδους φαινόμενα θα έρχονται όλο και πιο συχνά. Θα είναι το νέο κανονικό. Δουλειά δεν γίνεται με παλιό λογισμικό. Τα κλασικά αντιπλημμυρικά φάνηκε, με τρόπο οδυνηρό, ότι δεν επαρκούν.


Οπότε, ξεχνάμε τις επιστροφές και πιάνουμε εξαρχής και εκ βάθρων τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων. Για άλλα μεγέθη, για άλλους όγκους νερού. Κάτι ανάλογο δεν κάναμε και μετά τους σεισμούς; Άλλες προδιαγραφές.


Δεν είναι αναπόφευκτες οι καταστροφές. Δες. Το καλοκαίρι του 2021 υπερχείλισαν, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, οι ποταμοί σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία. Στην πρώτη, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, πνίγηκαν. Πάνω από 130 νεκροί. Και στο Βέλγιο, με διψήφιο αριθμό θυμάτων, ενοχοποίησαν την κλιματική αλλαγή.

Στην Ολλανδία, που μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Γιατί; Η πλημμύρα του 1953 επηρέασε τον τρόπο που προστατεύεται έκτοτε η Ολλανδία. Μόλις είκοσι μέρες μετά τις καταστροφές, που σάρωσαν περίπου 2.000 ζωές, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Δέλτα, με υπολογισμό πιθανοτήτων πλημμύρας ανά περιοχή (π.χ. 1 φορά στα 1.250 χρόνια από ποτάμια πλημμύρα η νότια Ολλανδία) και αποδεκτές πιθανότητες αποτυχίας των έργων (1 στα 10.000 χρόνια).

Είναι τρελοί αυτοί οι Ολλανδοί; Ο μηχανισμός, πάντως, λειτουργεί. Με προσαρμογή, έλεγχο κι αξιολόγηση ανά πενταετία, ακόμη και «room for the river» στρατηγική.

Τις ημέρες της κακοκαιρίας όλοι είδαμε την συσκότιση στην πόλη. Αυτό που δεν είδαμε όμως ήταν ποιός έτρεχε κάθε βράδυ μέσα στην βροχή να επαναφέρει το φως στο δημοτικό φωτισμό.

Άνθρωπος δικός μου λοιπόν είδε και μου μετέφερε όλο το περιστατικό. Σας το μεταφέρω όπως ακριβώς μου το είπε: Μέσα στα σκοτάδια, μέσα στην βροχή, βλέπω μια γυναίκα να φωτίζει με το τηλέφωνο τον δρόμο. Σταματάω με το αμάξι και βλέπω την Περσεφόνη Μελαχρή. Που πας μέσα στην βροχή και στα σκοτάδια την ρώτησα. Δεν μου απάντησε, μπήκε στο αμάξι και μου λέει…προχώρα. Σταματήσαμε σε κολώνα στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχει πίνακας με ασφάλειες. Κατέβηκε, σήκωσε τις ασφάλειες και το φώς επανήλθε. Καλά, της λέω, αντί να έρθει υπάλληλος του Δήμου τρέχεις εσύ μέσα στην βροχή; Τι να κάνω μου απαντά. Να αφήσω την πόλη στα σκοτάδια;

Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε στην δημοτική αρχή. Πολίτες που αγαπούν την πόλη τους. Πολίτες που αφήνουν την εργασία τους για να προσφέρουν στην πόλη. Η Περσεφώνη Μελαχρή απέδειξε από την αρχή της δημοτικής θητείας του Κώστα Λύρου, ότι αγαπάει τον τόπο της και πρόσφερε τα πάντα. Έρχονται εκλογές. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε σοβαρά πριν ρίξουμε τον ψήφο μας. Η πόλη μας χρειάζετε πολίτες που να την αγαπούν και να έχουν προτεραιότητα την προσφορά τους στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μετά απο χρόνια ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου βάζοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου μίλησε για μια ιστορική ημέρα και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου. Σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είναι ένα θετικό γεγονός, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο κυρίως για τη δημόσια υγεία.


Φυσικά οι συνήθεις αρνητές των πάντων άρχισαν να δίνουν τα ρέστα τους στο φατσοβιβλίο. Γιατί άνοιξε ο ΧΥΤΑ; Γιατί δεν μας λένε για την φωτιά στο ΧΥΤΑ; Δεν έπρεπε να γίνει ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ!…. μην δείτε να γίνει κάτι καλό σε αυτή την πόλη, θα ρίξετε χολή και όλη την αρνητικότητα σας! Μετά φταίει το Αγρίνιο, φταίει η Πάτρα και φυσικά η κατάρα του Πασά!

Μετά την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ ανακοινώθηκε ένα ακόμη μεγάλο έργο για την Πόλη του Μεσολογγίου. Πρόκειται για το σημαντικό έργο μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας, την Αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων στην Ι.Π Μεσολογγίου!

Την προστασία και ανάδειξη του τείχους που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων περιλαμβάνει το σημαντικό έργο «Αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων στην Ι.Π Μεσολογγίου» που μπαίνει πλέον στην τελική φάση υλοποίησης.

Το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες για την άρση των βλαβών της περίφραξης, με λιθοβολή, μεταλλικά κιγκλιδώματα και σπονδυλωτές λίθινες κολώνες στη νότια και δυτική πλευρά ενώ θα αποκατασταθεί το τείχος που είναι κτισμένο από ξηρολιθοδομή με ακανόνιστους λίθους στην βόρεια και ανατολική πλευρά και θα συντηρηθούν τα γλυπτά μνημεία που βρίσκονται μέσα στον Κήπο των Ηρώων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τη μελέτη συνέταξε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και με την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η οργή που υπάρχει, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά, σε ολόκληρη τη χώρα είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αυτοί του Blue Horizon δεν είναι ναυτικοί. Δεν αντιπροσωπεύουν τον Έλληνα ναυτικό.

Υπήρξε μια συγκεκριμένη ενέργεια, από συγκεκριμένους «ανθρώπους». Που οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Για την οποία δεν έδωσαν δεκάρα.

Μπορούν τα δύο μέλη του πληρώματος να συγκαταλεγούν στο ανθρώπινο είδος; Και τι σόι καπετάνιος είναι αυτός που ενώ γνωρίζει τι έχει γίνει δίνει εντολή να αποπλεύσει το πλοίο; Τι ακριβώς σκέφτηκε το θλιβερό μυαλό του;

Ξέρω ότι η ελληνική ναυτιλία προσέφερε πολλά σε αυτή τη χώρα τα χρόνια της φτώχειας. Και ξέρω οι Έλληνες ναυτικοί είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς με επίγνωση καθήκοντος.

Αυτοί του Blue Horizon δεν είναι ναυτικοί. Δεν αντιπροσωπεύουν τον Έλληνα ναυτικό. Είναι ανθρώπινα τέρατα.

Συνεχίζεται…

Related posts

Εμένα με δέχεται ο Χριστός κοντά Του;

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί ο Χριστός είπε “τετέλεσται”;