Όταν ο καπνός της φωτιάς μαύρισε τον ήλιο της Ελλάδας

Οι φωτιές εξαπλώνονταν παντού και το τραγικότερο υπάρχουν αυτή τη φορά θύματα. Μετανάστες βρέθηκαν απανθρακωμένοι, σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, ζώα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.
Ηεικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της πολύπαθης χώρας μας είναι τραγική. Οι φωτιές εξαπλώνονταν παντού και το τραγικότερο υπάρχουν αυτή τη φορά θύματα. Μετανάστες βρέθηκαν απανθρακωμένοι, σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, ζώα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Από τις 19 έως 21 Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε τρεις ημέρες έχουν γίνει στάχτη 380.000 στρέμματα στον Έβρο,12.000 στρέμματα στη Ροδόπη, 8.000 στρέμματα στην Κύθνο και 5.000 στρέμματα στα Ψαχνά και η μέτρηση συνεχίζεται…

Από την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές , με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας. Χάθηκε, μαύρισε ο ήλιος. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Στην Αττική, μαίνονταν πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο. Στην Αλεξανδρούπολη έκαιγε ακόμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο ενώ η Ροδόπη πλήττεται από δύο μέτωπα. Το δάσος της Δαδιάς καίγεται στον Εβρο ενώ παραμένουν και οι φωτιές σε Εύβοια, Διαλεκτό Καβάλας και Βοιωτία. «Η πολύπαθη Πάρνηθα, που το 2006 νομίζαμε ότι γλύτωσε, τώρα ξανά δυστυχώς καίγεται» έλεγαν με αγανάκτηση οι κάτοικοι των γύρων από την Πάρνηθα περιοχών.

Τι γυρεύουν στην Αλεξανδρούπολη οι «προωθητές γαιών»

Μια ειδικότητα αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι (όπως έλεγαν οι παλαιότεροι) είναι αυτή των «προωθητών γαιών». Αυτή είναι η επίσημη στρατιωτική ιδιότητα του χειριστή μπουλντόζας με ειδικότητα των χόρτων και των θάμνων γύρω από τα στρατόπεδα. Στην Αλεξανδρούπολη έπιασαν δουλειά, αφού χάραξαν αντιπυρικές ζώνες πλάτους 40 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδα. Να σκεφτείτε ότι το βράδυ της Δευτέρας με τους ριπαίους ανέμους να φθάνουν έως τα 8 μποφόρ, με την εκκένωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η φωτιά πέρασε μέσα από δύο στρατόπεδα στην Αβάντα και στην Παλαγία αλλά δεν πλησίασε τις αποθήκες πυρομαχικών. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι «προωθητές γαιών» φρόντισαν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου να χαράξουν γύρω από τις αποθήκες πυρομαχικών αντιπυρικές ζώνες. Όχι όπως συνέβη στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, που ουδείς φρόντισε για την αποψίλωση των χόρτων και των σκουπιδιών γύρω από το στρατόπεδο.

Τιτάνια ήταν η κινητοποίηση του στρατού, που συνδράμει με κάθε μέσο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών, κυρίως στον Έβρο. Παράλληλα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μετέφεραν ήδη πυρομαχικά σε ασφαλή σημεία, όπου δεν θα κινδυνεύουν από τις φλόγες. Συγκεκριμένα, για προληπτικούς λόγους, ο στρατός ολοκλήρωσε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα, προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές -πιο συγκεκριμένα, πυρομαχικά από δύο αποθήκες στρατοπέδων του Έβρου μεταφέρθηκαν στις Σάπες. Παράλληλα, το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στο νομό Έβρου βρίσκεται σε επιφυλακή εντός των στρατοπέδων.

Related posts

Κουνούπια: Προειδοποίηση ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Καιρός: «Καλό Ιούνιο»… από την Πέμπτη – Θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία στα Δυτικά

Αυτές είναι οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη – Ανάμεσά τους τέσσερις ελληνικές