Όλα στη φόρα…DVI

Πενθεί η χώρα για τους ήρωες – πιλότους. Στο σημερινό όλα στη Φόρα θα γράψουμε μόνο για τους δυο΄ήρωες πιλότους που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

«Διήλθωμεν δια πυρός και ύδατος» ή αλλιώς «Περάσαμε μέσα από φωτιά και νερό». Πέντε λέξεις που τιτλοδοτούν τη ζωή των πιλότων των Canadair και φιλοξενούνται στο έμβλημα της Μοίρας τους. 

Πρόκειται για τον κυβερνήτηΣμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον συγκυβερνήτηΑνθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών οι οποίοι έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες και έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Ήταν δύο, νέοι ιπτάμενοι που δεν λογάριασαν τον κίνδυνο και με έναν επικίνδυνο ελιγμό έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες για να σώσουν σπίτια και οικισμούς.

Ο 27χρονος, Περικλής Στεφανίδης, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και από μικρός είχε όνειρο να σκίζει τους αιθέρες με το αεροπλάνο του. Λάτρευε τα ταξίδια και αποφάσισε να υπηρετήσει την Πυροσβεστική Αεροπορία. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ξηροκρήνη και εν συνεχεία πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Μετά την αποφοίτηση του υπηρέτησε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το τελευταίο του ταξίδι θα είχε μια τόσο τραγική κατάληξη…

Ήσουν το καλύτερο παιδί. Και τώρα έγινες ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Κρίμα τα νιάτα σου αγόρι μου. Και τα δικά σου και του κυβερνήτη σου. Αντίο Περικλή μου» καταλήγει στην ανάρτησή της η φίλη του 27χρονου ανθυποσμηναγού.

Ο 34χρονος, Χρήστος Μούλας, είχε πάθος με τα αεροσκάφη και τα ταξίδια και συχνά ανέβαζε φωτογραφίες από τις πτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο άτυχος 34χρονος είχε περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στον Αποκόρωνα από όπου έφυγε για τη Σχολή Ικάρων. Μετά την Ικάρων επέλεξε όχι πτήσεις με μαχητικά αλλά με πυροσβεστικά οχήματα.

Η σύντροφός του, παντρεμένος με επίσης απόφοιτη της Ικάρων, είναι ήδη έγκυος περίπου 3,5 μηνών όμως αυτή τη χαρά ο ίδιος δεν θα μπορέσει να τη ζήσει. O 34χρονος Χρήστος Μουλάς είχε υπηρετήσει και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

«Τόσο μικρός αλλά πρόλαβες με το μυαλό σου, την καλοσύνη σου, την σπιρτάδα σου να αφήσεις ανεξίτηλο το σημάδι σου, όλοι μας έχουμε τεράστια ανάγκη τέτοιας ανθρωπιάς και τέτοιας ενέργειας στις ζωές μας!!! Ξάδερφε Xristos Moulas θα σε θυμάμαι πάντα!!! Ήρωας που έπεσε στο καθήκον για την πατρίδα!!! Σ αγαπώ !!!!» έγραψε σε ανάρτησή του ο ξάδερφος του Χρήστου Μουλά.

Είναι οι πραγματικοί ήρωες οι πιλότοι των Καναντέρ. Όταν κάποια στιγμή τους ρωτήσεις πόσο κινδυνεύουν κάθε φορά που κάνουν ρίψεις νερού σου απαντούν: «Κασκαντέρ δεν είμαστε σίγουρα. Είμαστε επαγγελματίες, προετοιμασμένοι για όλα. Δυστυχώς η αποστολή έχει κάποιους κινδύνους που δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε. Οι κυριότερες φάσεις είναι η υδροληψία και η ρίψη στις οποίες έχουμε χαμηλές ταχύτητες και το κλίμα είναι αρκετά δυναμικό. Ειδικά σε μια φωτιά, υπάρχει το μικροκλίμα. Μπορεί να έχει αντίθετους ανέμους, να δώσει περίεργες κλίσεις. Γι αυτό προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο καλά προετοιμασμένοι γίνεται», περιγράφουν πάντα με ψύχραιμο βλέμμα οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τότε που άρχισαν να επιχειρούν τα Canadair, έως και σήμερα, με το τραγικό δυστύχημα της Καρύστου, 17 ηρωικοί πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν την ζωή τους, προσπαθώντας οι ίδιοι να σώσουν ζωές και περιουσίες.

 Έως και σήμερα, με το τραγικό δυστύχημα της Καρύστου, 17 ηρωικοί πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν την ζωή τους, προσπαθώντας οι ίδιοι να σώσουν ζωές και περιουσίες, είτε με τα CL 215, είτε με τα CL 415 Καναντέρ είτε με τα Grumman : «Πολύ μεγάλο το τίμημα της αυτοθυσίας», όπως ειπώθηκε στη Βουλή. Αυτό το μπλε και κόκκινο έμβλημα που υπερηφάνως έχουν στη στολή τους, συμβολίζει, λένε οι πιλότοι την μάχη μεταξύ καλού και κακού ενώ παράλληλα δεσπόζει η επικράτηση του νερού (μπλε αετός) ενάντια στις καταστροφικές τάσεις της φωτιάς (κόκκινος δράκος).

Αστραπιαία οι βρυκόλακες έβγαλαν αμέσως την χολή τους. Φώναζαν, ούρλιαζαν τόσες μέρες γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοίνωνε τριήμερο πένθος για την φωτιά στην Ρόδο! Μόλις έμαθαν την πτώση του αεροσκάφους, ταχύτητα άρχισαν να γράφουν κάποιοι,,ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ… τώρα θα κηρυχθεί εθνικό πένθος! Σαν βρυκόλακες περίμεναν στην γωνία να πιούν ανθρώπινο αίμα! Να σκυλέψουν επάνω στα παλληκάρια που έδωσαν την ζωή τους!

Η Έλενα Ακρίτα, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε και ένα μήνυμα μέσω facebook σε όσους βιάζονται να αποδώσουν ευθύνες και να “δείξουν” τους ενόχους, γράφοντας σε μία οργισμένη ανάρτησή της: “Οι σαραντατακατό και οι καλαναπάθετε όταν καίγεται το σύμπαν γύρω μας, είναι ανεπιθύμητοι σε αυτό το προφίλ. Βάλτε την πολιτική σας σπέκουλα στο κουβαδάκι σας και σ’ άλλη παραλία”.“Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο απολογισμός. Όχι τώρα. Όχι απόψε.”

Λίγη σιωπή, λοιπόν, σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς δεν βλάπτει. Αλλιώς, όταν πάνω στα αποκαΐδια και σε νεκρούς γίνεται επικοινωνιακή σπέκουλα, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από σκύλευση των νεκρών και βλασφημία.

Οι ήρωες πιλότοι των Canadair στα παρακάτω βίντεο

Συνεχίζεται..

Related posts

Δείτε που μας οδηγούν τα τραγούδια της Eurovision

Εμένα με δέχεται ο Χριστός κοντά Του;

Άγιο Φως: Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;