ANTAMA για αξιοβίωτη ζωή με νόημα στον Δήμο μας

Του Βασίλη Μπρούμα
Δημοτική παράταξη ΑΝΤΑΜΑ
Επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου
Παναγιώτης Κατσούλης

«Και εσύ λοιπόν/στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις/ από φωνή/από τροφή/από άλογο/από σπίτι/στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος./Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάξανε» Μιχάλης Κατσαρός

Γνωρίζοντας από μόνος του ο αντίπαλός μας στις δημοτικές εκλογές πως δεν πείθει σε καμία περίπτωση και πως έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να εμπνεύσει, ενώ πλέον δεν διαθέτει κανένα επιχείρημα απουσία έργου, χωρίς λόγο, χωρίς φωνή, βγήκε ο αντιδήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος να μας πει πως η παρούσα, παταγωδώς αποτυχημένη, δημοτική αρχή εγγυάται …την ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια ως «ασφαλής επιλογή». Ατυχής, άστοχη και άνευ νοήματος επιλογή ενός συνθήματος δανεισμένου από την κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλουν να παίξουν κι εδώ με τον φόβο. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όμως, δεν είναι πεδίο άσκησης εκφοβισμού, εκβιασμού και ψεύτικων διλημμάτων που ποντάρουν στη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό.
Εμείς ως ΑΝΤΑΜΑ από την πρώτη στιγμή βγήκαμε και ο επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Πάνος Κατσούλης περιέγραψε αδρά [που τώρα εξειδικεύεται στο πρόγραμμά μας] ένα μοντέλο δημοτικής διοίκησης που να εμπνέει. Τρεις είναι οι άξονες που συνιστούν το όραμά μας για την αυριανή διοίκηση του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διοικητική ανασυγκρότηση, την αποκατάσταση και επανόρθωση της διοικητικής μηχανής, που έχουν διαλύσει οι δύο τελευταίες διοικήσεις. Επαναφορά της ψυχικής ενότητας των εργαζομένων του Δήμου, του υγιούς εργασιακού κλίματος, των καλών πρακτικών και της δημοκρατίας στους χώρους εργασίας. Ο δεύτερος άξονας αφορά το brand name του Δήμου, ανάδειξη των δυνατοτήτων προβολής του ως τουριστικού προορισμού με πολιτιστικά και άλλα έργα υποδομών εν όψει του 2026 και όχι μόνο. Ο τρίτος άξονας αφορά την κάθε δυνατή υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου στην πρωτογενή παραγωγή και σε κάθε τομέα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργεί θέσεις εργασίας, με προστασία του περιβάλλοντος και του ιδιαίτερου οικοσυστήματος του Δήμου και δίνει ζωντάνια στον τόπο με στόχευση και την αύξηση του πληθυσμού. Συγκράτηση των νέων στον τόπο, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, ενδιαφερόντων και σύγχρονων αναζητήσεων.
Δυστυχώς τα βασικά έργα υποδομής και ανάπτυξης, που θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από χρόνια, θα μας παραδοθούν ανεκτέλεστα και, φυσικά, θα φροντίσουμε κατά προτεραιότητα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την υλοποίησή τους (νερό, αποχέτευση, σκουπίδια, μαρίνα, λιμάνι, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού κ.α.). Όχι γιατί δεν υπήρχαν λεφτά μέχρι τώρα, αλλά γιατί δεν υπήρξε έγνοια, νοιάξιμο, ενώ περισσεύει η διοικητική ανεπάρκεια. Υπήρξε μέχρι τώρα μια διαχείριση χαμηλής ποιότητας, ενίοτε επικίνδυνης ή και σκανδαλώδης (κι αυτή τη θεωρούν «ασφαλή επιλογή…). Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήξεραν από σύγχρονη διοίκηση και δεν έκαναν σωστά τη συγκεκριμένη δουλειά, ασκούμενοι ‘’στου κασίδη το κεφάλι’’.
Εμείς οραματιζόμαστε μια βιώσιμη και αξιοβίωτη τοπική κοινωνία με περιεχόμενο, νόημα και ευημερία για όλους. Με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Με στόχο πάντα την ωφέλεια του συνόλου. Έναν Δήμο ενωμένο, με δυναμισμό και πάθος που να προσπαθεί να καλύψει τις καθυστερήσεις και να γίνει καλύτερος τα επόμενα χρόνια. Γιατί εδώ όντας το λίκνο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, κιβωτός ήθους, γνώσης και μνήμης, δεν μπορεί να είναι ο λύχνος της φαρσοκωμωδίας.
Χρειάζεται να προχωρήσει το συλλογικό συνειδητό του Δήμου μας. Με ένα επεξεργασμένο συλλογικό όραμα που θα εμπνεύσει τους δημότες. Επιμέρους στοιχεία αυτού του οράματος μπορεί και πρέπει να είναι: Η Κυκλική Πράσινη Οικονομία. οι Ενεργειακές Κοινότητες Αυτοπαραγωγής. Οι Ανοιχτές Τεχνολογίες, εξορισμού φορέα καινοτομίας, για την εξοικονόμηση πόρων και την προώθηση της συμπεριληπτικής καινοτομίας και της διαφάνειας. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και παράλληλη ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας μας με νέες μορφές συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. Χωρίς υπερεκτίμηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι τεχνολογίες και υποτίμηση του ρόλου των θεσμών ως κινητήριων μοχλών της δημοκρατικής διαδικασίας. Με διασφάλιση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες. Υιοθετώντας τα, αρκετά και αυξανόμενα, παραγωγικά παραδείγματα στη χώρα που προεικονίζουν έναν άλλο δρόμο, που δημιουργούν τον κόσμο που θέλουν μέσα στον κόσμο που θέλουν να ξεπεράσουν. Τα μαθήματα, λοιπόν, είναι εκεί έξω. Στη βάση της κοινωνίας.
Η συλλογικότητα, η συνεργατικότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να δένονται σε ενιαίο σχήμα που θα αποτελεί προβολή του παρόντος στο μέλλον. Με αξιοκρατία, ετοιμότητα, εγρήγορση, διορατικότητα, ευαισθησία, αντανακλαστικά. Με πίστη στην ισονομία και ισοπολιτεία. Που η ηθική ως εσωτερικό αίσθημα δεν θα αντικαθίσταται από το ίδιον όφελος. Σε διάσταση με την ψευδολογία και τη διαστρέβλωση των πάντων. Με δημόσιο λόγο και πράξεις εμβαπτισμένες στην προσωπική και δημόσια ηθική.
Έχουμε ευθύνη να μην παραμείνουμε βολεμένοι. Έχουμε το σθένος και την ικανότητα να πούμε όχι στην ηθική και την αισθητική ασχήμια κάθε είδους. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν και ομορφιά. Η ως τώρα πορεία μας δηλώνει πως έχουμε τη γνώση και τη βούληση να αντισταθούμε δημιουργώντας. Πάμε, λοιπόν, όλοι μαζί, ΑΝΤΑΜΑ, «με λογισμό και μ’ όνειρο», με ενθουσιασμό, αισιοδοξία και έλλογη ελπίδα να δημιουργήσουμε την αυριανή βιώσιμη τοπική μας κοινωνία με προοπτική. Για μια αξιοβίωτη ζωή με πνευματικό, πολιτιστικό, αθλητικό περιεχόμενο και νόημα στον Δήμο μας. Έναν Δήμο ανοιχτό σε όλα και σε όλους. Και ιδιαίτερα στους απανταχού ΄΄Ελεύθερους Πολιορκημένους΄΄ του σημερινού βάρβαρου κι απάνθρωπου κόσμου.

Related posts

Πρόγραμμα του 3×3 ΔΕΗ Street Basketball στο Μεσολόγγι

Βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΥΑΜ η νέα συμφωνία!

Επιτεύχθηκε οικονομική και βιώσιμη λύση για την Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου