Κολομβία: Πώς επέζησαν για 40 ημέρες τα παιδιά και τί έτρωγαν στη ζούγκλα

En esta foto difundida por la Oficina de Prensa de las Fuerzas Armadas de Colombia, soldados y hombres indígenas posan para la foto con los cuatro hermanos indígenas que llevaban 40 días desaparecidos, en la selva de Solano, estado de Caquetá, Colombia, el viernes 9 de junio de 2023. El presidente colombiano, Gustavo Petro, dijo el viernes que encontraron vivos a los cuatro niños que sobrevivieron a un accidente de avioneta hace 40 días y por los que se desplegó una intensa búsqueda en la selva amazónica. (Oficina de Prensa de las Fuerzas Armadas de Colombia)

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δοκιμασία 40 ημερών που βίωσαν τέσσερα αδέλφια στην Κολομβία μετά τη συντριβή του αεροπλάνου τους στην πυκνή ζούγκλα του Αμαζονίου, καθώς ο πατέρας τους και οι διασώστες μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για όσα διηγήθηκαν τα παιδιά.

Αφού περιπλανήθηκαν μόνα τους για πάνω από ένα μήνα, τα παιδιά ιθαγενών, ηλικίας 13, εννέα, πέντε και ενός έτους, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από τον Αμαζόνιο την Παρασκευή και ανάρρωσαν δύο ημέρες αργότερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Ο πατέρας τους, μιλώντας στον Τύπο την Κυριακή έξω από το νοσοκομείο, δήλωσε ότι η σύζυγός του είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη συντριβή της 1ης Μαΐου, αλλά ότι πέθανε μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, με τα παιδιά της δίπλα της. Η Magdalena Mucutuy, η μητέρα των παιδιών, ήταν και η ίδια ηγέτης των ιθαγενών.

Εν μέρει χάρη στις γνώσεις των παιδιών και των ενηλίκων ιθαγενών που συμμετείχαν στις έρευνες μαζί με τα κολομβιανά στρατεύματα, οι ανήλικοι βρέθηκαν τελικά ζωντανοί, παρά τις απειλές των τζάγκουαρ και των φιδιών και τις ανελέητες βροχοπτώσεις που μπορεί να τους εμπόδισαν να ακούσουν πιθανές κλήσεις από τις ομάδες έρευνας.

“Η επιβίωση των παιδιών αποτελεί ένδειξη της γνώσης και της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που διδάσκεται από τη μήτρα της μητέρας“, σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση Ιθαγενικών Λαών της Κολομβίας.

Σπόροι, καρποί, ρίζες…

Για να επιβιώσουν έτρωγαν επίσης σπόρους, φρούτα, ρίζες και φυτά που αναγνώριζαν ως βρώσιμα από την ανατροφή τους στην περιοχή του Αμαζονίου, δήλωσε στο AFP ο Luis Acosta της Εθνικής Οργάνωσης Αυτοχθόνων της Κολομβίας.

Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε ότι αναρρώνουν, αλλά δεν μπορούν ακόμη να φάνε στερεά τροφή.

Τα δύο μικρότερα παιδιά, πέντε και ενός έτους τώρα, πέρασαν τα γενέθλιά τους στη ζούγκλα, καθώς η Λέσλι, η μεγαλύτερη από τα παιδιά, τα καθοδηγούσε. “Χάρη σε αυτήν, το θάρρος και την ηγεσία της, τα άλλα τρία κατάφεραν να επιβιώσουν, με τη φροντίδα της, τις γνώσεις της για τη ζούγκλα“, δήλωσε ο Velasquez.

Ο στρατηγός Pedro Sanchez, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης έρευνας, απέδωσε τα εύσημα στους ιθαγενείς που συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης για την εύρεση των παιδιών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο δημόσιο κανάλι RTVC, η ομάδα διάσωσης των ιθαγενών αφηγήθηκε τις πρώτες στιγμές μετά τη συνάντηση με τα παιδιά.

“Η μεγαλύτερη κόρη, η Λέσλι, με τη μικρή στην αγκαλιά της, έτρεξε προς το μέρος μου και είπε: “Πεινάω“, δήλωσε ο Nicolas Ordonez Gomes, ένας από το πλήρωμα έρευνας και διάσωσης. “Το ένα από τα δύο αγόρια ήταν ξαπλωμένο. Σηκώθηκε και μου είπε: ‘Η μαμά μου είναι νεκρή’“. “Συνεχίσαμε με θετικά λόγια, λέγοντας ότι είμαστε φίλοι, ότι μας έστειλε η οικογένεια, ο πατέρας, ο θείος. Ότι ήμασταν οικογένεια!” πρόσθεσε ο Ordonez Gomes.

Ο επικεφαλής του στρατού Χέλντερ Ζιράλντο δήλωσε ότι οι διασώστες είχαν καλύψει συνολικά πάνω από 2.600 χιλιόμετρα για να εντοπίσουν τα παιδιά. “Κάτι που φαινόταν αδύνατο επιτεύχθηκε“, ανέφερε ο Ζιράλντο στο Twitter. Εκτός από τα τζάγκουαρ, τα φίδια και άλλα αρπακτικά, η περιοχή φιλοξενεί επίσης ένοπλες ομάδες λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Ο Πέτρο χαρακτήρισε την επιτυχία ως μια “συνάντηση της γνώσης των ιθαγενών και των στρατιωτικών” που κατέδειξε έναν “διαφορετικό δρόμο προς μια νέα Κολομβία“.

Ο στρατός ανέφερε χθες πως συνεχίζει την αναζήτηση για τον Ουίλσον, το μαλινουά που χάθηκε στη ζούγκλα ψάχνοντας τα παιδιά. Το όνομα και φωτογραφίες του βελγικού ποιμενικού έξι ετών απαντώνται πλέον αναρτημένα σε διάφορα σημεία στην Μπογοτά. Αυτός ήταν που βρήκε το μπιμπερό της Κριστίν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες πως τα παιδιά ήταν ακόμα ζωντανά στην πορεία της επιχείρησης.

Related posts

Μυστηριώδης δομή που βρέθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας προβληματίζει τους επιστήμονες

Πήγε σε κέντρο αισθητικής και κόλλησε HIV από την βελόνα

Η «κατάρα του Φαραώ» υπάρχει, είναι ραδιενέργεια που σκόπιμα έβαλαν στο τάφο του Τουταγχαμών οι κατασκευαστές του