Μετά από 35 χρόνια επανήλθαν για αναπαραγωγή οι Λευκοί Πελαργοί (Ciconia ciconia) στην Πόλη του Μεσολογγίου.

 Ποιος δεν τους θυμάται την δεκαετία του ΄80 και του ΄90, όταν ήμασταν μαθητές στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο, που βρισκόταν τότε δίπλα στον Άγιο Παντελεήμονα; Εκεί είχαν τη φωλιά τους τα λελέκια, συνέχεια να ακούγεται το κροτάλισμα του ζευγαριού και σε κάθε διάλειμμα να τα βλέπουμε να πετάνε για αναζήτηση τροφής! Τότε το Μεσολόγγι είχε περισσότερους χώρους για να τρέφονται. 

Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες κατασκευής φωλιάς στον Άγιο Παντελεήμονα και στο Νοσοκομείο, αλλά δεν είχαν επιτυχημένη αναπαραγωγή. Από το 2022 κάποια πουλιά προσπάθησαν να κατασκευάσουν φωλιά στην οδό Ναυπάκτου σε στύλο του ΔΕΔΗΕ καθυστερημένα όμως χωρίς επιτυχία.

 Τα άτομα αυτά πιθανόν να παρέμειναν εδώ και το χειμώνα γιατί τα βλέπαμε στη φωλιά και φέτος τον Μάρτιο έκαναν αισθητή την παρουσία τους εκεί, όπως και στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της πόλης, όπου τρέφονται!! Νωρίς νωρίς άρχισαν να κατασκευάζουν τη φωλιά και ξεκίνησε το κλώσιμο των αυγών, μετά από μέρες βγήκαν τέσσερις νεοσσοί που πλέον είναι μεγάλα πούλια έτοιμα να απολαύσουν τη ζωή τους!!

                                                                         Εθελοντική Ομάδα

                                                                «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου»

                                                                              Νικόλαος Νούλας

Related posts

Καιρός για…παραλία: Πότε η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 36 βαθμούς – Ποιες περιοχές θα «καλυφθούν» με αφρικανική σκόνη

Εξιχνιάσθηκαν πέντε κλοπές ποδηλάτων και μοτοσικλέτας στο Μεσολόγγι

Μωβ κάδους για ανακύκλωση ρούχων τοποθέτησε ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου