Βασίλης Μπρούμας: Δεν αφήνουμε τον Δήμο στα νύχια τους

Λοιπόν, γατάκια, είδατε εσείς κανέναν χαρούμενο να γλεντάει φανερά για τη νίκη μετά τις εκλογές; Γιατί εγώ δεν είδα.  Κατήφεια του κόσμου, βουβαμάρα παντού. Όλοι σωπαίνουν. Τίποτα. Παγωμάρα και απορία: «τι ακριβώς έχει συμβεί;». Φαίνεται σαν κανέναν να μην ενδιαφέρει, κανέναν ‘’πραγματικό’’ άνθρωπο να μην αφορά αυτή η νίκη. 

ΚΙ όμως, στη μικρή μας πόλη έσκασαν ήδη μύτη ‘’ποντικοί’’, με «χαζοχαρούμενες» εκδηλώσεις και παρουσίες αναθαρρημένες και συμμετέχοντες στην υπόγεια ευφορία των ημερών κάποιας μειοψηφίας. Οι μεν υπογράφοντες ‘’αβέρτα κουβέρτα’’ δημοσίως συμβόλαια  προσχωρήσεων αμοιβαίου συμφέροντος και οφέλους, οι δε προσβλέποντες στο δανεικό όραμα ξένων προς την πόλη και τον Δήμο μας κομματικών και άλλων παρόχων. Άπαντες χορηγούμενοι και ενεργούμενά τους.  

Εκστασιάζονται από τη νίκη των κομμάτων τους και των εκλεγμένων τους που έχουν πολλά «ένσημα» στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στη «συναλλαγή» και θέλουν να τους μοιάσουν. Θέλουν κι αυτοί να γίνουν αντίστοιχα «καλοί διαχειριστές» καθ’ ομοίωση, είτε είναι ικανοί είτε ανίκανοι ακόμη και για κάτι τέτοιο. 

Ελπίζω όσοι ενδιαφερόμαστε και ασχολούμαστε με τα τοπικά κοινά, αυτοί τουλάχιστον που εκκινούμε από στάση αρχών, να έχουμε ξυπνήσει ήδη και να μπορούμε να δούμε καλύτερα τις αναλογίες στην κλίμακα που μας αφορά πιο άμεσα εδώ. 

Φαίνεται ότι για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, πέραν των άλλων, έπαιξαν ρόλο οι μηχανισμοί και οι ροές χρήματος (κρατικού, ευρωπαϊκού, επιχειρηματικού κ.ά.) γύρω από το οποίο διαμορφώνονται κέρδη, προσδοκίες, κοινωνικές συμμαχίες και ροπές εκμαυλισμού κοινωνικών στρωμάτων, που φύσει και θέσει θα έπρεπε να είναι απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές. 

Τους αντίστοιχους τοπικούς  αόρατους μηχανισμούς και τις δυναμικές τους τούς έχουμε αντιληφθεί από καιρό και πρέπει να τους πάρουμε σοβαρά υπόψη όλοι στον Δήμο μας και κατά την τρέχουσα περίοδο.  Για να μην επαναληφθούν κι εδώ αντίστοιχοι απεχθείς θρίαμβοι. Να αναγνωρίσουμε εγκαίρως τη σημασία που είχε και έχει το αντίστοιχο της επιδοματικής περικύκλωσης, με το 50ευρω ή 20ευρω εδώ, η εξαγορά συνειδήσεων, η «πώληση» της ψήφου κ.λ.π. Ας έχουμε το νου μας, ας αναδείξουμε από τώρα αυτή την κακιά πληγή για το κοινωνικό σώμα και την τοπική μας δημοκρατία. 

Όχι, εμείς δεν είμαστε χαρούμενοι μαζί μ’ αυτούς που φέρονται ως νικητές, για τέτοιες νίκες που «δεν μας αφορούν». Πορευόμαστε, όμως, στις δημοτικές εκλογές χαμογελαστοί, γιατί είμαστε ειλικρινείς, αδιάφθοροι και με μπέσα. Αλλά και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Ουδέποτε φιλοδοξούσαμε –και ο επικεφαλής της παράταξής μας, υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, πρώτος απ’ όλους – να είμαστε απλοί διαχειριστές στον Δήμο. Ούτε επαίτες να ζητιανεύουμε ψίχουλα από την κεντρική εξουσία. 

Μαζί με την απαίτηση, τη διεκδίκηση και τη μαχητικότητα για τις ανάγκες της κοινωνίας και του Δήμου, το σχέδιο, το πρόγραμμα και την εμπειρία, μάς χαρακτηρίζει το οραματικό στοιχείο, εκείνο δηλαδή που μας διαχωρίζει στο κοινωνικό πεδίο και κάνει ελκτικό το σχέδιό μας για το μέλλον του Δήμου μας. Η λογική των ελάχιστων προσδοκιών των φιλόδοξων διαχειριστών οδηγεί στο τίποτα. Εμείς θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε ο λόγος μας και το όραμά μας να γίνουν πράξη. Και θα γίνουν. 

Επιστρέφουμε στις κοινότητές μας με τους κοινούς κώδικες αξιών, όχι νοσταλγικά, αλλά με όραμα την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Για μας πέρα από το άτομο υπάρχει το πρόσωπο, τα πρόσωπα με βούληση και ταυτότητα, τα οποία μπορούν να συγκροτούν συλλογικότητες πάνω σε ένα κοινό αφήγημα που θα αφορά στο μέλλον με γνώμονα το παρελθόν. Έχουμε απαντήσεις θετικές, αισιόδοξες και ρεαλιστικές, δηλαδή εφαρμόσιμες. «Με λογισμό και μ’ όνειρο». 

Ο ηθικός κώδικας αξιών που διέπει τις σχέσεις μας είναι για μας κεντρικό και όχι  δευτερεύον ή παράπλευρο ζήτημα. Πιστεύουμε στην αυτενέργεια και όχι στους ετεροκαθορισμούς. Προσβλέπουμε σε νέες μορφές κοινοτήτων αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ξεπουλήματος του δημόσιου φυσικού πλούτου του τόπου μας, προστασίας των δημόσιων αγαθών της υγείας και της παιδείας, του νερού, της κατοικίας και της ενέργειας. Εμπνεόμαστε από τις παραδόσεις αυτοδιαχείρισης και αντίστασης στον ατομικισμό και την αποδοχή της προτεραιότητας της κερδοφορίας των λίγων απέναντι στους πολλούς. Η προστασία του περιβάλλοντος τίθεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. 

Είναι στο χέρι όλων των τοπικών κοινοτήτων μας να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, «για να σωθούν όλα αυτά που αξίζουν  και πρέπει να σωθούν». 

Βασίλης Μπρούμας

Δημοτική παράταξη ΑΝΤΑΜΑ

Επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου

Παναγιώτης Κατσούλης

Related posts

Μεσολόγγι: Εκκωφαντική η πρώτη Ανάσταση (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Σπυρίδωνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πασχαλινό μήνυμα Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου