«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας, ιδιαίτερα το 2022, κατέστησε αναγκαία την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ιδιαίτερα της πιο ακριβής. Τα φωτοβολταϊκά είναι μια «δωρεάν» πηγή ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει ο καθένας και να γίνει ο ίδιος «παραγωγός» ενέργειας.

Η σχετική πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr για να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις είναι ανοιχτή από χθες, αλλά παρουσιάζει προβλήματα σύνδεσης τα οποία εντός της ημέρας αναμένεται να επιλυθούν.   

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Η κατανομή ποσού θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

  • Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40.000 ευρώ: 85 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα > 40.000 ευρώ: 50 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Η εξοικονόμηση χρημάτων υπολογίζεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ ετησίως.

Όσοι εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά θα πληρώνουν στο μέλλον το 20% του λογαριασμού ενέργειας που πληρώνουν σήμερα εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σύμβουλος του  Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς.

Οι λογαριασμοί που παίρνουμε χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: το κόστος της ενέργειας και τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη χρήσης δικτύου, κάποιους φόρους, κλπ). Με τα φωτοβολταϊκά εξαλείφεται 100% το κόστος ενέργειας και αφαιρείται κι ένα μεγάλο ποσοστό από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, υποστήριξε.

Μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει καλύψει το ποσό που επένδυσε και για τα επόμενα 20 χρόνια, γιατί η σύμβαση που υπογράφεται με τον πάροχο είναι 25ετής, είπε.

Η υποχρεωτικότητα της τοποθέτησης μπαταρίας εξυπηρετεί τα νοικοκυριά γιατί θα καταναλώνουν την ενέργεια που συσσωρεύεται όταν την χρειάζονται. Το πρόγραμμα επιδοτεί 100% την αγορά της μπαταρίας, είπε.

Related posts

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – Πώς να το υπολογίσετε online

e-Καταναλωτής: Διαθέσιμη η αναβαθμισμένη πλατφόρμα

Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ