Βασίλης Μπρούμας: «Στιγμιότυπα» από τη σημερινή μεγάλη διαδήλωση για το Νοσοκομείο

Του Βασίλη Μπρούμα 

Αυτό το εκπληκτικό σε όγκο και παλμό πλήθος που διαδήλωσε  σήμερα στους δρόμους και  στο κέντρο του Μεσολογγίου, υπέρ της διοικητικής αυτονόμησης-αποσύνδεσης και ενίσχυσης του Νοσοκομείου και του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτελεί την πιο ασφαλή  εγγύηση για τη δικαίωση του αγώνα μας. 

Αξίζει να επισημανθούν και να υπογραμμιστούν ορισμένα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία, κατά τη γνώμη μας, ενισχυτικά των όσων   ακούστηκαν στην πλατεία, για την περαιτέρω πορεία του αγώνα μας αυτού. 

  1. Οι παραιτήσεις των γιατρών γίνονται γιατί οι γιατροί οι ίδιοι αισθάνονται ανασφάλεια και κίνδυνο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,  εξαιτίας των ελλείψεων και ως εκ τούτου της ελλιπούς υποστήριξης του έργου τους, και για να μη βρεθούν στον εισαγγελέα.  Κι αυτό, ταυτόχρονα με την εξάντλησή τους από τα 24ωρα και 36ωρα της εφημερίας. Η θεωρία ότι «το κάστρο από μέσα πέφτει» διακινείται από αυτούς που επιδιώκουν τη διάλυση του Νοσοκομείου, είναι εκ του πονηρού και θέλουν να μεταβιβάσουν τις δικές τους ευθύνες στους γιατρούς. Στην καλύτερη περίπτωση θέλουν σκλάβους γιατρούς, με σκυμμένο το κεφάλι,  που να αυτοθυσιάζονται κυριολεκτικά,  να μη μιλάνε  και να μην αντιδρούν. Ίσως, όμως, οι κυβερνώντες έχουν σκοπό να παραιτηθούν οι γιατροί και στη συνέχεια να παραιτηθούμε κι όλοι εμείς ως πολίτες-δυνάμει ασθενείς από το να διεκδικούμε ένα δημόσιο, ποιοτικό νοσοκομείο, να παραιτηθούμε από το θεμελιώδες δικαίωμά μας στη δημόσια υγεία. 
  2. Πρέπει να πιστεύουμε βαθιά και ακλόνητα, όσο κι αν αποψιλώνουν και προσπαθούν να διαλύσουν το Νοσοκομείο, ότι αυτό, το δημόσιο Νοσοκομείο, είναι μια ιστορική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κατάκτηση και δεν μπορεί να παρθεί πίσω με τίποτα και από κανέναν. 
  3. Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του ιστορικού, με καλή φήμη, καθολική αποδοχή και γενικευμένη αναγνώριση για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει διαχρονικά, Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», με άλλα νοσοκομεία παρόμοιου μεγέθους. Γιατί πέραν του ότι είναι καταγεγραμμένο στον υγειονομικό χάρτη και στις συνειδήσεις του κόσμου ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, και το ότι ακριβώς είναι το Νοσοκομείο της πρωτεύουσας του νομού και Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, είναι  από μόνο του αρκετό για να σταματάει αυτόματα κάθε σκέψη εις βάρος του. Και στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε και να τονίσουμε  πως είναι ώρα να διεκδικήσουμε, επιτέλους, ως εκ τούτων, το συνολικό περιεχόμενο που καθορίζει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, γραπτού και άγραφου. Πρέπει να πιστεύουμε αταλάντευτα και να απαιτούμε  ανυποχώρητα όσα αναλογούν και αντιστοιχούν σε μια πρωτεύουσα και μοναδική Ιερή Πόλη. Ναι, υπάρχει αυτή η μοναδικότητα του Μεσολογγίου, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, και  μάλιστα οι ίδιοι  χλευάζουν και  ειρωνεύονται την ιερότητα και τη μοναδικότητα του Μεσολογγίου. Αλλά,  αυτοί είστε, τους λέμε όλοι εμείς σήμερα από δω, σύμφωνα  και με  ένα γνωστό απόφθεγμα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα της παραίτησης  και της μοιρολατρίας που τους βολεύει, δεν πρέπει να πτοούμαστε παρά τα απανωτά χτυπήματα.     
  4. Δεν πρέπει καθόλου να ξεχνάμε και   το εξής: ως μια επιπρόσθετη αιτία, όσο παραμένει η ανωμαλία της διασύνδεσης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με αυτό του Αγρινίου,  τόσο προχωρεί το κακό σε βάρος του δικού μας.
  5. Οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και οι υγειονομικοί είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να εμποδίσουν την περαιτέρω αποψίλωση και διάλυση του Νοσοκομείου αλλά και να διεκδικήσουν την ουσιαστική αναβάθμισή του. 
  6. Το Νοσοκομείο μας είναι το τελευταίο οχυρό ασφάλειας και αξιοπρέπειας που έχει απομείνει στην κοινωνία μας. 
  7. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» θα ξαναλειτουργήσει όπως και πριν, στις καλές του εποχές, κι ακόμη καλύτερα, γιατί αυτό είναι το αναγκαίο, το δίκαιο, το ηθικό, το λογικό, το σωστό και γιατί όλοι εμείς, όπως φάνηκε σήμερα,  είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε και να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 

Καλή δύναμη, καλή συνέχεια του αγώνα!

Related posts

Πρόγραμμα του 3×3 ΔΕΗ Street Basketball στο Μεσολόγγι

Βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΥΑΜ η νέα συμφωνία!

Πέθανε παιδάκι από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό μετά από 11 κρούσματα