Προσκλητήριο αγώνα για Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, Νερό, Αράκυνθο

Τι λέτε, να περιμένουμε πρώτα τις εθνικές εκλογές, και τις δημοτικές στη συνέχεια, και μετά να δούμε τι θα κάνουμε με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του Δήμου μας; Εμείς, λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα όχι! Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με φορείς, συλλογικότητες, κινήματα και ξεχωριστές προσωπικότητες με σκοπό την αλληλοτροφοδότηση, τη συνεργασία, την ενδυνάμωση, τον κοινό βηματισμό και τον ενωμένο αγώνα για κοινούς στόχους. Τέτοιοι στόχοι είναι, ενδεικτικά, η ικανοποιητική και ασφαλής λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», η υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη και της όλης ακαδημαϊκής ζωής, το καθαρό νερό ως δημόσιο αγαθό για όλους, η διάσωση χωρίς ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜ, και συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στον Δήμο μας, η προστασία του Αρακύνθου, της λιμνοθάλασσας και του όλου περιβάλλοντος από τις επιβουλές «επενδυτών», και πολλοί άλλοι.
Θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθούν και τοπικά, χωρίς αναμονές και αυταπάτες, ευρείες συμμαχίες και μέτωπα ενάντια στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, της χρηματιστηριοποίησης, της εργολαβοποίησης και της εμπορευματοποίησης ακόμα και των ζωτικών κοινών αγαθών που απειλεί το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Για την καθολική πρόσβαση και τη δημόσια διαχείριση στα βασικά αγαθά. Το ΣτΕ, π.χ., έχει επανειλημμένα αποφανθεί πως «Το νερό, ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας», και «ο κύκλος του νερού από τις πηγές έως τις βρύσες αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα και δεν μπορεί να τεμαχιστεί». Αναγκαία, λοιπόν, η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.
Σχετικά με το Νοσοκομείο, είναι γνωστό σε όλους πλέον πως βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαντλημένο από τις εφημερίες, ενώ οι παραιτήσεις γιατρών τείνουν να πάρουν χαρακτήρα επιδημίας! Οι εφημερίες ξεπερνούν κάθε λογική και κυρίως κάθε μέτρο ασφαλείας. Εγκαταλελειμμένο στην τύχη του Νοσοκομείο από τους κύριους υπεύθυνους, αδιάφορους για τη δημόσια υγεία, για μας δεν νοείται. Επιμένουμε μέχρι την τελική θετική έκβαση, που είναι η ουσιαστική στήριξη των κύριων πυλώνων του. Ο πρώτος είναι τα επείγοντα, που στο νοσοκομείο μας είναι υπό διάλυση. Ο δεύτερος η παθολογική κλινική, η οποία είναι κι αυτή υπό διάλυση, ο τρίτος η χειρουργική κλινική που επίσης είναι υπό διάλυση, ο τέταρτος ο ψυχιατρικός τομέας, ο πέμπτος ο νοσηλευτικός τομέας που έχει τεράστια προβλήματα και ο έκτος ο εργαστηριακός τομέας με επίσης τεράστια προβλήματα. Να τονιστεί εδώ πως κάθε συζήτηση «συλλειτουργίας» των δύο χειρουργικών κλινικών των νοσοκομείων του νομού ή άλλων κλινικών τους για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις είναι απορριπτέα και απαράδεκτη από κάθε άποψη. Η αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων και η διοικητική αυτονόμηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου είναι αυτό που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει χθες. Δεν θα κάνουμε πίσω από το να την απαιτούμε κάθε μέρα μέχρι την υλοποίησή της. Γνωρίζουμε καλά και σε βάθος και αυτή την επιπρόσθετη αιτία του κακού, τη «συγχώνευση», που πρέπει να αρθεί οπωσδήποτε. Ελπίδα σε όλα αυτά που ζούμε η αφύπνιση του κόσμου και η παλλαϊκή συμμετοχή στα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται. Από εκεί θα έρθει η αλλαγή για το Νοσοκομείο και για όλα.
Όσον αφορά το περιβάλλον, σιγά μην το άφηναν ανέγγιχτο κι αυτό. θυμόμαστε την «ιστορία» με τα βιορευστά, τώρα έχουμε τις ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο και στη λιμνοθάλασσα και πάει λέγοντας. Πώς αντιλαμβάνονται, άραγε, την Ιερή Πόλη και το προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες περιβάλλον της οι «επενδυτές» και οι πολιτικοί; Και το κυριότερο, πώς βλέπουν τους κατοίκους της, ως ιθαγενείς μήπως; Ευτυχώς και σ’ αυτό έχουν γνώση οι φύλακες.
Ακόμα και στις συνθήκες κατίσχυσης του ακραίου, εξτρεμιστικά νεοφιλελεύθερου «κοινωνικού κανιβαλισμού», υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές νίκες όταν χτίζεται μια ισχυρή συμμαχία εργαζομένων-κοινωνίας με κοινούς στόχους, κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο. Εμείς σ’ αυτό πιστεύουμε και από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε καλύτερα για την πραγματοποίησή του.

«Ιερό Σύμφωνο για τον Δήμο μας»

Related posts

Ανάσταση στο Μεσολόγγι(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μεσολόγγι: Εκκωφαντική η πρώτη Ανάσταση (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Σπυρίδωνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)