Το «Ιερό Σύμφωνο για τον Δήμο μας» και οι σημαντικοί άλλοι

Σε εννέα μήνες από σήμερα έχουμε δημοτικές εκλογές. Αν δεν πιστεύαμε ότι κάτι μπορεί και πρέπει να αλλάξει για τις πολλές υποθέσεις του Δήμου μας που βρίσκονται σε χρονοκαθυστέρηση, αδιέξοδο ή και σε άσχημη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση οπισθοδρόμησης δεν θα ασχολούμασταν. Για πολλούς πολιτικά «προχωρημένους» η έγνοια τους το επόμενο διάστημα θα είναι οι εθνικές εκλογές και η αναφορά τους στα πολιτικά κόμματα. Η δικιά μας πρώτιστη έγνοια είναι ο τόπος και οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα αμοιβαίας αλληλεπίδρασης και παρεμβάσεων που μπορούν να είναι πρακτικές, φανερές και ουσιαστικές για την τοπική κοινωνία, τους δημότες, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής.
Η αξία ενασχόλησης με τα κοινά είναι αναγνωρισμένη και αδιαμφισβήτητη. Στο δημοτικό επίπεδο μάλιστα αυτή η ενασχόληση μπορεί να έχει ελκυστικά χαρακτηριστικά, να παρακινεί σε έμπνευση, άσκηση δεξιοτήτων, δημιουργικότητα, ανιδιοτελή προσφορά και να έχει γενικευμένη ανταποδοτικότητα σε πολλά επίπεδα.
Το «Ιερό Σύμφωνο για τον Δήμο μας» αντιπροσωπεύει αρχές και αξίες που εκπηγάζουν από αυτόν εδώ τον ιερό τόπο και την ιστορία του και καθοδηγείται αποκλειστικά από το αντίστοιχο χρέος και την υποχρέωση που αισθάνεται να ανταποκριθεί σε όσα επιτάσσουν οι ανάγκες, το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει. Δεν υπηρετούμε κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις, δεν έχουμε ανάγκη αναγνώρισης και φιλοδοξίες οποιασδήποτε προσωπικής ανάδειξης και προβολής, δεν δρομολογούμε επαγγελματικές σκοπιμότητες. Και κάτι επίσης σημαντικό. Δεν έχουμε αδιαφανείς σχέσεις και πήγαινε έλα με τις Βρυξέλλες, με ευρωβουλευτές τύπου Εύας Καϊλή ή κρυφούς άλλους και κέντρα αποφάσεων έξω από τον Δήμο. Αυτονομία, καθαρότητα, διαφάνεια, πίστη στο σκοπό, αφοσίωση είναι αυτά που μας χαρακτηρίζουν. Σοβαρότητα επίσης, κύρος, αξιοπιστία, διαπραγματευτική ισχύς.
Επειδή πιστεύουμε πως δεν είμαστε μόνο εμείς του ιερού συμφώνου που έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά και αναζητώντας κι άλλα επιπρόσθετα, απευθυνόμαστε σήμερα στους πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους του Δήμου μας, που σχετίζονται στον έναν ή στον άλλον βαθμό με τα κοινά δημοτικά μας πράγματα, προσκαλώντας τους σε μια κοινή πορεία εμπλουτισμού ενός σχήματος που να εκτεθεί στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές επ’ ωφελεία του τόπου και των δημοτών μας. Η σημερινή δημοτική Αρχή θα θελήσει σίγουρα να ξαναδιεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου. Όσους δεν τους εμπνέει, δεν τους ενθουσιάζει κάτι τέτοιο, θα ήθελε η συντριπτική πλειονότητα των δημοτών να τους δει σε μια κοινή συστράτευση μήπως και δει άσπρη μέρα ο ιερός κι ευλογημένος αυτός τόπος. Δεν είναι δυνατόν σημαντικές προσωπικότητες, άνθρωποι με αποδεδειγμένες ικανότητες, με προσφορά, με θέληση και πάθος για τα δημοτικά πράγματα να παραμένουν θεατές στην απέξω για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Τι περιμένουν να προκύψει δηλαδή χωρίς και τη δική τους συμμετοχή και βοήθεια; Με το θάρρος των στενών φιλικών σχέσεων ή της καλύτερης γνωριμίας, του αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης απευθυνόμαστε προσωπικά στους Παναγιώτη Κατσούλη, Νίκο Μουρκούση, Πάνο Παπαδόπουλο, Ντίνο Γιαννόπουλο, Σπύρο Διαμαντόπουλο, Παντελή Σκαρμούτσο, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Νούλα σε πρώτη φάση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουμε από κοινού αυτό που πρέπει για το καλό του τόπου. Ας αφήσουμε στην άκρη το «θέλω κι εγώ να γίνω δήμαρχος», που για τους προαναφερόμενους τουλάχιστον είμαστε βέβαιοι πως δεν έχει να κάνει με μικροεγωισμούς αλλά με θεμιτά ανθρώπινα πολιτικά στοιχεία ετοιμότητας ανάληψης ευθυνών και προσφοράς ως ολοκληρωμένες, σοβαρές, ικανές, άξιες κι επιτυχημένες προσωπικότητες, και να βρούμε έναν κοινό βηματισμό από εδώ και πέρα. Κι εννοείται ένας από όλους μας να είναι υποψήφιος δήμαρχος σε έναν συνδυασμό υψηλού από κάθε άποψη επιπέδου και με ρόλους –δόξα τω Θεώ- για όλους προεκλογικά και την επαύριο της νίκης. Εμείς του ιερού συμφώνου θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο κι αυτό που πρέπει για τον τόπο. Εσείς να δούμε τώρα.
«Ιερό Σύμφωνο για τον Δήμο μας»
Παράταξη Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου

Related posts

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ημερίδα του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα»

Με το βλέμμα του Νίκου Αλιάγα