«Ιερό Σύμφωνο για τον Δήμο μας»: Νοσοκομείο ή θάνατος

Συνδημότισσες, συνδημότες, Χρόνια Πολλά για την ημέρα. Την ώρα της πιο μεγάλης ανάγκης μας χρειαζόμαστε το Νοσοκομείο. Δεν θέλουμε τυπικές, υποτυπώδεις και ανεπαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης. Ζητάμε υγεία χωρίς εκπτώσεις. 

Εκτός από τον προσωπικό Γολγοθά του καθενός και της καθεμιάς, την προσωπική μας ατομική πείρα, έχουμε πλέον και μια νέα συλλογική πείρα αυτή που προήλθε μέσα από την πανδημία. 

Το Νοσοκομείο αφορά κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί. Χωρίς Νοσοκομείο καληνύχτα και καλή τύχη. Ιδιαίτερα ο τραυματίας αφήνεται στην τύχη του να ζήσει ή να πεθάνει. Νοσοκομείο ή όχι είναι ισοδύναμο με το «ζωή ή θάνατος». 

Το Μεσολόγγι, «σύμβολο αιώνιο», έχει το υπεραιώνιο Νοσοκομείο του «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» που πρωτοδημιουργήθηκε όταν ελάχιστα νοσοκομεία υπήρχαν σε όλη τη χώρα. Η παρατηρούμενη σκόπιμη φθορά του Νοσοκομείου μας εξευτελίζει όλους τους ανθρώπους. Και στο βάθος παραμονεύει ο θάνατος. Η απουσία ενσυναίσθησης και ο κυνισμός γύρω από αυτό το ζήτημα γεννούν οργή. Το Μεσολόγγι, αξία του έθνους, δεν μπορεί να καταπατείται βάναυσα σε όλα τα θέματα ακόμη και σ’ αυτό του Νοσοκομείου. Το ποτάμι της οργής φουσκώνει. Η κοινωνία βράζει. Η Ιερή Πόλη δικαιούται και αξίζει σεβασμό, αγάπη, δικαιοσύνη, αποκατάσταση. Με το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού αυτό έγινε επιτέλους κατανοητό. Να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. 

Πώς είναι δυνατόν να αφήνεται να ρημάξει ένα ιστορικό, καλής φήμης και ήδη ταλαιπωρημένο Νοσοκομείο; Να επιδιώκεται από ορισμένους ο αφανισμός του σε συνέχειες; Γινόμαστε μάρτυρες στο θέαμα της βασανιστικής «εκτέλεσης» του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με πολλαπλά και τακτικά  επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Αντί, λοιπόν, για ευγνωμοσύνη αχαριστία. Απέναντι στο μεγαλείο η μικροψυχία. Απέναντι στο όνειρο της ασφάλειας και της ευημερίας ο εφιάλτης, ο στραγγαλισμός του Νοσοκομείου. Μα πώς μπορούν να καταστρέφουν έτσι την κοινωνία μας που μαζί με τα τόσα οικονομικά προβλήματα να της προκαλούν και την πνευματική και ηθική κατάρρευση με τις πολιτικές τους; Εδώ βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη  επικινδυνότητα από κάθε εχθρική δύναμη που σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ελλάδας. Το Μεσολόγγι ιδιαίτερα βρίσκεται από καιρό υπό την 3η πολιορκία του, όχι από τους Τούρκους αυτή τη φορά. Πόσο θα διαρκέσει, επιτέλους, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση; 

Για ακόμη μια φορά, με το θέμα του Νοσοκομείου, οι Μεσολογγίτες αισθάνονται ότι μειώνονται σε σχέση με τον πολιτισμό τους, τις κοινωνικές προοπτικές και τα δικαιώματά τους. Νιώθουν ότι τους εμπαίζουν. Θεωρούν απαξιωτική και προσβλητική την αντιμετώπιση της Ιερής Πόλης  και από αυτή την κυβέρνηση, ζουν τη συντριβή της τοπικής κοινωνίας σε κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του ψυχολογικού και ηθικού.

Οι Μεσολογγίτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ως πολίτες και την αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπινα όντα. 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν χάθηκε εντελώς η ντροπή, δεν χάθηκε το φιλότιμο και το θάρρος αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Ας φωτιστούν σήμερα, μέρα που είναι, να σταθούν απέναντι στο μίγμα κυνισμού και αναισθησίας, να συνειδητοποιήσουν και να παραδεχτούν το καταστροφικό για το Μεσολόγγι, το εγκληματικό για την κοινωνία και το έθνος της μέχρι τώρα πολιτικής τους.  Να αφήσουν έξω από κάθε σχεδιασμό «αναδιάταξης του υγειονομικού χάρτη» και «αλλαγής χαρακτήρα» το ιστορικό και ιερό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ». 

Ζητάμε την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας του ηθικού και πνευματικού αποθεματικού που διαφυλάσσεται εδώ και των κοινωνικών κεκτημένων μας, στον βαθμό που μας αξίζουν. Οι άνθρωποι εδώ, εκτός από εύθραυστα είναι και όντα εύφλεκτα,  με ένδοξο  ηρωικό παρελθόν αγώνων και  ζωντανή ιστορική μνήμη. Κι αυτό η κυβέρνηση που βάζει τη σπίθα της αδικίας με τη σχεδιαζόμενη  υποβάθμιση του Νοσοκομείου, καλό είναι  να μην το λησμονεί. 

Το Μεσολόγγι ως σύμβολο, ιδέα αλλά και ως σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα (πρέπει να)  είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά ως εθνική υπόθεση, κομμάτι της εθνικής αυτοσυνειδησίας μας και της αυτοεικόνας μας. Είναι βέβαιο πως γύρω από τις μακρόχρονες, δίκαιες διεκδικήσεις του και τώρα, για μια ακόμη φορά για  το Νοσοκομείο του, συντάσσεται όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. 

«Ιερό Σύμφωνο για τον Δήμο μας» Παράταξη Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Related posts

Απευθείας μετάδοση της Λιτανευτικής πομπής και μετάβαση της Ιεράς Εικόνος της Εξόδου στον Κήπο των Ηρώων.

Απευθείας μετάδοση της Λιτανευτικής πομπής και μετάβαση της Ιεράς Εικόνος της Εξόδου στον Κήπο των Ηρώων.

Μεσολόγγι: Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου( ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)