Σεβασμός, δικαιοσύνη και αποκατάσταση για την Ιερή Πόλη

Του Βασίλη Μπρούμα

Νέα Δημοτική Παράταξη

«Εδώ πέρασαν άνθρωποι που ονειρεύτηκαν όνειρα μεγάλα» (Γιάννης Ρίτσος)

Είναι αλήθεια πως οι συνδημότες μας ανησυχούν για τα καθημερινά τους ζητήματα. Πιστεύουμε όμως ότι σε καιρούς όπου η βασική έγνοια του μέσου δημότη είναι πώς θα πληρώσει το ρεύμα και θα εξασφαλίσει τον επιούσιο, τότε ακριβώς, όπως σήμερα, είναι επιτακτικότερη παρά ποτέ η επαγρύπνηση και η περιφρούρηση όλων όσων σχετίζονται με το ευρύτερο σπίτι μας, την πόλη και τον δήμο μας.

Μετά την ανήκεστη βλάβη που έχουν προκαλέσει διαχρονικά στον τόπο μας τα διαμπερή τραύματα, αφήνουν τώρα να ρημάξει ένας ήδη ταλαιπωρημένος ιερός τόπος. Αυτά τα τραύματα κατέχουν κυρίαρχη θέση στη συνείδησή μας. Σήμερα χτυπούν την πόλη στο πιο ευαίσθητο σημείο της, την εκτελούν κυριολεκτικά. Ζητήματα ζωής ή θανάτου για το Μεσολόγγι το Νοσοκομείο, το νερό, τα σκουπίδια, η ενέργεια, οι υπηρεσίες κ.α.

Η Ιερή Πόλη ως θύμα και επιζώσα της βίας δεν θέλει ούτε δάκρυα, ούτε μεγάλες κουβέντες. Απαιτεί και αξίζει σεβασμό, δικαιοσύνη και αποκατάσταση. Εκτός από το αίτημα, σημασία έχει η πρωτοβουλία, η δράση. Κι αυτό κάνουμε, ως ομάδα ελεύθερων και ώριμων δημοτών που μπορεί χωρίς να χρειάζεται πάτρωνες. Σκοπεύουμε να δρούμε με θετικό σχεδιασμό. Να προτάξουμε το συνολικό καλό του δήμου μας, να μην επικρατήσει η κοντόφθαλμη λογική του μικροσυμφέροντος.

Έχουμε ως κέντρο τη μεσολογγίτικη ενότητα και μια υπερκομματική και πέραν των ιδεολογιών ενότητα για την τοπική δημοκρατία και την ανάπτυξη. Η θέση μας είναι σταθερά η συνεργασία και η συνεννόηση όλων των δημοτών και των εκπροσώπων τους με μόνο κριτήριο το συμφέρον του δήμου. Νιώθουμε τους δημότες που αναζητούν μια πλάτη να ακουμπήσουν. Να εμπιστευθούν τα δημοτικά πράγματα. Χρειάζεται να είμαστε όλοι μια γροθιά κατά της υποβάθμισης, της εγκατάλειψης, της λεηλασίας, της ιεροσυλίας της ιστορίας και της πόλης μας. Να επιβάλλουμε να αντιμετωπίζεται το Μεσολόγγι ως αυτό που πραγματικά είναι: συλλογική ζώσα παγκόσμια συνείδηση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δεν μπορεί να παραμείνουν στο ναδίρ οι δείκτες των προσδοκιών για το παρόν και το μέλλον του δήμου μας. Η πιο μεγάλη προσπάθειά μας εστιάζει στο να μη συνηθίσουμε τον θάνατο της πόλης και του δήμου μας. Δεν προσαρμοζόμαστε, αγωνιζόμαστε. Το βασικότερο, να αντιστεκόμαστε. Για να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του ο κάθε δημότης μας, να βρει το χαμένο του κίνητρο. Θα αναζητήσουμε πειστικές απαντήσεις αλλά και βιώσιμες και πρακτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα με συλλογική δράση. Δικαιούμαστε έναν δήμο που να διαθέτει πλέον τις υποδομές για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις, πιο ευαίσθητο κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Διαφέρουμε από αυτούς που «έχουν λεφτά», εμείς έχουμε φωνή και δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει αλαλία στην πόλη. Διαφέρουμε επίσης από αυτούς που παλεύουν και αναζητούν ευρωπαϊκά και πάσης φύσεως προγράμματα και επιδοτήσεις-ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και «καριέρες», και από αυτούς που κινούνται πρωτίστως κομματικά. Η διαπλοκή για μας είναι σκέτη φρίκη, σαν αρουραίος υποσκάπτει την πατρίδα και τον τόπο μας.

Παρακολουθούμε κριτικά και δημιουργικά την πορεία, τα έργα και τις ημέρες της σημερινής δημοτικής αρχής καθώς και το αποτύπωμα που διαγράφει και θα αφήσει τελικά εντός και εκτός του δήμου.

Καθένας μας κουβαλά μέσα του τη διπλή και συμπληρωματική προσταγή του εγώ και του εμείς, του ατομισμού και του κοινοτισμού, του εγωισμού και του αλτρουισμού. Ξέρουμε πως «Θα ‘τανε βολικό να σωπαίνουμε / Μα δεν μπορούμε», γι’ αυτό: «Το δρόμο, πρέπει να βρούμε το δρόμο […] Κάθε στιγμή αργοπορίας είναι θάνατος / η ιστορία μας κινδυνεύει να σαπίσει / η χώρα μας, ο λαός μας κινδυνεύει να σαπίσει / Κι εμείς μ’ όλες τις ελπίδες μας, τις αδυναμίες, / η μόνη ελπίδα σωτηρίας» (Τίτος Πατρίκιος).

Προχωράμε, οργανωνόμαστε. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τη νέα δημοτική παράταξή μας με το όνομά της και με …τα όλα της!

 

 

 

Related posts

Κορυφώνονται οι Εορτές Εξόδου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου 

Συγκλονιστική  συνάντηση Ιστορίας, Λόγου και Μουσικής στο Μεσολόγγι

Τον αδελφοποιημένο Δήμο Μόρφου τίμησαν Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Πανεπιστήμιο Αθηνών