Captains vs FIFA Uncovered: τα δύο ντοκιμαντέρ για τη FIFA που συζητήθηκαν

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι φίλαθλοι διανύουν ένα ποδοσφαιρικό «καλοκαίρι» μέσα στα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το στοίχημα έχει επίσης πάρει φωτιά στο https://www.novibet.gr/stoixima, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που άδραξαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Netflix τα δύο πρόσφατα ντοκιμαντέρ που έχουν ως κοινό θέμα τη FIFA. Τα FIFA Uncovered και Captains ασχολούνται αμφότερα με θεσμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Με τη διαφορά πως το ένα είναι ανεξάρτητη παραγωγή που καταπιάνεται με τα σκάνδαλα του οργανισμού, ενώ το δεύτερο προϊόν της ίδιας της FIFA για να αναδείξει κυρίως τις κοινωνικές πτυχές του δημοφιλούς σπορ. 

Οι απορίες που μας γεννήθηκαν παρακολουθώντας τις εκπομπές 

Αρχικά, είναι τυχαίο το timing; Πως δηλαδή και τα δύο έκαναν πρεμιέρα με διαφορά μερικών μόνο ημερών; Γνώριζε η FIFA πως το Netflix ετοιμάζει το FIFA Uncovered, με τον ιδιαίτερα καταγγελτικό χαρακτήρα; Ξεκίνησε το project Captains στην προσπάθειά της να βελτιώσει το public image της; Αν τα παρακολουθήσετε την ίδια περίοδο ίσως αντιληφθείτε τον αντικρουόμενο χαρακτήρα τους. Πως δηλαδή το ένα «ξεμπροστιάζει» την ομοσπονδία, ενώ το άλλο είναι σα να προσπαθεί να δείξει τον πιο ανθρώπινο χαρακτήρα του ποδοσφαίρου μέσω των εθνικών ομάδων και της – κατά κύριο λόγο – θετικής αλληλεπίδρασης με τις κοινωνίες των χωρών. Στο ένα βλέπεις σκυθρωπά και διεφθαρμένα πρόσωπα και στο άλλο βιώνεις ιστορίες ποδοσφαιριστών και χωρών, με κύριο γνώμονα το πως ο βασιλιάς των σπορ είναι μια σοβαρή κοινωνική υπόθεση όπου παίζεται. 

Φυσικά και ο καταιγισμός ποδοσφαιρικής δράσης το μήνα που διανύουμε μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο να επιλέξουν κάτι διαφορετικό για να περάσουν την ώρα τους όπως το https://www.novibet.gr/casino. Καθώς τα τερτίπια των ισχυρών ανδρών της FIFA ενδέχεται να μην είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για όλους. 

Βλέποντας πρώτα το FIFA Uncovered και μετά το Captains σχηματίσαμε την εντύπωση πως η FIFA προσπαθεί να «ξεπλύνει» λίγο τις αμαρτίες της, εμπλέκοντας την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου στη συζήτηση. Η οποία περιστρέφεται κυρίως γύρω από το τι έχει προσφέρει σα θεσμός στον παγκόσμιο αθλητισμό και όχι μόνο. Μάλιστα, στην προσπάθειά της αυτή επιστράτευσε και διασημότητες από το χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού ώστε το ντοκιμαντέρ να λάβει μια λιγότερο αθλητική χροιά. Η παρουσία του νομπελίστα Paulo Coelho στην ανάλυση της βραζιλιάνικης κουλτούρας γύρω από τη στρογγυλή θεά είναι αναμφίβολα το highlight του Captains. Παρόμοιες προσωπικότητες εμφανίζονται και στις άλλες χώρες που αναλύονται, αλλά σίγουρα καμία δεν είναι του βεληνεκούς του συγγραφέα του Αλχημιστή. 

Όμως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Όσο και αν προσπαθήσαμε να συμπαθήσουμε την προσπάθεια της FIFA με το Captains, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλουμε από το μυαλό μας της συσχέτιση του οργανισμού με τη διαφθορά, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Uncovered. Ίσως το Captains να είχε καλύτερη τύχη αν είχε κυκλοφορήσει σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, που ο κόσμος είναι πιο χαλαρός. Ή ίσως να είχε εντελώς διαφορετική μοίρα αν είχε ετοιμαστεί για κάποιο άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο και όχι αυτό του Κατάρ. Που είναι σίγουρα το πιο αμφισβητούμενο τουρνουά στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για τον απλό φίλο του αθλήματος, το Captains θα μοιάζει σχεδόν πάντα σαν μια προσπάθεια της FIFA να πετάξει από πάνω της τις διάφορες σκιές που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Είτε αφορούν χρηματισμούς, είτε λάθος αναθέσεις, είτε κάτι άλλο. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως το ποδόσφαιρο φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, ενώ η διοργανώτρια αρχή των μεγαλύτερων τουρνουά ολοένα και πιο αντιπαθής. 

Related posts

Έγραψε ιστορία ο Πετρούνιας – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους!

Η UEFA υποκλίνεται ξανά στον Ολυμπιακό!

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας