Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου σε κρίσιμη κατάσταση

Του Βασίλη Μπρούμα 

Υποψηφίου Δημάρχου 

Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 

Ξεχειλίζει από οργή ο κόσμος εντός του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» αλλά και έξω, στην ευρύτερη κοινότητα, για όσα διαπράττονται εις βάρος του όλο και πιο συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι συνιστά μία ακόμη μετακίνηση νοσηλεύτριας από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου στο Αγρίνιο (ρουσφέτια βουλευτών), η συνεχιζόμενη δηλαδή, παρά τις περί του αντιθέτου σχετικά πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αναξιόπιστου εν προκειμένω διοικητή του Αγρινίου, αφαίμαξη προσωπικού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων. 

Στο μεταξύ η διοίκηση Αγρινίου εντελώς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και δυσλειτουργία ιδιαίτερα  στο ζωτικής σημασίας Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με αλλαγές στο νοσηλευτικό προσωπικό που φέρονται να είχε από μόνος του την έμπνευση και επιφοίτηση  ο διοικητής να πραγματοποιήσει χωρίς κανένα ερώτημα, καμία εισήγηση, καμία σχετική πρόταση. Ο ίδιος έχει στήσει «βιομηχανία εντέλλεσθε» και κάθε τόσο διατάσσει γιατρούς που εφημερεύουν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, κάτι που συνιστά πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα, για να καλύψουν ανάγκες του Αγρινίου, παραβλέποντας τις ανάγκες του Μεσολογγίου. 

Εντελώς ανεξήγητα η ίδια διοίκηση, τις 300.000 ευρώ που προορίζονταν από την 6η ΥΠΕ για τις ανάγκες εξοπλισμού κ.λπ. του Νοσοκομείου Μεσολογγίου τις μείωσε στα 200.000 ευρώ, με περαιτέρω προσαύξηση 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Στο 9μελές κοινό  διοικητικό συμβούλιο των δύο νοσοκομείων συμμετέχει μόνο ένα άτομο από το Μεσολόγγι,  η αναπληρώτρια διοικήτρια, που κάνει ό,τι μπορεί υπέρ του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, και  η οποία συχνά εκμυστηρεύεται ότι κάθε φορά υφίσταται μπούλινγκ μέσα στο συμβούλιο. 

Κι έρχεται ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, κ. Πάνος Παπαδόπουλος, καλός γνώστης του αντικειμένου, πραγμάτων, καταστάσεων και προσώπων, έμπειρος κι επιτυχημένος, να κάνει λόγο για επιχειρούμενη «διάλυση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου» και για «στοχευμένες κινήσεις από το υπουργείο Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τη διοίκηση του Γ.Μ.Αιτωλοακαρνανίας, που έχουν έναν κοινό παρανομαστή: πλήρη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, ως συμπλήρωμα του …μεγάλου Νοσοκομείου του Αγρινίου!». Εμείς αυτό δεν το πιστεύουμε. Το ζήτημα είναι ήδη απαντημένο από καιρό και από  κάθε άποψη. Λοιπόν; 

Αυτό πάντως που είναι απολύτως σαφές είναι πως η διοίκηση του Αγρινίου γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Μεταχειρίζεται τα όργανα αυτά σαν να μην υπάρχουν, σαν να μην υπάρχει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Άκρως προκλητική και απαράδεκτη η αυθαιρεσία της συγκεκριμένης αυτής διοίκησης. Θεωρεί τον εαυτό της πάνω από κάθε Αρχή και κάθε δικαίωμα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας οι πράξεις της. Χώρια οι πάρα πολλές πειθαρχικές διώξεις εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου. Δεν πάει άλλο. 

Δεν μας αρέσουν καθόλου οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις των ζητημάτων, η καχυποψία των μεθοδεύσεων κ.λπ. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει σχέδιο διάλυσης, καταστροφής και λεηλασίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Ότι υπάρχουν τόσο ασεβείς, κυνικοί, ιερόσυλοι, τυμβωρύχοι που «οραματίζονται» ένα νοσοκομείο – κουφάρι. Που γνωρίζουν όλες τις τιμές και δεν γνωρίζουν καμιά  αξία. Πάντως σήμερα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου λειτουργεί με το ελάχιστο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Με τη συνεχιζόμενη όμως αφαίμαξη προσωπικού και τη βαριά και συνεχώς επιδεινούμενη υποστελέχωση που υφίσταται το νοσοκομείο, πώς θα αντέξει την εκ των έσω δολιοφθορά; 

Μουδιασμένη η τοπική κοινωνία μπροστά στην ήδη κρίσιμη κατάσταση του νοσοκομείου και στις τραγικές συνέπειες που κυοφορούνται πρέπει να αφήσει την απάθεια και την παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας. Οφείλουμε όλοι μαζί να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε άμεσο ξεκαθάρισμα για το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Πως σε κάθε υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζεται, και σε κάθε χάρτη του μέλλοντος, είναι αδιαπραγμάτευτες οι δύο αυτόνομες νοσοκομειακές δομές στην Αιτωλοακαρνανία που σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν χαρακτήρα αλληλοσυμπλήρωσης. Να έχουμε επαναδιαβεβαίωση πως οι δύο νοσοκομειακές δομές θα έχουν κεντρικό ρόλο στην παροχή περίθαλψης στους πολίτες. Πού είναι οι βουλευτές; Πού κρύβονται; Μόνο στο σκοτάδι,  για τα ρουσφέτια σε βάρος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου; Εμφανιστείτε, λοιπόν, εδώ στο φως. 

Ας μην αυταπατώνται ορισμένοι πως το ιστορικό και  φημισμένο Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εργαλειοθήκη και δεξαμενή προσωπικού και πόρων προς το Νοσοκομείο Αγρινίου. ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ, ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Related posts

Ανάσταση στο Μεσολόγγι(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μεσολόγγι: Εκκωφαντική η πρώτη Ανάσταση (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Η περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Σπυρίδωνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)