ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΜΕ

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έθεσε τα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή: 1.Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αντιπλημμυρική προστασία του δήμου και ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει ενόψει του Χειμώνα, για να μην έχουμε ξανά πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. 2. Αν έχει ο δήμος παραλάβει το έργο  “αναβάθμιση των αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων Μεσολογγίου”.

Δεν υπήρξε απάντηση στο πρώτο και για το έργο της αναβάθμισης ειπώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. 

 Η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου προϋποθέτει συγκεκριμένες ενέργειες και έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα αν θέλουμε να μην έχουμε ξανά προβλήματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη, μια απίστευτη αδικία ,να τη σταματήσουμε εδώ και τώρα.

Οι δημότες πρέπει να απαιτήσουν όλα τα χρήματα που πλήρωσαν για τα κέρδη μιας Ανώνυμης  Εταιρείας της “ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε”         

Η αποστράγγιση των όμβριων υδάτων της πόλης του Μεσολογγίου γίνεται μέσω τριών αντλιοστασίων που βρίσκονται στις θέσεις Μοτίβο, Γήπεδο Μεσολογγίου και Γηροκομείο Μεσολογγίου. Τα αντλιοστάσια αυτά ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία του 1970 με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο  με σκοπό κυρίως την προστασία της ποιότητας του αλατιού που παραγόταν τότε στις θερμάστρες της λιμνοθάλασσας, καθώς και την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας. Το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε τις υποχρεώσεις του ,ολόκληρο το κόστος λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων και του δικτύου όμβριων υδάτων. γιατί οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ήταν κρατική επιχείρηση, έως το 1993 .

 Το 1993 που άρχισε να λειτουργεί η ΔΕΥΑΜ, η πολιτεία έγραψε στα παλιά της παπούτσια την προϋπάρχουσα συμφωνία και σταμάτησε πλέον να πληρώνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα, να φορτώσουν στους δημότες Μεσολογγίου, ένα μεγάλο κόστος, που αφορούσε στην παραγωγή ενός αγαθού (αλάτι) και τα κέρδη πήγαιναν στα δημόσια έσοδα,. Όταν , εδώ και χρόνια, οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ,  έγιναν Ανώνυμη     Εταιρεία  συμμετέχουν και ιδιώτες με το 35% των μετοχών, που σημαίνει ότι οι δημότες Μεσολογγίου πληρώνουν ακόμη και για λογαριασμό ιδιωτών (Καλαμαράκης κ.αλ.) πράγμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των αντλιοστασίων αυτών για ένα χρόνο, κατά εκτίμηση μηχανικών, ανέρχεται στο ποσό περίπου των 300.000 ευρώ. Συνολικά , επί τριάντα  χρόνια, οι πολίτες του δήμου έχουν πληρώσει ένα τεράστιο  ποσό για λογαριασμό που όφειλαν άλλοι να πληρώσουν . 

Έως και το 2009 οι βροχές είχαν μικρή ένταση και μεγάλη διάρκεια και τα αντλιοστάσια ανταποκρινόταν σχετικά ομαλά. Από το 2009 και μετά άρχισαν να εμφανίζονται και στην Ελλάδα όπως και στο Μεσολόγγι, καιρικά φαινόμενα με μεγάλη ένταση βροχής σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα αντλιοστάσια αδυνατούσαν να αντλήσουν την ποσότητα του νερού  και το Μεσολόγγι πλημμύριζε.

Συμπερασματικά, όχι μόνο πληρώνουμε το λογαριασμό άλλων αλλά και πλημμυρίζουμε εξαιτίας τους. . 

Όποια αναβάθμιση των αντλιοστασίων και να γίνει μια έντονη βροχόπτωση θα τα ακυρώνει. .Πόσο μάλλον αν η αναβάθμιση που χρυσοπληρώνουμε καταντά υποβάθμιση , όπως ακριβώς έγινε  μετά την πλημμύρα του 2016. 

Το 2016 το Μεσολόγγι πλημμύρισε και κηρύχθηκε σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και το τότε υπεύθυνο υπουργείο ερχόμενο στο Μεσολόγγι για να δει την κατάσταση, αποφάσισε την χρηματοδότηση του Δήμου προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Διατέθηκε έτσι το 2018 αρχικά στον Δήμο το ποσόν του 1.200.000 €. Με τα χρήματα αυτά η τότε Δημοτική Αρχή ανέθεσε σε ιδιωτική εργοληπτική εταιρεία, με την μέθοδο «μελέτη – κατασκευή»  να  αντικαταστήσει  όλες τις αντλίες και των τριών αντλιοστασίων με νέες, να εκσυγχρονίσει τις ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις και να εγκαταστήσει Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (ηλεκτρογεννήτριες) και στα τρία αντλιοστάσια, ώστε σε διακοπή ρεύματος να μην διακόπτεται η λειτουργία τους.

Δυστυχώς οι μελέτες που έγιναν δεν ασχολήθηκαν με τον υπολογισμό των νέων υδρολογικών φαινομένων  και η επιλογή των νέων αντλιών στηρίχτηκε ίσως σε αυθαίρετα εμπειρικά συμπεράσματα με λειψή  γνώση της λειτουργίας των αντλιοστασίων. Το έργο  επέβλεπε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου .Το νέο έργο προδιέγραψε οι νέες αντλίες και των τριών μαζί αντλιοστασίων να δίνουν συνολική αποστραγγιστική ικανότητα 33.000 κυβικά μέτρα/ώρα περίπου (τα παλαιότερα είχαν περίπου 26.000 κυβικά μέτρα /ώρα). Δυστυχώς όμως από λάθος στους υπολογισμούς των μανομετρικών των αντλιών από τον ανάδοχο του έργου, επιλέχτηκαν λάθος αντλίες με συνέπεια η συνολική και των τριών αντλιοστασίων μαζί αποστραγγιστική τους ικανότητα να φτάνει περίπου τα 20.000 κυβικά μέτρα/ώρα. Έτσι η αναβάθμιση των αντλιοστασίων κατάντησε πολυδάπανη υποβάθμιση. 

Η Ιόνια οδό έχει σχεδόν δεκαετία σε λειτουργία και τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν στη συνέχεια, ακόμη να ξεκινήσουν και συνεπώς το νερό της βροχής είτε εκτρέπεται από την πρότερη πορεία του είτε υπερσυγκεντρώνεται σε ρυάκια που υπερχειλίζουν.

Τα αντλιοστάσια του Αιτωλικού , μόνο τα δυο από τα τέσσερα έχουν αλλαχθεί.

Οι αύλακες αποστράγγισης των δυο κάμπων είναι εγκαταλειμμένοι και οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους συχνά να καταστρέφονται.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  αξιολογώντας την κατάσταση θεωρεί πως τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να προταχθούν και η κυβέρνηση άμεσα να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά.  Χρήματα υπάρχουν από την υπερ φορολόγηση των πολιτών και πρέπει να απαιτήσουμε να επιστρέφουν πάλι στους πολίτες με την επίλυση προβλημάτων ζωτικής σημασίας και όχι να αποδίδονται ως επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες.

Οι ασφαλτοστρώσεις, τα αγαπημένα έργα της Περιφέρειας, μπορούν να περιμένουν.  Τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η πραγματικότητα  πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα δυνατά μέσα και όχι να αποτελεί δικαιολογία της απραξίας των αρμοδίων. Η σύσταση  στον οργανισμό του δήμου τμήματος πολιτικής προστασίας χωρίς χρηματοδότηση , στελέχωση και κυρίως χωρίς άμεσο προγραμματισμό των απαραίτητων έργων είναι άνευ καμίας αξίας.

Άμεση κινητοποίηση και αγώνας μαζικός μπορεί και πρέπει να υποχρεώσει τους αρμόδιους να αλλάξουν πολιτική να επιλύσουν τα λαϊκά προβλήματα και όχι να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Να πραγματοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα για μην έχουμε ξανά πλημμύρες στο δήμο μας.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 18 Νοέμβρη 2022 Μαργαρίτης Θόδωρος δημ. σύμβουλος εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  

Related posts

Πασχαλινό μήνυμα Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου

Δείτε τους Επιταφίους στην πόλη του Μεσολογγίου

Εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου στη Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+