Kαλημέρα αγαπημένοι μου… Σαν του Αϊ-Συμιού δεν έχει !
Η αυριανή Κυριακή στο Μεσολόγγι δεν θα ξημερώσει όπως άλλων. Δεκάδες ντόπιοι ετοιμάζονται να ντυθούν με παραδοσιακούς ελληνικούς ντουλαμάδες, ενώ «ζυγιές» (ομάδες μουσικών που αποτελούνται από Ρομά) θα καταφτάσουν στα σπίτια τους για να τους ξεσηκώσουν με ζουρνά και νταούλι.
Ο Αϊ-Συμιός έχει εθνικοθρησκευτικό χαρακτήρα. Τιμάται δηλαδή τόσο η γιορτή του Αγίου όσο και η επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου. Κάθε παρέα πανηγυριστών, που oνομάζονται «Αϊ-Συμιώτες», έχει τον αρχηγό της, τον «καπετάνιο», και τη «ζυγιά» της. Στο πανηγύρι αυτές οι παρέες χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: οι «αρματωμένοι» είναι όσοι φορούν παραδοσιακή τοπική στολή (περιλαμβάνει φουστανέλα, φυσικλίκια και όπλα, που συχνά είναι οικογενειακά κειμήλια εκατό ετών) και οι «καβαλαρέοι» είναι όσοι ιππεύουν.
Το πανηγύρι του Αϊ-Συμιού είναι «γλέντι και κατάνυξη”».
« Σήμερον είναι ημέρα της Πεντηκοστής. Το Μεσολόγγι σήμερον άγει όλως αρχαϊκήν κι επιβάλλουσαν εορτήν, πανήγυριν απ’ εκείνας, αι οποίαι καταντούν αναπόσπαστοι από τον τόπον εις τον οποίον τελούνται, κι ενέχουσιν όλα τα προσόντα του τόπου, εν τω οποίω εγεννήθησαν.»
(ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ – Ταξιδιωτικά 1891)
«Αρχαία συνήθεια επεκράτησε να τελήται κατ’έτος την Πεντηκοστήν πανήγυρις.Αφ’εσπέρας πηγαίνουσιν οι πανηγυρισταί ως και την πρωίαν. Επίσης κατ’αρχαίαν συνήθειαν μεταβαίνουσιν οι πλείστοι τούτων ένοπλοι και μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται εκ μέρους ιδία των νέων τις να φέρει την λαμπροτέρα πανοπλίαν…»(Εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά 1859)
Συνεχίζεται…